Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Kako je 16-godišnja Zdenka postala simbol Jugoslavije na kojem su odrasle generacije Foto: Privatna Arhiva/PIXSELL

Kako je 16-godišnja Zdenka postala simbol Jugoslavije na kojem su odrasle generacije

Tvrtka Zdenka ove godine slavi 125. rođendan. Jedna je to od najstarijih mljekarskih industrija u Hrvatskoj. Počeci proizvodnje sireva na području Velikih Zdenaca, na obroncima Bilogore, sežu u daleku 1897. godinu, kada Matija Macašek osniva parnu mljekaru. Smještena je na obroncima Bilogore, udaljena 35 kilometara od Bjelovara, a poljoprivredni je to i stočarski kraj. Bogati pašnjaci predstavljali su idealne uvjete za proizvodnju mlijeka.
12. svibnja 2022. u 21:41 2 komentara 5767 prikaza

Kad nam je pandemija pokucala na vrata, a time ubrzo počela i histerija s gomilanjem namirnica i kućnih zaliha, u jednim je novinama izašao popis što bi svako kućanstvo trebalo imati u svom hladnjaku. Na prvom je mjestu pisalo: dva paketa topljenog sira. Sutradan je u trgovinama diljem zemlje doslovce "planuo" Zdenka sir. Bilo je to u ožujku 2020. godine.

– Stvarno su nam toga mjeseca trgovine povukle velike količine topljenog sira. Međutim, u travnju i svibnju je uslijedio pad jer su građani stvorili velike zalihe. No nakon dva mjeseca nastavljena je normalna proizvodnja – govori nam Željko Gatjal, predsjednik Uprave tvrtke Zdenka mliječni proizvodi d.o.o.

VOJNA ANALIZA
Ukrajinci dovršavaju svoj ‘Medački džep’, pripremaju ‘Bljesak’, a na ljeto slijedi 'Oluja'
Tanker ARC 1 usidren između Cresa, Krka i Kostrene
ŠTO ĆE BITI S BRODOM 'ARC1'?
Ne smije pristati u Hrvatskoj: Nepoželjni tanker s iranskom naftom otplovio u Trst
ŠTO JE SA SLUČAJEM DAMIRA VRBANOVIĆA
Gdje je Mamićev 'consigliere' i što mu je s presudom? Potpisivao je čudesne anekse, vodio HNS umjesto fiktivnog šefa Šukera