Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Izbjeglice su bolje obrazovani od očekivanog, 50.000 ih pronašlo posao

"Devedeset i šest posto njih smatra demokratski sustav ispravnim, a 92 posto smatra da je ravnopravnost žena i muškaraca sastavni dio demokratskog poretka"
15. studenoga 2016. u 15:34 23 komentara 1483 prikaza
izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Izbjeglice koje su u posljednjih godinu dana stigle u Njemačku mnogo su bolje obrazovane nego što se pretpostavlja, a isto se odnosi i njihove svjetonazore, priopćio je danas njemački Ured za migracije i izbjeglice (BAMF).  

"Između rujna 2015. i rujna 2016. oko 50.000 izbjeglica je pronašlo zaposlenje, od toga je čak 30.000 radnih mjesta na puno radno vrijeme, što ukazuje na to da je mnogo izbjeglica bolje kvalificirano i pripremljeno za njemačko tržište rada od očekivanog", rekao je direktor Ureda za migracije i izbjeglice Frank-Jürgen Weise pozivajući se na jednu studiju Instituta za istraživanje tržišta rada u Nürnbergu.

"Većina izbjeglica pronašla je pomoćne poslove u sektoru logistike i u poljoprivredi, a neki su postali i samostalni poduzetnici", rekao je Weise.

I obrazovna razina je viša nego što se pretpostavljalo.

migranti krive europsku uniju Savjetnik premijera za Večernji: Turska će pustiti izbjeglice u Europu Migranti Nemirno na granici Migranti preko polja krenuli prema Hrvatskoj, dočekao ih kordon policajaca! Vraćaju se u Beograd

"Pedeset i osam posto izbjeglica je najmanje deset godina provelo u nekom obrazovnom procesu, bilo da se radi o osnovnoj, srednjoj ili visokoj školi", proizlazi iz studije. Kod domaćeg, njemačkog stanovništva, 88 posto je provelo najmanje 10 godina na obrazovanju.

Osim školskog obrazovanja, za dobro uklapanje u tržišta rada je, osim znanja jezika, važno i radno iskustvo. Prema studiji Instituta za istraživanje tržišta rada u Nürnbergu, 73 posto izbjeglica je prije dolaska u Njemačku bilo zaposleno i to u prosjeku 6,4 godina. Iz iste studije proizlaze i podaci o svjetonazorima izbjeglica.

"Devedeset i šest posto njih smatra demokratski sustav ispravnim, a 92 posto smatra da je ravnopravnost žena i muškaraca sastavni dio demokratskog poretka", stoji u priopćenju Ureda za migracije i izbjeglice.

>> Nagrađena mađarska snimateljica koja je udarala izbjeglice

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • Nemanadimak:

  Super :) Dajte ih onda nosite sve u Njemacku ali direktno avionima a ne da se ljudi muce preko balkana.

 • Avatar delminium
  delminium:

  Ok, koliko ih radi za 1 Euro po satu? Znači lose firme uzmu njih nekoliko, onda racunaju vise ce njih 5 uciniti nego jedan pravi na kraju pogrijese u racunici. To sam gledao i pravo je tako.

 • Avatar superhik74
  superhik74:

  Svi su nuklearni fizicari, doktori specijaliste i inzenjeri....tako je ..i svinje lete.