Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka iz Južne Amerike

Predsjednica privremeno seli svoj ured u Karlovac

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
18.03.2018.
u 16:54

Zakomplicirali smo Zakon o državljanstvu tražeći poznavanje hrvatskog jezika, rekla je Grabar-Kitarović o povratku Hrvata u Hrvatsku

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović preselit će privremeno, od 26. ožujka, svoj Ured u Karlovačku županiju, najavila je u razgovoru za Media Servis u kojem je iznijela dojmove nakon susreta s hrvatskim iseljenicima u Južnoj Americi te komentirala situaciju u Hrvatskoj u pogledu poplava.

"Zabrinuta sam. Koliko god smo se pripremali, očekivali smo ove poplave zbog velikih količina snijega, toliko nažalost priroda zna iznenaditi ne samo poplavama, nego i klizištima. Međutim, vjerujem u naš sustav domovinske sigurnosti, vjerujem prije svega u solidarnost naših ljudi koji pokazuju da doista u najtežim prilikama, kada nam je najteže onda smo najsložniji i to je ono što me ohrabruje", rekla je predsjednica.

Najavila je da će od 26. ožujka njezin Ured biti privremeno preseljen u Karlovac.

"Iz Ureda nastojimo pomoći koliko možemo, barem za sada minimalno novčano obiteljima da se snađu u ovim uvjetima. Prvom prilikom, kada se vratim u Hrvatsku, obići ću poplavljena područja i vidjet ću što više možemo učiniti", dodala je.

Predsjednica je u desetodnevnom posjetu Južnoj Americi te u tom pogledu ističe snažnu povezanost tamošnje iseljeničke zajednice s domovinom, a primijetila je i želju mnogih da se vrate u Hrvatsku, ali navodi da je jedan od problema i Zakon o državljanstvu koji traži poznavanje hrvatskog jezika.

"Toliko mi je mladih reklo da se želi vratiti, nisu u pitanju samo posao i stan koji trebaju naći, već smo nažalost prilično zakomplicirali Zakon o državljanstvu tražeći poznavanje hrvatskog jezika, što je za neke od njih koji su nedvojbeno Hrvati hrvatskog podrijetla i smatraju se Hrvatima i ovdje zbog povijesnih okolnosti, obiteljskih i sličnih nisu uspjeli naučiti hrvatski jezik. Držim da bismo tu trebali ozbiljno razmisliti kako riješiti pitanje i olakšati hrvatskim iseljenicima da se vraćaju u hrvatsku državu i ozbiljno se time pozabaviti jer u ovim okolnostima u kojima se nalazi Hrvatska, ne samo zbog demografskih trendova već i činjenice da nam treba svježa, nova radna snaga koja se oblikovala na jedan drugačiji način u drugim državama, da se kombinacijom tog raznog iskustva mogu postići najbolji rezultati", ocijenila je.

Po povratku u Zagreb, kazala je, prvo odlazi u Ured te će održati kolegij i briefing.

"Održat ću konzultacije s mnogim ljudima oko trenutačne političke, gospodarske i druge situacije. Onda se idemo uhvatiti u koštac s problemima koje imamo u državi", zaključila je.

1/14

Komentara 14

VK
vječni krojf
18:44 18.03.2018.

Nismo nikako zakomplicirali zakon o državljanstvu. Svatko tko želi živjeti u Hrvatskoj mora znati jezik,to mora biti prvi uvjet.Volio bi znati kakvi su to Hrvati koji bi htjeli doći živjeti u Hrvatskoj a nisu imali interes naučiti HR jezik.Valjda im je predsjednica puno toga nalagala i nije im ispričala da se mladi hrvati iseljavaju i to je dokaz da je to ne brine puno.Neznam dokle će ona razbacivati se novcem poreznih obveznika sa tim seljenjem svog ureda po županijama što siguran sam nije jeftino dok se na pantovčaku sve normalno održava kao kada je ona tu. Znači nije joj dovoljan jedan ured bogate li države. Narode dokle ćete to tolerirati i financirati.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
17:19 18.03.2018.

Kad bi se Hrvati testirali o poznavanju Hrvatskog jezika 90 posto domoljuba bi izgubilo drzavljanstvo.

Avatar gasa
gasa
08:19 19.03.2018.

kokošku bi trebalo držati zavezanu za nogu stola na pantovacku do kraja mandata - da ne ide na turisticka putovanja po svijetu, prica gluposti i pravi štetu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije