Naslovnica Vijesti Svijet

'Dodik je s dijelom vojske BiH izveo državni udar!' Kusturica: Da mi je atomska bombica...

U Banjoj Luci uz vojnu paradu i “Marš na Drinu” danas je, uz ogorčenje Bošnjaka, obilježeno četvrt stoljeća od uspostave srpskog entiteta u BiH
09. siječnja 2017. u 22:33 327 komentara 46946 prikaza
Dodik (u sredini) s predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem
Foto: Srđan Ilić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Zastave duž gradskih ulica, postrojena vojska, parada policije kroz grad uz pjesmu „Marš na Drinu“, svečana akademija, nastupi učenika i mnoštvo popratnih sadržaja dio su ovogodišnjeg obilježavanja Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Vlasti RS predvođene predsjednikom Miloradom Dodikom potrudile su se da 25. obljetnica uspostave tog entiteta bude najspektakularnija do sada, a posebno se ističe kako je „narod na referendumu odlučio da je to njegov praznik“.

– Dodik je drugi Tito, ovo je dan za pamćenje – komentirao je jedan Banjolučanin za Klix.ba.

Nade u Trumpa

Ovaj dan uzrok je nove političke i međunacionalne krize u BiH jer je, odlučujući po zahtjevu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Ustavni sud odlučio da je 9. siječnja kao Dan RS i krsna slava RS neustavan jer diskriminira nesrbe, odnosno Bošnjake i Hrvate u tom entitetu.

Dodik je prvo odbio provesti odluku, a potom organizirao i referendum o Danu RS, da bi konačno donio zakonske izmjene kojima se religijski segment i obveza obilježavanja Dana RS ukidaju. Vlasti RS tvrde da su time provele odluku Ustavnog suda, ali se bošnjački predstavnici u Sarajevu i međunarodna zajednica ne slažu s tim. Optužuju Dodika za nepoštivanje pravne države i ustavnog poretka BiH. Bakir Izetbegović zatražio je utvrđivanje odgovornosti svih koji su na bilo koji način prekršili propise oko angažmana pripadnika OS BiH. Dodik prijeti novim referendumima i izlaskom RS iz BiH ako se tom entitetu ne vrate „izvorne daytonske ovlasti“. Tvrdi da su te ovlasti ukidane odlukama visokih predstavnika mimo Daytonskog sporazuma, a potvrđivane odlukama Ustavnog suda BiH u kojem sjede i tri strana suca. Poručuje da mešetarenje međunarodnih predstavnika i stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH “ne može biti mjera naše slobode”.

– To je mjera neslobode za nas i zato ćemo odlučno odbaciti svaki pokušaj nametanja kvaziodluka donesenih u Ustavnom sudu BiH – ustvrdio je on navodeći da je “danas, 25 godina poslije, RS odlučna da živi svoj život kao država i odlučna je da sukladno Daytonskom sporazumu upražnjava svoja izvorna prava”.

Na zaštitu pozicije RS, ali i poštivanje Daytonskog sporazuma, danas je u čestitki za Dan RS pozvao srbijanski premijer Aleksandar Vučić. On nije došao na svečanost u Banju Luku, ali jesu neki njegovi ministri i predsjednik Tomislav Nikolić. Osim Srbije, Dodik izravnu potporu ima još samo od Rusije, ali teško je očekivati da bi i Beograd i Moskva podržali bilo kakvu avanturu s referendumom o odcjepljenju RS od BiH. Dodik se, ipak, nada da će njegova međunarodna pozicija biti bolja nakon što Donald Trump preuzme dužnost američkog predsjednika. Dosadašnja američka administracija prema Dodiku se odnosila kao prema glavnom destabilizirajućem čimbeniku na Balkanu. Iako nema konkretnih najava promjene američke politike prema BiH i Dodiku, predsjednik RS uzda se u svoje lobiste u SAD-u.

Službeno Sarajevo i bošnjački predstavnici u RS, žestoko su napali Dodika zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH, a srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića zbog svečanog postrojavanja pripadnika Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci. Bošnjačke oporbene stranke ustvrdile su kako je riječ o „mini državnom udaru“ jer nema službenog odobrenja o angažiranju vojnika na svečanosti u povodu Dana RS.

Protiv bilo kakvog angažmana pripadnika OS BiH u program obilježavanja Dana RS izjasnio se i stožer NATO-a u Sarajevu, a poštivanje Ustava i odluka Ustavnog suda zatražili su i američko veleposlanstvo u BiH te visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko.

Mladen Ivanić Zahtjev Mladena Ivanića Zbrka oko uloge vojske u Dodikovim ceremonijama, NATO upozorio na kršenje zakona Milorad Dodik na biralište je izišao sa suprugom Snježanom i sinom Igorom. Glasao je javno Produbljivanje problema Uoči dana Republike Srpske: Je li Srbija "talac Milorada Dodika"?

– Mirovni sporazum mora se poštovati u cijelosti, a ne kao “a la carte” – poručio je danas Inzko, koji je u nekoliko navrata podsjetio bh. političare da on još uvijek ima mehanizme putem kojih može osigurati provedbu Daytonskog sporazuma.

Poziv na odcjepljenje

Ipak, malo je vjerojatno da će međunarodna zajednica iskoristiti te mogućnosti i ukloniti Dodika sve dok se on eventualno ne odluči na neke konkretnije poteze na odcjepljenju RS. Međutim, i sam Dodik kaže da se neće upuštati u avanture, što bi takav potez nedvojbeno predstavljao. To ne znači da se situacija u BiH neće dodatno radikalizirati. Naprotiv, već iduća godina je izborna u BiH, a u ovoj Dodik najavljuje blokadu svih procesa ne pristane li bošnjačka strana na zakonske promjene kojima bi troje stranih sudaca u deveteročlanom Ustavnom sudu BiH bilo zamijenjeno domaćim sucima. Iz Sarajeva mu je već stigao odgovor kako bi takva promjena predstavljala raspakiranje Daytonskog sporazuma i da je neprihvatljiva.     

>> Republika Srpska: političke igre oko 9. siječnja

Dodik sanja o ujedinjenu sa Srbijom

Obilježavanje 9. siječnja kao neustavnog praznika dana Republike Srpske u ponedjeljak je bilo povodom predsjedniku tog entiteta Miloradu Dodiku da potvrdi kako sanja o njegovu ujedinjenu sa Srbijom, predsjedniku te države Tomislavu Nikoliću da kaže kako potajno dijeli te snove iako to ne smije glasno kazati, a redatelju Emiru Kusturici da prizna kako bi najradije imao kakvu manju atomsku bombu da njome može zaprijetiti onima koje smatra neprijateljima RS-a. Njih trojica te su želje i podijelili s publikom na svečanoj akademiji u Banjoj Luci, središnjoj svečanosti obilježavanja 9. siječnja, praznika koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim jer diskriminira Hrvate i Bošnjake.

Tu je presudu Kusturica, kojemu je pripala uloga prvog govornika, nazvao konkretnim dokazom trajnih nastojanja da se uništi RS. U konfuznom govoru ispunjenom povijesnim reminiscencijama, heraldičkim opservacijama i tumačenjima vjerskih simbola, Kusturica se uglavnom obrušio na Aliju i Bakira Izetbegovića, međunarodnu zajednicu i Haški sud optužujući ih za navodnu protusrpsku urotu. Oca i sina Izetbegovića označio je iskonskim neprijateljima Srba i kršćanstva, pri čemu ih je optužio za "paktiranje sa zapadnim fašistima". Opisao ih je kao "Luciferove šegrte" koji najboljeg saveznika imaju u Saudijskoj Arabiji koja je opet, tvrdi Kusturica, glavni financijer Islamske države. Poželio je stoga da ima "malu atomsku bombicu samo da je drži u džepu" i tako upozori sve one koji, po njegovu sudu, nastoje dovesti u pitanje opstanak RS-a.

Srpsku intelektualnu elitu pozvao je da zaustavi "mazoističko ponašanje" optuživši je za izbjegavanje konfrontacije uz naputak kako bi trebali slijediti "barem ono što radi Mile Dodik".

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u svom je govoru istaknuo kako specijalne odnose RS-a sa Srbijom "nikada i nitko neće uspjeti prekinuti" te kako je to jedinstveno stajalište svih u Srbiji.

Neizravno je kazao kako zapravo podupire ideju o ujedinjenju Srbije i RS objasnivši kako dijeli ono što njegov "brat Mile otvoreno govori".

"Svi koji nešto odlučuju u Srbiji žele pojačati naše specijalne veze i naše najintimnije želje i ideje. O njima brat Mile govori otvoreno, a ja razmišljam da možda može i kao zmija čovjek uz drvo da se popne", kazao je Nikolić.

Ipak je dodao kako voli BiH i želi joj svako dobro i napredak, no kako se nitko u Sarajevu ne bi trebao zanositi mišlju da BiH može biti uspješna bez uspješne RS, kao i obratno, pa to sada valja uskladiti.

"Dok ima RS-a, ima i Srbije" poručio je Nikolić kojemu su u Banjoj Luci društvo pravili srbijanski ministri policije i socijalne politike Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao je kako su njegov san "još specijalnije veze" Srba s obje stane Drine.

"Sanjamo da budemo jedinstveni dio s maticom Srbijom.... Taj san se uporno obnavlja i jednog dana bit će ostvaren", kazao je Dodik koji je BiH opisao kao loše mjesto za život. Najbolji način da BiH funkcionira, sugerira Dodik, jest transformacija u zajednicu nezavisnih država. "U svakom slučaju RS u sadašnjoj situaciji mora razmišljati o tome što će biti njena budućnost."

Srbiju je opisao kao emotivni, politički i ekonomski oslonac RS-a i najavio je dalje jačanje odnosa  "s dokazanim prijateljima" poput Rusije te s Kinom.

Poručio je i kako RS "zbog navijačkog odnosa NATO-a neće u taj proces" nego će izgraditi svoju vojnu neutralnost i biti vezana isključivo uz orijentaciju Srbije na vojnom planu. (Hina)

Elipso

 • Rocky.Zg:

  Evo srba opet. Opet su ugroženi, i opet bi nas gurali u rat sve skupa. Zar nije bilo dosta ratova na ovim prostorima, jada i tuge? Bilo ih je prije rata 30 % u BiH, pa su ratom i genocidom ... prikaži još! najvecim nakon II svjetskog rata zauzeli jos 20% zemlje. I sada bi se odvojili. Može, ali neka vrate što su genocidom osvojili. Zbog njih izgleda da nikada nece biti mira na ovim prostorima.

 • Avatar ČUBE
  ČUBE:

  Banat Srijem i Bačka tri srca junačka !

 • Zemuncevic:

  Hrvate brisete a četníke pustate da ruse i BiH i Hrvatsku !!!! Sramite se !!!!!