Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jaslice su iz Italije prepravile svijet

23. prosinca 2007. u 14:23 56 prikaza
jaslice9.jpg
Foto: Foto: Antonio Bronić

Premda neki povjesničari ističu kako “božićne jaslice” datiraju još iz ranog srednjeg vijeka, smatra se kako je popularni svetac i velik ljubitelj životinja sveti Franjo Asiški prvi priredio božićne jaslice. Franjine božićne jaslice u mjestu Greccio, u Italiji, bile su 'žive' i pod otvorenim nebom, sa živim likovima djetešca Isusa, majke Marije i Josipa, sa živim pastirima i stvarnim volom, magarcem, ovcama i janjcima.

Božićne jaslice bile su izraz duhovnosti Franje Asiškog i on je želio da njegovi suvremenici osjetno dožive blizinu i toplinu Božje ljubavi. Tradicija jaslica iz Italije proširila se u srednju  Europu, a onda i po čitavom svijetu. Jaslice su se u hrvatskim krajevima počele izrađivati, tvrde naši etnolozi, početkom 17. stoljeća. Smatra se da su prve naše jaslice bile na Košljunu. Danas su uz božićnu jelu sinonim za jedan od najvećih kršćanskih blagdana. 

- Božić je prigoda da se sretnemo sa živim Kristom, a jaslice su tu da nas vode, približe Kristu. One nas podsjećaju na to da je Isus  preko ljudske obitelji došao na Zemlju i da  se do njega  dopire  duhom zajedništva. One nam govore i o onome što možda nije zapisano te tako  proširujemo tumačenje svetog pisma - kaže rizničarka zagrebačke katedrale sestra Lina.

U svakoj štalici nalaze se i životinje koje su malom Isusu donosile stvarnu toplinu, a danas, tumače teolozi, unose toplinu u obitelj koja u duhu zajedništva očekuje Božić.

Preporučuje se da se svi elementi izrađuju  od prirodnih  materijala. Jaslice se uz božićno drvce  nalaze u gotovo svim crkvama, a mnoge obitelji imaju svoje jaslice, to više što je izrada jaslica zbog povećanja životnog standarda postala dostupna i kućanstvima s prosječnim primanjima.

Podijelio mišljenja
Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih pospremiti? Muškarac otkrio trik za takvu situaciju
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo