Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI SABOR

Izmjene Ustava sutra na raspravi, konzultacije samo s nekima

sabor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.10.2013.
u 14:31

HDSSB će premijeru predložiti novu podjelu Hrvatske na pet regija, uz drukčiji broj županija i općina te drukčiju preraspodjelu poreznih prihoda

Ustav treba biti čvrst i ne treba ga mijenjati zbog dnevno-političkih potreba, poručio je HDSSB-ov Josip Salapić uoči večerašnjih konzultacija čelnika njegove stranke Vladimira Šišljagića s premijerom Zoranom Milanovićem oko Ustavnih promjena kojima bi se onemogućilo zastarijevanje teških ubojstava.

– Očekujemo da će premijer na konzultacije pozvati i druge klubove jer nije dobro da se unaprijed računa da će neki oporbeni klubovi biti samo brojka potrebna za izglasavanje ustavnih promjena. HDSSB jest načelno za Ustavne promjene kakve predlaže Vlada, no još ne znam hoćemo li podržati te izmjene. No, to nije jedini ni najveći problem u Ustavu – tvrdi Salapić te dodaje kako će HDSSB premijeru predložiti novu podjelu Hrvatske na pet regija, uz drukčiji broj županija i općina te drukčiju preraspodjelu poreznih prihoda. U Ustav bi, nastavlja Salapić, trebalo ugraditi i odredbu koja bi jamčila kažnjavanje dužnosnika koji su Hrvatskoj nanijeli velike financijske štete i ugrozili ekonomsku stabilnost države, no HDSSB neće tim zahtjevom uvjetovati prihvaćanje ustavnih promjena.

Jandroković: Vlada vodi netransparentnu proceduru

Šefa Hrvatskih laburista Dragutina Lesara premijer nije pozvao na konzultacije u Vladu, ali, kaže, nakon svega, takvo nešto ni ne očekuje. Njegova stranka, tvrdi, neće pristati na izmjene Ustava koje bi se odnosile samo na zastarijevanje teških ubojstava.

– Kad je već pokrenut proces Ustavnih promjena, ravnopravno s tim trebalo bi razmotriti promjenu dijela Ustava koji se odnosi na referendumsko odlučivanje. U paketu s Ustavnim promjenama trebalo bi donijeti i novi Zakon o referendumu te izmijeniti Zakon o Ustavnom sudu, kako bi se vidjela cjelina, bez obzira na to raspisuje li referendum Sabor ili se raspisuje na zahtjev građana – objašnjava Lesar zahtjeve svoje stranke. Ni HDZ nije pozvan na konzultacije u Vladu, no to nisu ni očekivali, kaže Gordan Jandroković.

– Kao što je i očekivano, rasprava se vodi s onima s kojima bi SDP možda mogao nešto istrgovati. Vlada vodi netransparentnu i nedemokratsku proceduru ustavnih promjena. Očito je da ih nešto jako žulja i da im se jako žuri, a jedini razlog jest da se onemogući izručenje osoba osumnjičenih za komunistička ubojstva – vjeruje Jandroković te dodaje kako HDZ traži da prije ustavnih promjena na snagu stupi izmijenjeni Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU, odnosno "lex Perković".

– Tražimo da te izmjene stupe na snagu kako bi se omogućilo da sud odluči o izručenju, a nakon toga smo spremni razgovarati o Ustavnim promjenama – jasan je Jandroković.

>> Orsat Miljenić: Nadam se da će izmjene Ustava proći

Kosor traži kraću ljetnu stanku

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor kaže da načelno podržava ustavne promjene, a vjeruje da će ih podržati i njezine kolege iz Kluba zastupnika, dakle Željko Kerum i Nevenka Bečić. Ona bi, da se uz izmjenu Ustava oko nezastarijevanja teških ubojstava, uvede i izmjena koja će ljetnu stanku u Saboru s dva mjeseca skratiti na mjesec dana.

Osim Kukuriku koalicije, na konzultacijama u Vladi je očito jedino bio još SDSS-ov Milorad Pupovac koji kaže da se njegova stranka već konzultira oko Ustavnih promjena, kako s vladajućima, tako i s drugim saborskim klubovima koji bi mogli utjecati na njihovo donošenje. Pupovac, kaže, podržava prijedlog da se ukine zastara za sva teška ubojstva, iako je, podsjetimo, prije ljetne stanke bio protiv prijedloga da se Ustavom ukine zastara za politički motivirana ubojstva.

– Od ljeta do danas dosta se toga promijenilo, prije svega način na koji se pristupa Ustavnim promjenama i sam sadržaj promjena. SDSS je zainteresiran i da se, uz ove izmjene, rasprave i druga pitanja, poput referenduma i nekih drugih tema – rekao je Pupovac, no nije želio precizirati koje bi to druge teme bile.

S obzirom na sve zahtjeve koje oporba nudi u sklopu Ustavnih promjena, jasno je da će vladajućima biti teško skupiti potrebnu 101 ruku u Hrvatskom saboru kako bi izglasala te izmjene Ustava. Pitanje je na koje je trgovanje premijer spreman pristati te što će ponuditi svima onima koji su mu potrebni da Ustavne izmjene prođu. U srijedu ujutro, dakle sutra, saborski zastupnici trebali bi i na sjednici raspraviti izmjene Ustava.

>> Perkovića se može izručiti Njemačkoj i bez promjene Ustava

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije