Naslovnica Vijesti Svijet

Koliko je realno odcjepljenje Republike Srpske? 'Dodik je kao i Milošević došao do granice s koje nema povratka'

O ratu ili miru u BiH neće odlučiti Dodik, nego velike sile, smatra analitičar Ibrahim Prohić
11. siječnja 2017. u 11:00 258 komentara 50933 prikaza
26.03.2016., Beograd, Srbija - Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vucic prisustvovao je primopredaji deset borbenih vozila policije i camca specijalne namjene Ministarstvu unutrasnjih poslova. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Photo: Srdjan Il
Foto: Srđan Ilić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

“Ova Bosna zemlja je koja nema šanse za uspjeh. To samo ovi idealisti koji dolaze sa strane pokušavaju napraviti neki koncept od države. Po čemu Bosna i Hercegovina mora biti? Zašto?”, kazao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ističući da, kao i svi Srbi u RS, sanja priključenje tog entiteta Srbiji. To je još više podiglo već ionako zategnute odnose između Sarajeva i Banje Luke zbog sporne proslave Dana Republike Srpske 9. siječnja koju Bošnjaci smatraju početkom njihova genocida.

Turska ima svoje probleme

Ovaj Dan RS posebno je sporan s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH da je slavljenje tog dana neustavno i jasne namjere vlasti u Banjoj Luci da ne priznaje odluke Ustavnog suda. Zbog sve zategnutijih odnosa unutar BiH svijet strahuje od mogućeg ponovnog izbijanja sukoba u toj zemlji.

– Ovu proslavu Dana RS ocijenio sam kao puzajući državni udar ili kao generalnu probu za državni udar. Razlika u odnosu na klasičan državni udar samo je u tome što nije bila efektivna upotreba oružane sile – kazao je za Večernji list politički analitičar iz Sarajeva Ibrahim Prohić ističući da u pripremi parade Dodik nije slučajno inzistirao na prisutnosti dijela oružanih snaga BiH.

– Na taj je način Dodik poslao simboličku poruku da iza projekta secesije stoji, ili može stajati, oružana sila. To što su na paradi bili prisutni i vanjski faktori, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i veleposlanik ili neki predstavnik Rusije, stvara sumnju da iza političke moći i snage te bahatosti koju Dodik već godinama pokazuje ne stoji njegova realna moć ili moć Republike Srpske, nego moć vanjskog faktora. Prkos koji on već duže vrijeme pokazuje prema veleposlanstvu SAD-a u Sarajevu navodi na sumnju i na pitanje kako je moguće da jedan lokalni političar ima takav odnos i takvo samopouzdanje – kazao je Prohić. Napominje da se tu nameće zaključak da to može biti samo ako Dodik ima očekivanja ili jamstvo da će dobiti pomoć ili zaštitu stranog faktora ako mu to bude trebalo.

– Potpuno je jasno da je Milorad Dodik prešao granicu nakon koje nema povratka. On ide stopama Slobodana Miloševića – naglasio je Prohić dodajući da ipak neće nagađati hoće li to izazvati rat i kako će se stvari zapravo razvijati jer je to u ovom trenutku vrlo neizvjesno, a o “ratu ili miru u BiH neće odlučiti Dodik, nego velike sile”.

– Turska, u ovom trenutku, ne može pomoći Bošnjacima u BiH. Veza između sadašnje BiH i Turske samo je mit od koje BiH ne može imati puno koristi. Imamo neke vođe Bošnjaka koji mašu turskom zastavom u BiH kako bi napuhali i uveličali osobnu važnost u očima svojih birača – kazao je Prohić naglašavajući da Turska ima dovoljno svojih problema i nije u stanju pomoći BiH.

S druge strane za direktora banjalučkog Centra za međunarodne odnose Miloša Šolaju proslava Dana RS nije ništa novo jer se slavi već više od 20 godina.

– Tu je možda sporna odluka Ustavnog suda BiH koja je stala na stranu Bošnjaka. Referendum o odcjepljenju proizlazi od loše komunikacije Sarajeva i Banje Luke. Problem koji nastane u BiH uvijek moraju rješavati Ustavni sud i međunarodni čimbenici, a nikada građani i političari koji žive u BiH – kazao je za Večernji list Šolaja, koji u ovom trenutku ne vjeruje u realnu mogućnost odcjepljenja.

– Ne vidim kako bi došlo do toga i tko bi to uopće priznao. BiH ima samo jedan izlaz, a to je da politički predstavnici u BiH sjednu bez međunarodne zajednice i nastoje riješiti njezino funkcioniranje. Jer, dok se god šalju poruke preko institucija međunarodne zajednice, ništa se neće postići niti će BiH biti stabilna država – ističe Šolaja.

U skladu sa zakonom

Dodik (u sredini) s predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem 25 godina RS-a 'Dodik je s dijelom vojske BiH izveo državni udar!' Kusturica: Da mi je atomska bombica... Inzko NAPETOSTI U BIH Dodik i Inzko u žestokoj svađi oko Republike Srpske i NDH

Glavni urednik Hrvatskog medijskog servisa iz Mostara Milan Šutalo smatra da je proslava Dana RS potpuno legalna i legitimna.

– Ono što u medijima nitko ne spominje je da je Ustavni sud BiH nakon poništenja odluke o proslavi Dana RS donio novu odluku koju nitko nije osporio. Na temelju tog zakona, koji nije osporen, oni su imali pravo obilježiti Dan Republike Srpske. Spektakl na kojem su sudjelovale i policija i vojska u Sarajevu okarakteriziran je kao generalna proba prije odcjepljenja. Međutim, pravno gledajući, član Predsjedništva Ivanić, kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga BiH, po zakonu o obrani imao je zakonsko pravo angažirati počasne postrojbe BiH – ističe Šutalo.

Profesor Neven Cvetićanin s Instituta za društvene znanosti u Beogradu smatra da politička elita u Republici Srpskoj vidi kao jedino rješenje i opstanak BiH u okviru Daytonskog sporazuma.

– Dodik bi išao u radikalan potez odcjepljenja Republike Srpske u slučaju da se ospori Daytonski sporazum što bi dovelo do potresa diljem regije. Danas su novi politički momenti. Došao je na vlast Trump koji želi poboljšati odnose s Rusijom, ali ne zaboravimo i utjecaj Turske na Bošnjake u BiH. Isto tako, Rusija i Turska imaju nove odnose i poglede na našu regiju – kazao je Cvetićanin.

>> Unatoč zabrani Ivanić postrojio vojnike u povodu neustavnog praznika u BiH, Dodik optužio NATO za miješanje

Kakav rasplet očekujete u BiH?

 • Napetost će biti sve veća 67,34%
 • Smanjit će se napetosti 9,42%
 • Situacija će ostati kao i dosad 23,25%

Inzko: Proslava Dana RS je kao da netko slavi dan NDH

Za međunarodnu zajednicu postoji samo daytonska BiH i RS, koji je dobio svoj legitimitet 21. studenog 1995. u Daytonu. Ako bismo počeli slaviti “praznike” kao što je 9. siječnja, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. travnja, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti, kazao je komentirajući proslavu Dana RS visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko.

Elipso

 • Avatar navijač
  navijač:

  Srbi očito nisu ništa naučili od svojih očeva,

 • Avatar blustar
  blustar:

  gledam dodika, mladića.. pa svi imaju velike glave.. dobro reče pok. đodan šiljaste a čudno kako u tako velikim glavama mali mozak koji ne funkcionira skoro pa nikako

 • narod1:

  Nevjerovatna je ta upornost Srba da neprestano rade probleme zarad kvarne ideje velike Srbije. Kao da žive u 18 stoljeću. Krivi smo svi mi jer agresora nismo potpuno porazili kako to uvijek treba. Zada će nam se to prirodno vratiti ... prikaži još! samo u težem obliku jer nezavršeni poslovi imaju tendenciju da se vraćaju. A indikativan je i urednik hrvatskog medijskog servisa Milan Šutalo, čovjek sa srpskim imenom i prezimenom. Tko će kome nego podržat svoj svoje. I onda se čudimo što Hrvatima u BiH ne ide, a podržavaju naše agresore