Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komemoracija

Jarnjak na Bleiburgu kritizirao Josipovića i Mesića

bleiburg
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/10
15.05.2010.
u 09:55

Austrijska policija nikog nije privela, a najbliži tomu bio je tek mladić koji je pijan prouzrokovao metež u kojem je netko iz gomile štapom udario snimatelja Nove TV

Na samom početku bleiburške komemoracije predstavnik Hrvatskog sabora, njegov potpredsjednik Ivan Jarnjak, iskoristio je za obračun s predsjednikom Ivom Josipovićem i njegovim prethodnikom Stjepanom Mesićem.

- Ne mogu prihvatiti da je osveta na Bleiburgu bila nužna, kako to neki danas tvrde, jer žrtva je uvijek žrtva ma tko ona bila i zločin je uvijek zločin ma tko ga počinio. nema ni opravdanja za mogući odgovor što se danas sugerira od nekih najviših pozicioniranih političara da se među pogubljenima našlo i mnogo ratnih zločinaca koji bi pred svakim sudom bili osuđeni na smrt - rekao je Jarnjak, očito misleći na Mesića i njegove riječi da u Jasenovcu nije bilo onih koji su krivi za žrtve u Bleiburgu, ali obratno jest.

- Neki za koje smatram da bi trebali doći na ovo mjesto ne žele se pojaviti u Bleiburgu jer se on tobože politizira, a ja kažem da nema tu nikakve politizacije. Mi danas kršćanski opraštamo - rekao je Jarnjak, očito misleći na predsjednika Ivu Josipovića, dodavši kako se danas na Bleiburgu odaje "počast svim žrtvama fašističkog i komunističkog ideološkog i rasističkog nasilja" i "da nam se više nikada ne ponove ni Bleiburg, ni Jasenovac ni Ovčara".

Na bleiburškom polju okupilo se oko 6.500 ljudi

Na komemoraciji za žrtve pokolja koji se zbio prije 65 godina danas se na bleiburškom polju okupilo, prema podacima austrijske policije, oko 6.500 ljudi.

Za razliku od prošlih godina kada se sve crnilo od ustaških uniformi danas nije bilo moguće tako odjeven proći kroz redarsku službu. Rudolfa Kosa (80) policija nije pustila da uđe na komemoraciju zbog značke sa zabranjenim slovom.

- Iako sam došao čak iz Novske nisam htio mijenjati značku za ulaz. Nije se još rodio taj koji će mi zabraniti da nosim “U”. Uostalom to nije ustaški simbol, nego simbol ustanika protiv kraljevine SHS iz 1918. – rekao je Kos koji je kao četrnaestogodišnjak preživio pokolj u Bleiburgu skrivajući se među leševima.

Pred očima su mu, kaže, ubili oca, strica i brata. Pa ipak mnogi su ipak uspjeli prošvercati kape sa krilatim slovom U. Ekipa iz Ljubuškog čak ih je nesmetano i prodavala za 15 kuna. Kažu da su spremni riskirati par stotina eura eventualne kazne. Ipak, slike Ante Pavelića nisu se usudili javno izložiti držeći ih “ispod stola”.

Solinjanina i člana tamošnjeg HSP-a Roku Ramljaka pitali smo što bi mu predsjednik stranke rekao da ga sada vidi s ustaškom kapom na glavi.

- Baš me briga što Srb misli. Svi smo mi Za dom spremni – rekao je nezaposleni dvadesetogodišnjak.

Iako je austrijska policija najavljivala striktno provođenje zakona pa čak i “mobilne pritvore” za sve koji će na sebi imati bilo što što se može povezati s NDH, danas zbog toga nikoga nije privela. Najbliži pritvoru bio je momak, u Hajdukovom dresu, koji je pijan prouzrokovao metež u kojemu je netko iz gomile štapom udario snimatelja Nove TV. Austrijska policija čak niti to nije sankcionirala.

Ipak, treba reći da je na komemoraciji velika većina posjetitelja dostojanstveno i u miru odala počast bleiburškim žrtvama.

Sisački biskup mons. Vlado Košić osudio je zločine počinjene kako na samom bleiburškom polju tako i brojna zlodjela komunističkog sustava koja su uslijedila nakon završetka drugog svjetskog rata i zatražio da se podignu optužnice protiv onih koji su krivi za te zločine.

- Ratni zločini i zločini protiv čovječnosti ne zastarijevaju. Još nije kasno podignuti ponosno glave i prozvati one koji su zločine zapovijedali i izvršili, za njih znali a nisu ih spriječili te nisu počinitelje kaznili. Po zapovjednoj odgovornosti nije moguće izuzeti vrh ondašnje vlasti koja je stvorena na leševima i krvi nedužnih ljudi. Kakva je to pravednost koja uporno nastoji abolirati počinitelje zločina, koja proglašava kako su žrtve krive ili barem djelomično krive. Žrtve se moraju sve jednako tretirati i sve suprotno tomu je nedopustivo i nedostojno naše obveze prema istini - rekao je u svojoj propovijedi biskup Košić.

- Neka sve već jednom prestane s tim izluđivanjem našega naroda i neka se priznaju sve žrtve kao žrtve, nitko nije smio stradati da mu se nije sudilo - rekao je mons. Košić, dodavši kako su žrtve s Križnoga puta ubijane kao da nisu Božja stvorenja, a kamoli ljudi.

Pohod na Bleiburg: Kilometarske kolone na slovenskoj granici

Jutarnji pohod na Bleiburg više tisuća sudionika obilježavanja stradavanja, popratilo je i tri sata čekanja na graničnom prijelazu Macelju sa slovenskom stranom. Na desetke autobusa koji su se uputili na komemoraciju u Bleiburg čekalo je na granici, jer su Slovenci sporo puštali u zemlju, kako nam je jutros kazao Jozo Babarović, jedan od pohodnika iz Bleiburg i član Zdruga Nikola Šubić Zrinski .

Iznio je i teoriju po kojoj je Vlada odgovorna za nastali granični kaos, jer je prema Babaroviću, dala naputak na granici da se sve pohodnike na Bleiburg pušta sporo u Sloveniju.

"Da idemo u Jasenovac bacali bi nam cvijeće pod autobus, a ovako nas tretiraju kao stoku. Kao da nas se stide, iznio je ogorčeni Babarović. Većina sudionika današnjeg događanja u Bleiburgu iz Zagreba je krenula u ranim jutarnjim satima, dio ih je uspio i doći do cilja, a dio ih još uvijek čeka na granici nadajući ce da će stići barem do podneva kada počinju i govori u spomen na stradale.

Komentara 1040

OB
-obrisani-
12:49 15.05.2010.

Ja ovog simeona ne razumijem. Koji je to jezik?

FR
frecin
14:38 15.05.2010.

brabonjak 53,...ma, koja si Ti budala...-:))

OB
-obrisani-
12:09 15.05.2010.

Zamislite da Srbi pocnu slaviti Oluju i Blijesak pa krenu sa popovima u pohod na mjesta stradanja cetnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije