Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Južnoamerička turneja

Susret predsjednice s guvernerom države São Paulo Geraldom Alckminom

Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske
1/3
20.03.2018.
u 07:31

Dvodnevni radni posjet Saveznoj Republici Brazilu predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović započela je susretom s guvernerom države São Paulo Geraldom Alckminom.

Tijekom razgovora predsjednica je istaknula kako su bilateralni odnosi dviju država dobri, no kako je suradnji potrebno dati relevantan smjer i konkretan sadržaj kako bi se odnosi uzdigli na višu razinu. Kao dodatni okvir za jačanje bilateralne suradnje predsjednica Grabar-Kitarović spomenula je i članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

U tom smislu kazala je kako je Savezna Republika Brazil strateški partner Europskoj uniji u Latinskoj Americi te stoga može značajnije pridonijeti gospodarskom prodoru i političkoj nazočnosti Hrvatske u cijeloj Latinskoj Americi. Istaknula je pritom potporu Republike Hrvatske u jačanju suradnje Europske unije i Mercosura kao i lidersku ulogu Savezne Republike Brazila unutar Mercosura.

Govoreći o gospodarskoj suradnji, Predsjednica je poručila kako je potrebno uložiti dodatne napore za upoznavanje novih gospodarskih prilika u objema državama kako bi se definirale mogućnosti gospodarske suradnje u trgovini, ulaganjima i zajedničkom poslovanju. Naglasila je kako je jedan od ciljeva njezinog posjeta Brazilu definirati nove oblike gospodarske suradnje.

Veliki potencijali suradnje postoje u brojnim područjima poput metalske industrije, graditeljstva, brodogradnje, turizma i pomorskog prometa, a Predsjednica je posebice istaknula zainteresiranost Republike Hrvatske za izvoz industrijskih proizvoda kao što su transformatori, generatori, strojevi i farmaceutski proizvodi. U ime hrvatske poslovne zajednice Predsjednica je navela hrvatske tvrtke Končar, Gredelj, Petrokemiju, i druge koje imaju kapacitet za izvoz, a posebice je naglasila IT tvrtku Infobip koja je svoje podružnice otvorila i u São Paulu.

Za hrvatsku zajednicu u Brazilu, koja je najbrojnija upravo u gradu São Paulu, predsjednica Grabar-Kitarović i guverner Alckmin kazali su kako je most suradnje naših dviju zemalja, a tijekom razgovora prisjetili su se i nogometne utakmice između domaćina Brazila i reprezentacije Republike Hrvatske, kojom je započelo Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Komentara 12

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
16:02 20.03.2018.

Nešto severnije kako izveštava Kurir ..... pozivajući se na neimenovane izvore da se predsednik Vučić već sreo sa ljudima iz UN i američke administracije od kojih je tražio pomoć u rešavanju kosovskog pitanja.. naime pomoć se sastoji u tome kako da saopšti svom narodu da je Kosovo Albansko al da prikaže to kao svoju pobedu?

SO
sohnahoakasaa
14:49 20.03.2018.

Putujte i zovite Hrvate ma kojeg 'koljena' a žive u svojim drugim Domovinama da se vrate. Dok Vas nema, nek vam prirede sve za referendum(e) o najvažnijim pitanjima za nas Hrvate jer ovi ne samo da mijenjaju politike, nasionalnost, porijekloo nego su spremni sad i spol promijeniti samo da bi ostali na vlasti. Zašto? Zato da unište i zatru sve što je Hrvatsko, ta bagra politička, gramziva, pohlepna, korumpirana, lažljiva..I ono najvažnije... da nam nametnu svoju devijantnu ideologiju sramotnu za čovjeka. Antropološki protivno onoj, da je ljudsko biće čovjek = muškarac i žena a dijete = djevojčica i dječak.

Avatar rubinet
rubinet
14:46 20.03.2018.

kad će se moja bivša omiljena Predsjednica vratiti u Domovinu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije