Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU-KINA

Kina bi otkupila grčki dug

Jiabao
AFP
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
05.10.2010.
u 16:00

Wenove najave dolaze istodobno s najavom američkoga zakona kojim bi se Pekingu nametnulo kazne zbog održavanja nestvarno niskoga tečaja renminbija.

Kina je spremna otkupiti grčki dug i pomoći postojanosti eura, izjavio je kineski premijer Wen Jiabao koji je, da pojača dojam, prije dolaska na početak summita EU i Kine u srijedu u Bruxellesu posjetio Atenu. Wen je također obećao udvostručiti kinesku trgovinu s Grčkom u sljedećih pet godina, ulagati u grčki turizam te uspostaviti poseban fond za kreditiranje grčkih brodovlasnika da kupuju kineske brodova.

Wenove najave dolaze istodobno s najavom američkoga zakona kojim bi se Pekingu nametnulo kazne zbog održavanja nestvarno niskoga tečaja renminbija, obračunskoga juana, u odnosu na američki dolar. Predsjednik eurozone luksemburški premijer Jean Claude Juncker, koji je u utorak “otvoreno i prijateljski” razgovarao s Wenom, također je upozorio da je tečaj renminbija “podcijenjen”, te da bi Kina morala “povećati udio domaće potrošnje u BDP-u”.

Wen će na summitu zahtijevati da EU prihvati Kinu kao “djelujuće tržišno gospodarstvo”, čime bi se smanjila mogućnost uvođenja protudampinških mjera, ali i da prepusti dio od svojih osam mjesta u upravi MMF-a “rastućim gospodarstvima”.  

EU je spreman ponuditi im dva rotirajuća mjesta, ali Wen tim brojem nije zadovoljan.

Ključne riječi

Komentara 10

OB
-obrisani-
16:15 05.10.2010.

evo počelo je osvajanje europe kad sam govorio da trebamo napraviti savez sa kinom , a ne sa eu mnogi nisu shvatili propustili smo šansu , jer veleizdajnici su \"mislili\", a zapravo kako imbecil može misliti-nikako još uvijek možemo \"uvesti\"i\" jedno 5 mil kineskinja-dodijeliti ih nama po jedno 3-mi ih fino oplodimo i evo mnogoljudne Hrvatske za koju godinu ! bilo bi to dobro i za ekonomiju

DH
dalibor.hren
16:16 05.10.2010.

Uz put bi mogli kupiti i ono malo što je ostalo od Hrvatske. Tak i tak smo puni njihovih dućana

PE
pejickat
20:58 05.10.2010.

Ehhh da bar Kina hoce nas kupiti i uvesti svoje zakone za korupciju , ali bi se pucalo po stadionima u glave nasim politicarima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije