Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vremenske nepogode

Kiša zalila Hrvatsku, u Sloveniji najveći stupanj pripravnosti

xaz6665432eerrttt (1)
Foto: nph/EXPA/Pixsell
1/6
17.09.2010.
u 17:53

Izlijevanjem prijeti rijeka Gradaščica koja bi mogla ugroziti Ljubljanu. U gotovo cijeloj Sloveniji proglašen je tzv. crveni alarm.

Iako su obilna kiša i vjetar zahvatili veći dio Hrvatske, stanje u našoj zemlji ipak je nešto povoljnije nego u susjednoj Sloveniji gdje je tamošnja Agencija za okoliš proglasila najveći stupanj pripravnosti ili tzv. crveni alarm. Upozorenje vrijedi do subote u 6 sati i odnosi se na gotovo cijelu zemlju, osim jugozapadnog dijela.

Situacija je posebno dramatična u Zagorju ob Savi u kojem su poplavljene dvije tvornice, ali i glavni trg u mjestu. Većina stanovništva ostala je bez pitke vode, a neke kuće su evakuirane.

Nove i još obilnije padaline očekuju se na području Železnika gdje je prije tri godine u odronima uzrokovanim poplavama život izgubilo šest osoba. Posebno teško u nadolazećim satima bit će na području Vipavske doline i Bohinja.

Ljubljana u vodenom obruču

U Ljubljani je pred izlijevanjem rijeka Gradaščica koja prijeti većem dijelu grada. Ispod podvožnjaka na Celovškoj cesti začepili su se odvodni kanali, što je dovelo do nakupljanja vode u kojoj su "zaglavila" tri automobila i jedan autobus.

U zaselku Na brodu v Lokavcu kod Ajdovščine nabujali potok poplavio je jedan ugostiteljski objekt i dvije kuće. Na tom je području palo 60 litara kiše u samo pola sata. Voda je prodrla i u dijelove bolnice u Trbovlju, a posljedice poplave pokušavaju očistiti njeni djelatnici, javlja 24ur.com.

Stanovnicima koji žive u blizini tokova Ljubljanice, Gradaščice i Gameljščice zbog mogućih poplava tijekom noći savjetovano je da zaštite svoje kuće i sve dragocjenosti premjeste u višlje dijelove objekta.

Slovenska vojska obećala je pomoći u saniranju posljedica poplava.

Sava će u Hrvatskoj rasti

Kiša će tijekom noći i sutrašnjeg dana padati i u našoj zemlji, a iako zasad opasnosti od poplava nema, ipak se sutra očekuje značajan porast vodostaja Save što bi moglo izazvati probleme. Na sjevernom Jadranu i u najzapdnijim krajevima mjestimice će biti obilnije kiše. U Dalmaciji će se zadržati promjenjivo oblačno, a kiša je moguća tek potkraj subote.

Komentara 18

OB
-obrisani-
22:11 17.09.2010.

sargu123 Pozdrav prijatelju:)

Avatar morski covik 1
morski covik 1
18:24 17.09.2010.

Lipo je reka\' Vakula sinoć... Ajme žao mi one lijepe Ljubljane...

SF
sfjf
19:12 17.09.2010.

Koliko samo kratke pameti. Slovenija nije \"preko svijeta\", sva ta voda slijeva se i u naše rijeke, a pitam se tko će se kome smijati ako sutra dođe do izlijevanja Kupe ili Save. Bolesni ste vi neki, ali doslovce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije