Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA UDRUGA ZA RAVNOPRAVNO RODITELJSTVO

'Jedino se Veljaču zvalo na sastanak s ministrom, a ona nije stručna da bi razgovarala o temama zaštite djece'

Zagreb: Izjave nakon sastanka ministra Aladrovića i predstavnica inicijative Spasi me
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
06.04.2021.
u 16:07

U otvorenom pismu navode da se Aladroviću obraćaju u ime mnogobrojnih roditelja koji godinama trpe nepravdu institucija

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo (HURR) smatra nejasnim kako je Ministarstvo obitelji i socijalne politike pozvalo inicijativu "Spasi me" na sastanak nakon nasilne smrti djevojčice iz Nove Gradiške, ustvrdivši da ta inicijativa nije stručna raspravljati o tome

"Nejasno je kako i na koji način je Ministarstvo prepoznalo jedino inicijativu 'Spasi me' i gospođu Jelenu Veljaču kao jedinu i najviše pozvanu da s ministarstvom održi  sastanak na tu temu, te kako i zašto su oni jedini pozvani o tome diskutirati?", zapitali su se iz HURR-a u otvorenom pismu koje su u utorak uputili resornom ministru Josipu Aladroviću. 

Iz HURR-a tvrde da Veljača i osobe koje ju okružuju, nisu "ni stručne niti uopće o toj temi imaju ikakvih stručnih saznanja da bi sa znanstvenog, praktičnog ili  stručnog aspekta o tim i takvim temama mogle adekvatno govoriti i iznositi prijedloge".  

Ustvrdili su i da "pojedene aktivistice predmetne ‘inicijative’ koriste medijsku pozornost i, nažalost, tragični događaj kako bi ostvarile pojedine partikularne interese i rješavale vlastite probleme, o čemu imamo neposrednih saznanja". 

U otvorenom pismu navode da se Aladroviću obraćaju u ime mnogobrojnih roditelja koji godinama trpe nepravdu institucija te nastoje zaštititi svoju djecu koja se sustavno zlostavljaju.  

Tvrde da oni, kao udruga koja godinama radi, a do sada je bila uključena u manje-više sve stručne dijaloge i radne skupine Ministarstva, upozoravaju na porast nasilja nad djecom.

Ističu da su svjesni postojanja mnogih institucija, sustava i stručnjaka koji se svakodnevno bave zaštitom djece, za što je potrebna visoka razina stručnosti te multidisciplinarna, ali i multisektorijalna suradnja. Također, kažu da su svjesni neophodnih i nužnih promjena u sustavu socijalne skrbi, na što godinama  upozoravaju i nude praktična rješenja.

"Najoštrije se protivimo da se takve važne odluke donose na temelju javnog linča i prozivanja osoba za koje imamo saznanje da štite samo pojedine partikularne interese, a ne one najnezaštićenije i najvažnije, a to su naša djeca", kažu.

Ministru Aladroviću predložili su da se u raspravu na ovu temu uz stručnjake, uključe i sve udruge koje se bave zaštitom od obiteljskog nasilja, zaštitom i podrškom djeci i roditeljima i koje se zalažu za zajedničku roditeljsku skrb.

Dirljive poruke, svijeće i igračke na ogradi bolnice u Klaićevoj za preminulu djevojčicu

Komentara 20

SA
saturn3x3
16:21 06.04.2021.

Ovakve narikače najveće su zlo za obitelji i za djecu, jer ženama oduzimaju ono najveće što one mogu napraviti u životu, a to je roditi dijete, odgojiti ga i pripremiti za život.

XI
xibau
16:33 06.04.2021.

kolindina koalicija srednjeg prsta od kako je postala ljevičarka po naputku plenkija: saranavka, veljača, severina, kolinda i kompanija...

MA
Markovinac
16:43 06.04.2021.

Da bi dosao do ministra moras imati 3 braka i da si po mogucnosto srpski naklonjen a strucnost nije niti bitna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije