Naslovnica Vijesti Svijet

Dodik i Inzko u žestokoj svađi oko Republike Srpske i NDH

"Za vojne aspekte je zadužen NATO i siguran sam da će oni razmotriti ovaj slučaj", kazao je Inzko.
10. siječnja 2017. u 16:40 156 komentara 31453 prikaza
Inzko
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valnetin Inzko ocijenio je u utorak neprimjerenim obilježavanje 9. siječnja kao dana Republike Srpske uspoređujući to sa situacijom u kojoj bi se netko sjetio obilježavati dan osnutka kvislinške Nezavisne države Hrvatske (NDH).

"Za međunarodnu zajednicu postoji samo daytonska BiH i RS koja je dobila svoj legitimitet 21. studenog 1995. godine u Daytonu. Ako bismo počeli slaviti 'praznike' kao što je 9. siječnja, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. travnja, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti", kazao je Inzko u izjavi koju je objavio sarajevski portal faktor.ba.

Dodik je uzvratio rekavši da je Inzko "poznati klaun međunarodne zajednice", da je razdoblje glumatanje diplomata gotovo, da su maske pale te da je Inzko ovom izjavom podsjetio da pripada onima koji su u vrijeme NDH podržavali tu zločinačku tvorevinu i pokrenuo sumnju da on i danas gaji simpatije prema njoj.

- Bilo bi zanimljivo znati na kojoj strani povijesti mu je bila obitelj u Drugom svjetskom ratu, kada tako olako, bez imalo odgovornosti izgovara što izgovara, ne misleći da ga prati cijeli jedan narod dok se on obraća meni. Ali, to je Inzko. Lupi, ako ostane živ pojašnjava, i za sve to uzme 25.000 eura mjesečno - rekao je Dodik, prenosi Blic.

Milorad Dodik, President of Republika Srpska is pictured on an election poster calling for votes for a referendum on their Statehood Day in Prnjavor Milorad Dodik, President of Republika Srpska is pictured on an election poster calling for votes for a ref NAPETOSTI U REGIJI Republika Srpska: političke igre oko 9. siječnja Dan Republike Srpske Ceremonija u BiH Otvorena istraga o zloporabi vojnika radi obilježavanja dana Republike Srpske

Inzko je rekao i kako je sada na nadležnim tijelima vlasti u BiH utvrditi je li tijekom obilježavanja 9. siječnja u Banja Luci došlo do kršenja ustava i zakona BiH.

Ispostavi li se da je tako, treba reagirati Tužiteljstvo BiH, konstatirao je austrijski diplomat.

Pojasnio je kako on nema ovlasti u slučaju moguće zloporabe pripadnika oružanih snaga BiH - koji su u Banja Luci postrojeni u ponedjeljak po nalogu predsjedatelja Predsjedništva BiH Mladena Ivanića - jer Visoki predstavnik tumači civilne odredbe Daytonskog sporazuma dok je za vojne zadužen NATO.

"Za vojne aspekte je zadužen NATO i siguran sam da će oni razmotriti ovaj slučaj", kazao je Inzko.

>> 'Dodik je s dijelom vojske BiH izveo državni udar!' Kusturica: Da mi je atomska bombica...

Elipso

 • Avatar TAJSAM
  TAJSAM:

  Samo neprijateljima hrvatske je stalno u glavi ndh i ustaše samo da napoakosti hrvatima. ja sam hrvat od rođenja ali nikad nisam imao veze i želje za ustašama i veze ndh. mi imamo svoju hrvatsku i ništa ali baš ništa ... prikaži još! nam ne treba a pogotovo da nas svakodnevno blate i optužuju za prošlost a u stvari i danas žive samo ljudi koji su željni velike srbije pa i u hrvcatskoj živi dosta novinara i političara koji navijaju za veliku srbiju dok smo mi hrvati zadovoljni i ponosni na svoju lijepu domovinu hrvatsku. pozdrav dobrim ljudima

 • Konstantinos:

  Mnogi ne znaju ali Dodici su bili nekad Hrvati pa su se prelaskom na pravoslavlje "pretvorili" u Srbe, evo vidim gorljivije Srbe od onih u Srbiji.

 • pozornik66:

  Autori ,čin neko spomene NDH po zlu vi to iskoristite do maksimuma. Sada ćr svako drugi članak biti o NDH