Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dragana Vasiljkovića "otkrila" je predsjednica Društva srpsko-židovskog prijateljstva

Kapetana Dragana dovela Klara Mandić

svi-kapetana-txt.jpg
import
17.02.2006.
u 19:00

Beogradska zubarica Klara Mandić osoba je koja je Kapetana Dragana dovela u Srbiju i bila mu glavni "sponzor". Rođena je 1944. u židovskom logoru blizu Barija. Kao devetomjesečnu bebu, posvojila ju je beogradska trgovačka obitelj Mandić. Evo kako ju je ugledna kanadska spisateljica Erna Paris opisala: "Bilo bi razumno očekivati da Židovi koji su znali nešto o genocidu prvi progovore protiv etničkog čišćenja, i da su to učinili, možda bi imali snažan moralni utjecaj. Iz tog je razloga pozivanje na stav Židova bio prioritet srpskim nacionalistima, koji su vjerovali... u golem židovski utjecaj diljem svijeta. Kao Židovka, Klara je bila neprocjenjiva propagatorica. Nakon Titove smrti ugrabila je, kaže, svoju priliku."
Predložila je srpskim i židovskim intelektualcima da objave istinu kako se Srbi nikada u povijesti nisu uključili u antisemitizam. Tako je 1987. s deset visokih uglednika SANU, uključujući Dobricu Ćosića, utemeljila Društvo srpsko-židovskog prijateljstva. Slobodan Milošević dao mu je svoj blagoslov.

Srbi i Židovi
E. Paris nastavlja: "Dok se Srbija pripremala za novi rat, širila se priča o tome da su Srbi spašavali Židove. Izrael je bio najbolje mjesto za kampanju. Klara nije govorila samo o svojim uvjerenjima. Radovan Karadžić bio je voljen, poštovan prijatelj (na glasu kao njezin ljubavnik) i počasni član njezina Društva... Kampanja koja se temeljila na kooptiranju židovskog primjera donijela je bujice negodovanja s različitih strana. Prvo je Memorandum proglasio da Srbi imaju isto pravo na svetu obećanu zemlju (Kosovo) kao i Židovi, zasnovanu na njihovoj genocidnoj patnji. Potom je srpski pisac i političar Vuk Drašković napisao otvoreno pismo izraelskim piscima, zahtijevajući svaku stopu Kosova kao Jeruzalem i da su Srbi bili trinaesto izgubljeno i najnesretnije izraelsko pleme. Srbi više nisu bili samo slični Židovima, sada su oni bili Židovi. Uz Miloševićevu potporu, Klara Mandić organizirala je srpski tjedan u Izraelu kako bi unaprijedila poslovanje, kulturu i turizam..."
Klarina najbolja prijateljica bila je Dafina Milanović, vlasnica Dafiment banke. Njih dvije Karadžić je imenovao za savjetnice svoga predsjedništva. Kada ga je Biljana Plavšić upitala za razlog toga imenovanja, Radovan joj je odgovorio: "Klara Mandić sposobna je žena u svakom pogledu i ima dobre veze s Izraelom. Objesi Davidovu zvijezdu oko vrata, i nama se sva vrata otvaraju."

Davidova zvijezda
Želeći pridonijeti Srbiji i na vojnom planu, odlučila je dovesti profesionalne vojnike iz inozemstva za obuku četničkih paravojnih jedinica koje su se tada formirale. Rezultat te njezine akcije bio je Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan. On je kao dijete napustio Srbiju i radio kao plaćeni ubojica u raznim zemljama. Nekoliko godina prije povratka u Srbiju radio je u Australiji, a među zemljama u kojima je obavljao svoj "posao" bio je i Izrael. U Srbiji se govorilo da je Dragan uistinu bio židovskog podrijetla. Klara je pozvala Dragana u Srbiju i bila mu "sponzor". Odsjeo je u njezinoj kući kraj crkve Sv. Save na Vračaru i tu je neko vrijeme imao svoj stožer.

Židovski general
Da bi ga predstavila javnosti, Klara je organizirala konferenciju za novinare. Na njoj se Dragan "s licem koje ne poznaje pojam osmijeha", s povećom Davidovom zvijezdom oko vrata, pojavio pred kamerama. Na pitanje zašto je to učinila, odgovorila je: "Ovu značku objesila sam mu zato što sam željela da Tuđman ima noćne more. Želim da vidi kako napreduje od Krajine do Zagreba židovski general Dragan na čelu izraelskih jedinica. Kada sam to ispričala Miloševiću, dugo smo se smijali."
Kad je zapala u financijske teškoće, Klara je prodala svoju kuću i preselila se u trosobni stan na Bežanijskoj kosi. Iz toga stana 10. svibnja 2001. pojavio se dim. Kada su vatrogasci razbili blindirana vrata stana, našli su je mrtvu, a vatra joj je već bila zahvatila dio tijela. Policija je ubrzo ustanovila da ju je ubio Nikola Živković s namjerom da je opljačka. Bio je to zet čovjeka kome je prodala kuću. I tako Klara neće doživjeti dolazak Kapetana Dragana u Zagreb, doduše ne na čelu pobjedničkih jedinica nego s lisičinama na rukama.


Tomislava Karađorđevića vodila je u posjet 'Krajini'

U beogradskom tisku mogle su se čitati kratke vijesti o obučavanju četnika u Izraelu. Vojislav Šešelj otvoreno je govorio da je oko 2000 četnika prošlo obuku kod izraelskih vojnih stručnjaka. A Kapetan Dragan, instruktor "golorukih knindžija", često se slikao s Davidovom zvijezdom oko vrata. Francuski časopis "Le Nouvel Observateur" pisao je da je skupina od tri tisuće četnika pod zapovjedništvom srpskog vođe Čeke, naoružana izraelskim uzijima, napala Pakrac. Klarini najbliži prijatelji, uz Karadžića i Arkana, bili su Momo Kapor, Branislav Crnčević i pokojni "prestolonaslednik" Tomislav Karađorđević, čiji je posjet jedinicama Kapetana Dragana u Krajini ona organizirala.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije