Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednica posjetila Punta Arenas - 50 posto stanovnika Hrvati

„Danas mi je osobita čast i zadovoljstvo dodijeliti odlikovanja pojedincima, udrugama i klubovima koji su kontinuirano od zaborava čuvali tragove koje su ostavili vaši preci u Čileu i koji danas njeguju veze s matičnom Domovinom“
17. ožujka 2018. u 19:22 45 komentara 2559 prikaza
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s upraviteljem pokrajine Magallanes i čileanskog dijela Antarktike Christianom Mathesonom Villanom
Foto: Ured predsjednice
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je danas tijekom službenog posjeta Čileu grad Punta Arenas, gdje se susrela s upraviteljem pokrajine Magallanes i čileanskog dijela Antarktike Christianom Mathesonom Villanom, predstavnicima hrvatske zajednice u Punta Arenasu te gospodarstvenicima pokrajine Magallanes, priopćeno je iz ureda predsjednice.

Kolinda Grabar-Kitarović Posjet J. Americi Grabar-Kitarović u Argentini: Posebna tema bila je hrvatska iseljenička zajednica

Kako je priopćeno, u razgovoru s upraviteljem pokrajine Magallanes Predsjednica je ponovila kako su odnosi dviju država vrlo dobri, ali kako je došlo vrijeme da se međusobni odnosi i suradnja podignu na višu razinu.

Predsjednica Grabar-Kitarović je istaknula kako je Čile mogući strateški partner Hrvatske u Latinskoj Americi zahvaljujući svojoj stabilnoj demokraciji i uspješnom gospodarskom modelu. Naglasila je kako upravo iz tih razloga Čile može značajnije doprinijeti gospodarskom prodoru i političkoj nazočnosti Hrvatske u Latinskoj Americi.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s upraviteljem pokrajine Magallanes i čileanskog dijela Antarktike Christianom Mathesonom Villanom
1 / 8
Kolinda Grabar-Kitarović i Sebastian Pinero

Nakon susreta s upraviteljem pokrajine Christianom Villanom Grabar-Kitarović sastala se s predstavnicima hrvatske zajednice te tom prigodom pojedincima, udrugama i klubovima uručila odlikovanja i priznanja RH. Uručujući odlikovanja i priznanja, Predsjednica je poručila kako je upravo hrvatska zajednica u Čileu, među mnogim iseljeničkim zajednicama, postala jedna od najcjenjenijih.

Osvrnuvši se na podatak kako danas u Punta Arenasu živi oko 50 posto stanovnika hrvatskog porijekla od ukupno oko 146.000, Grabar-Kitarović kazala je kako ju ne čudi što ulice i trgovi nose hrvatska imena te što zajednice žena i vatrogasna društva, spomenici i natpisi svjedoče o dubokim tragovima koje su Hrvati ostavili u ovom gradu.

„Danas mi je osobita čast i zadovoljstvo dodijeliti odlikovanja pojedincima, udrugama i klubovima koji su kontinuirano od zaborava čuvali tragove koje su ostavili vaši preci u Čileu i koji danas njeguju veze s matičnom Domovinom“, kazala je.

Za osobitu posvećenost i izniman doprinos jezičnoj edukaciji potomaka hrvatske iseljeničke zajednice u Čileu i cijeloj Južnoj Americi Predsjednica je Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića posthumno odlikovala Rubén Cvjetković Katušić.

Kolinda Grabar-Kitarović Komentirala 'napade' Predsjednica o kritikama: Samo zlonamjerni mogu iščitavati veličanje totalitarnog režima

Povelju Republike Hrvatske za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture, obrazovanja, znanosti i sporta, jačanju gospodarske suradnje, te očuvanja hrvatskog identiteta u Čileu Predsjednica je dodijelila klubovima Club Croata de Punta Arenas, Club deportivo Sokol Croata de Punta Arenas te klubu Comité Social de Damas Croatas de Punta Arenas.

Isto tako, Povelju Republike Hrvatske za osobiti doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, obrazovanja i kulture kroz dugogodišnju uspješnu izdavačku djelatnost, te za očuvanje hrvatskog identiteta u Čileu Predsjednica je dodijelila Malim novinama.

Tijekom boravka u Punta Arenasu Predsjednica se susrela s gospodarstvenicima hrvatskog porijekla pokrajine Magallanes s kojima je razgovarala o hrvatsko-čileanskim gospodarskim odnosima.

Pozvala je čileanske poduzetnike hrvatskog porijekla da se snažnije uključe u razvoj gospodarskih odnosa dviju država, istaknuvši kako veliki potencijal i konkretna područja za jačanje gospodarske suradnje postoje u vojnoj industriji i brodogradnji, korištenju hrvatskih luka, turizmu i trgovini.

U nastavku dana Predsjednica će posjetiti Hrvatski klub u Punta Arenasu i susresti se s gradonačelnikom Punta Arenasa Claudiom Radonichem te obići i druga mjesta od značaja za hrvatsku zajednicu.

Većina stanovnika Punta Arenasa danas se bavi ovčarstvom, stočarstvom i poslovima vezanim uz to. U ovom dijelu Čilea otkrivena su nalazišta nafte i plina, a iskorištava se i ugljen. Ribarstvo i šumarstvo su također značajan izvor prihoda stanovništva.

Kolinda Grabar-Kitarović Predsjednica u Argentini Jakovina: Izjava je skandalozna, Lučić: Nisu svi Hrvati u dijaspori ustaše Sjednica Sabora nastavljena raspravom o dobrovoljnim mirovinskim fondovima Napao predsjednicu Bauk: Da je to učinila Merkel, smjestili bi je u zatvor ili neku drugu ustanovu Vesna Pusić osuđuje izjave Predsjednice Pusić: 'Nečuveno je da predsjednica govori protiv Ustava vlastite zemlje'
Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
 • Avatar Le-Freak
  Le-Freak:

  Pozdrav Hrvatima u Juznoj Americi! Pozdrav nasoj predsjednici.!

 • Avatar Django
  Django:

  Čekaj, čekaj, to znači da su djeca i unuci krivi ako su im roditelji nešto skrivili. Dobro je znati da djeca i unuci komunista tako misle. Jer, jednom će u Hrvatskoj doći na vlast i domoljubi. Strpljen spašen.

 • Avatar anti_komunist
  anti_komunist:

  sto kazu jugo komunisticki isprdci.......eno je opet medju ustasama.....