Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica posjetila otoke

Grabar-Kitarović : DUDI je najveća smetnja ulaganju u otoke

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/5
07.04.2016.
u 13:09

- Vjerujem da će nova Vlada posvetiti veću pozornost otocima. Drago mi je da smo započeli izravnu komunikaciju - rekla je predsjednica na Istu gdje nikad u povijesti nije bio nijedan državni poglavar.

Molat, Ist, Premuda, Silba i Olib, otoci su na kojima živi vrlo mali broj ljudi, većina ih nemaju školu, liječnik ih obilazi tek dva puta tjedno, a imaju isti indeks razvijenosti kao i njihovo središte, odnosno Zadar, što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila kako treba hitno promijeniti.

- Demografski trendovi definitivno moraju biti jedan od čimbenika kojima se određuje indeksacija razvijenosti otoka. Ako vam mladi ljudi odlaze i ne vraćaju se, to znači da nešto ne štima. Mi moramo vratiti život na hrvatske otoke. Pogledajte koliko su prekrasni i kako bi tu život mogao biti kvalitetan, ali da bi se to postignulo država mora učiniti neke minimume – izjavila je Grabar- Kitarović tijekom obilaska ovih otoka.

Rekla je kako prije svega treba poboljšati njihovu prometnu povezanost, pojačati broj linija i pojeftiniti ih, poboljšati vodoopskrbu i uložiti u razvojne projekte, osobito u obrazovanje i znanost.

Naglasila je i nužnost uvođenja širokopojasnog interneta jer bi to potaknulo mlade da se nakon školovanja vrate te žive i rade na svom otoku.

- Ti uvjeti se mogu ispuniti vrlo brzo, bez obzira na opterećenje državnog proračuna. Vjerujem da će nova Vlada posvetiti veću pozornost otocima. Drago mi je da smo započeli izravnu komunikaciju - rekla je predsjednica na Istu gdje nikad u povijesti nije bio nijedan državni poglavar.

Dočekana je, kao i na drugim otocima, poput zvijezde. Fotografiranje, autogrami, pjesma, ali i iznošenje problema s kojima se suočavaju.

Župnik im dolazi samo nedjeljom, a u njihovoj mjesnoj crkvi već 20 godina nije bilo nijednog krštenja ni vjenčanja. Škola im je zatvorena prije 12 godina, nemaju vodovod ni kanalizaciju, ali uplatnice iz Zadra redovito stižu.

- TV signal nam je katastrofalno loš, ali kada sam prestao plaćati pretplatu, ovršili su mi 10.000 kuna – ispričao je Mirko Kljakić. 

Muči ih skupoća, sve je za trećinu skuplje nego na kopnu, požalili su se otočani. I na ovim otocima postoje objekti u državnom vlasništvu, bolje rečeno ruševine, koje bi mogle potaknuti njihov razvitak, ali propadaju.

- DUDI je jedan od najvećih problema u ovoj državi što se tiče investicija. Posebno je u lošem stanju ova imovina prenesena iz vojnog vlasništva. Zgrada na Istu je sramota, urušio se krov, netko bi trebao odgovarati. Ako upravljate imovinom, morate stvarno upravljati, a ako niste u stanju, izvolite je predajte lokalnoj samoupravi ili je dajte u koncesiju, samo neka se nešto konačno dogodi – rekla je Grabar-Kitarović i izrazila nadu da će novi upravitelj Dudija, Boban, povesti računa o objektima koji su sada mrtvi kapital. 

Na odlasku predsjednica je obećala otočanima kako će se vidjeti opet.  

>> U Molatu je dočekalo skoro svih 60-ak stanovnika

Komentara 18

NI
ninja72
13:38 07.04.2016.

Ponos je imati ovakovu predsjednicu!

Avatar croatxl
croatxl
14:21 07.04.2016.

Ona je popularna narod je uz nju ove agencije se sramote sa istrazivanjima,pogotovo kad usporeduju bhu sa onom dvoicom prie nje,ona je ponos Hrvatskoga naroda.Zaista se mora nesto uraditi sa starim objektima u propadanju jna, ista slika ti objekata je i u gradu Zadru konacno mora se te rusevine ruglo danasnjeg turizma,poceti iskoristavati.Sad ima onog direktora iz HDZa Bobana u tom DUdiju neka se dogovore,ja vjerujem da hoce,i to brzo,sretno predsjednice.

MO
mobitel20
13:58 07.04.2016.

Bravi Kolinda ! Ali, cini mi se da i Ti malo usporavas kada su u pitanju pritisci jugonacionalista. Oni jos imaju bitne okupacijske poluge drustvene moci. Stiskaj Oreskovica...a iz to i Kovaca. Ne dopusti politiku SPDa koju provodi Merkel i namece EU...zasto bez rasprave primate migrante ? Koja je njihova struktura ? Zasto ne pratimo Dansku,Poljsku,Cesku, Madjarsku, Sloveniju, Slovacku, Litvu ? Ajmo malo, vrati se barem u cetvrtu brzinu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije