Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.10.2015. u 12:00

S dvostranim pristupom, a bez komunikacije, vanjska se politika zaista urušava

Odjek rečenice “Koga da nazovem kad hoću razgovarati s Europom” bivšeg američkog državnog tajnika Henryja Kissingera, koja označava neuspjeh Europe da se jednim glasom predstavi na svjetskoj sceni, ovih bi dana mogao glasiti “Koga da nazovem kad hoću razgovarati s Hrvatskom”? Stavovi i djelovanje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s jedne i premijera Zorana Milanovića, koji je preuzeo vođenje vanjske politike od ministrice Vesne Pusić, s druge strane suprotni su i zaista izgleda kao da Hrvatska ima dvije vanjske politike. Izbjeglička kriza otvorila je jaz između Pantovčaka i Markova trga te je potpuno nevjerojatno da o tom izvanrednom stanju nije bilo ozbiljnih konzultacija između predsjednice, premijera i ministrice vanjskih poslova, nije bilo ni rasprave u Saboru i nije usuglašena politika Hrvatske.

Dok predsjednica odlazi na sastanak Višegradske skupine te najavljuje užu suradnju s te četiri države, što je ta skupina aktivno zagovarala posljednjih godina, ponajprije zbog energetske povezanosti pa je tako i početkom prošle godine, na svoju ruku, tražila od američkog Senata i Kongresa da dozvole izvoz ukapljenog plina preko terminala u Omišlju, nedopustivo je da taj potez Markov trg ignorira. Također, s druge strane, odluka tih država, koje – i u ovoj imigracijskoj krizi, ali, nemojmo zaboraviti, i u krizi vezanoj za Ukrajinu te u laganoj podršci Putinu – tvore svoj blok, da na granicu s Hrvatskom pošalju vojne i policijske snage izvan mandata europske agencije za granice, Frontex, potez je koji su trebali ozbiljnije preispitati i predsjednica, ali i Vlada.

Situacija u kojoj se premijer Zoran Milanović postavio prema susjedima kao “loš policajac”, a predsjednica K. Grabar-Kitarović kao “dobar” i ne bi bila loša taktika kad bi ona to zaista i bila. Ovako, s dvostranim pristupom problemu, a bez komunikacije, vanjska se politika uistinu urušava.

>>Premijer preuzeo ulogu ministrice Vesne Pusić

>>Predsjednica kritizira Vladu: Hrvatska ne kontrolira svoje granice

Komentara 58

AN
ancica99
12:08 13.10.2015.

Predsjednica od početka radi sve za dobrobit Hrvatske, a Milanović samo skuplja bodove za izbore i totalno ga je baš briga kao i uvijek! Slučajni premijer na odlasku!

VI
vidoviti
12:10 13.10.2015.

Vanjska politika se zbog katastrofalnog premijera urušila, zato ljudi izađite na izbore 08.11. i skinimo SDP s vlasti !!!

TA
tajnica17
12:10 13.10.2015.

Predsjednicu naravno! Jer ona je stvarna moralna vertikala našeg društva, te dužnosnica kojoj je zapravo stalo do Hrvatske i nas građana! Predsjednice, Hrvatska je uz Vas!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije