Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon šokantne presude

Kairu prijete nemiri jer žele istrijebiti islamiste

muslimansko bratstvo
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
28.04.2014.
u 22:03

Sud u Egiptu na smrt osudio šefa Badieja i 627 članova Muslimanske braće, a većinu od 529 smrtnih kazni izrečenih islamistima u ožujku sud u Minyi danas je preinačio u doživotnu robiju

Mohamed Badie, vrhovni čelnik Muslimanske braće, osuđen je u ponedjeljak na smrt i to će izazvati napetosti u Egiptu koji je snažno podijeljen uoči predsjedničkih izbora na kojima je glavni kandidat general Al-Sisi koji je prošle godine svrgnuo islamističkog predsjednika Muhameda Morsija i Muslimansku braću s vlasti.

Unatoč međunarodnim upozorenjima i pritiscima na egipatsko pravosuđe, sud u Minyi nastavio je donositi nevjerojatne i šokantne presude. Naime, sud je na smrtnu kaznu osudio čelnika Muslimanske braće Mohameda Badieja i 682 njegova islamista, a većinu od 529 smrtnih kazni izrečenih u ožujku preinačio je u doživotni zatvor.

Sud ih je optužio zbog pokušaja ubojstva nekoliko policajaca na prosvjedima Mursijevih pristaša u Minyi 14. kolovoza, na dan kada je u Kairu policija i vojska ubila oko 700 promursijevskih pristaša.

Odvjetnik osuđenih Khaled Al-Kumi kazao je za Večernji list da je današnja presuda još jedan šamar i sramota egipatskog pravosuđa ističući kako su svi osuđeni na smrt pod optužbom da su huligani, kriminalci i ubojice zapravo visokoobrazovani i intelektualci, među njima pisci, liječnici, akademici, novinari i umjetnici. Presudu još mora potvrditi egipatski muftija.

>>Egipat na smrt osudio 683 Mursijeva simpatizera

Komentara 4

RI
Riznica
15:53 29.04.2014.

Gdje je sad taj demokratski svijet da kritikuju Egipatske faraone koji u 2014 godini osude za 5 min 683 osobe na smrt i to cak i njihovog advokata a placu kad Turski policajac opali samar deminstrantu na Taksim trgu !"

DI
dokazano.istinito
07:39 29.04.2014.

za ovo su krivi ne samo diktatori egipta poput al sisia i mubaraka, tu smo nazalost krivi i mi zapad i europa,jer tko je ovo sve podgrijavaomuslimani dobro znaju, a ni vecernji nije tu ciste ruke mislim da iskusenja kojee prolaze muslimani su teska, ali gubitnici moralno nisu oni, niti mursi, gubitnici smo mi zapad i europljani,jer pravimo se demokrate a zatvaramo oci ili podrzavamo ovakve ubice i to ne samo na stetu ovih divnih ljudi muslimana...a kada cemo za to sto podrzavamo morati pred odgovornost jos ne znam tocno, ali sam siguran da ce kad tad muslimani biti oni koji ce se ujediniti i sprovesti mir na cjelom svijetu, a do tada tesko nama da dusu grijesimo

YG
yves.grigic.9
22:30 28.04.2014.

Exstremizam treba zakonski suzbijati jer je najopasniji za budućnost svjeta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije