Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČASTI

Predsjednica posmrtno odlikovala poginuloga hrvatskog branitelja Branka Zemljariča

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
13.10.2017.
u 18:44

"Hrabri hrvatski mladići, oni koji su u klubu 'Mornar' živjeli s morem, uživali u ronjenju, odjednom su svoj duh morali upotrijebiti za diverzantsku obuku, a to znanje nesebično im je prenio i naš Branko Zemljarič"

Odličje Reda Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, kojim je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posmrtno odlikovala hrvatskog branitelja Branka Zemljariča, koji je poginuo na podmorskome diverzantskom zadatku u svibnju 1992., uručeno je njegovoj obitelji u Splitu na svečanosti u povodu 26. godišnjice osnutka Diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata "A" Hrvatske ratne mornarice, čiji je Zemljarič bio dozapovjednik. 

Zemljarič je podrijetlom Slovenac. Rodio se u Ptuju 1960., a kao pripadnik bivše JNA dragovoljno se pridružio hrvatskim postrojbama u Domovinskom ratu u Splitu, gdje je zasnovao i obitelj. Poginuo je na podmorskom diverzantskom zadatku u svibnju 1992.

Branko Zemljarič, naš Slovenac 

Uručujući odličje, izaslanica predsjednice Republike i državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić podsjetila je na Zemljaričevo pridruživanje hrvatskim postrojbama kad je neprijatelj u nemilosrdnom i rušilačkim pohodima želio uništiti hrvatski identitet, kulturu i domove.

"Svakom civiliziranom čovjeku, bez obzira na nacionalnost, takvo je ponašanje bilo neprihvatljivo. Takav je bio naš Branko Zemljarič, naš Slovenac, rođen u Ptuju, koji nije dvojio u odluci da se rame uz rame sa svojim prijateljima Hrvatima suprotstavi divljačkome rušilačkom napadu neprijatelja na hrvatske gradove, na ljude, na djecu", istaknula je Benić.

Po njezinim riječima, Divizion pomorskih i kopnenih diverzanata "A" iznikao je iz potrebe da se Hrvatsku obrani na moru te zaustavi i onesposobi brodove jugomornarice.

"Hrabri hrvatski mladići, oni koji su u klubu 'Mornar' živjeli s morem, uživali u ronjenju, odjednom su svoj duh morali upotrijebiti za diverzantsku obuku, a to znanje nesebično im je prenio i naš Branko Zemljarič", rekla je Benić.

Najavila je da je u pripremi monografija o ratnom putu Diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata, a bit će objavljena u povodu 30. godišnjice utemeljenja te postrojbe.

Primajući odličje, supruga pokojnog Branka Zemljariča, vidljivo ganuta, kratko je zahvalila, a njegov sin Duje istaknuo je da je ponosan na doprinos svojeg oca u Domovinskom ratu.

"Moj otac je mogao 1991. otići u Sloveniju na poziv tadašnjega slovenskog ministra obrane i svojeg prijatelja Janeza Janše, ali za njega ta opcija nije dolazila u obzir. Split je bio njegov dom i osjećao je moralnu obvezu da se bori za dom", rekao je Duje, koji s majkom i obitelji živi u Splitu.

Mjerodavnima je poručio da odličje Reda Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana što prije dodijele i ostalim poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata ga do danas nisu dobili.

"To je jedan od načina da pokažemo koliko cijenimo i poštujemo njihovu žrtvu koju su podnijeli kako bismo svi mi živjeli u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj", istaknuo je Duje Zemljarič, što su nazočni popratili pljeskom.

Vijenci u moru za poginule pomorske diverzante 

Na svečanosti je veleposlanica Slovenije u Hrvatskoj Smiljana Knez istaknula da je ponosna što su u Domovinskom ratu sudjelovali i Slovenci, koji su se zajedno s Hrvatima i pripadnicima drugih naroda borili za slobodu.

"Ratna agresija na Sloveniju bila je kratka, puno kraća u usporedbi s događajima u Hrvatskoj i BiH, a posljedično je bilo i bitno manje žrtava u oružanim snagama i među civilima. Jedan od onih koji su dali život za vrijeme rata u Hrvatskoj bio je i Branko Zemljarič", podsjetila je Knez te ocijenila da je on kao most koji povezuje Sloveniju i Hrvatsku.

Na novinarski upit mogu li takvi primjeri pridonijeti prevladavanju nesporazuma između Hrvatske i Slovenije, odgovorila je da je dobrih priča i dobrih ljudi puno više nego što se može pročitati u novinama.

"Željeli bismo se pomaknuti s pitanja granice, vjerujemo da je rješenje u kompromisu, imamo ga na stolu", rekla je slovenska veleposlanica.

Na svečanosti u Splitu sudjelovali su i članovi Slovenskoga kulturnog društva "Triglav", a nakon toga ronioci su kod otoka Škojića, ispred ratne luke Lore, položili vijence u more za sedmoricu poginulih pripadnika Diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata. Jedan diverzant u ratu je ranjen, a nakon rata umrla su još sedmorica pripadnika te postrojbe.

Komentara 1

MA
Majur
20:41 13.10.2017.

Slava mu vječna....to su bili ljudi,svaka čast i sinu na izrečenom!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije