Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blagi porast broja zaraženih

Imunolog o novim sojevima u Hrvatskoj: 'Ne treba biti zabrinut, treba se samo držati mjera'

U šibenskoj bolnici sve više zaraženih koronavirusom
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
27.02.2021.
u 11:43

Što se tiče cjepiva i njegovog imunološkog odgovora na zaraznije varijante virusa, imunolog ističe kako zasad ni jedan proizvođač nije jasno rekao da njegovo cjepivo uopće ne djeluje na britanski ili južnoafrički soj

U Hrvatskoj su potvrđeni prvi slučajevi južnoafričkog soja. Sve je veći broj i pojave britanskog soja

"Ne treba biti zabrinut, ali trebalo bi neprekidno nadgledati situaciju i vrlo brzo reagirati ako se negdje dogodi veće širenje virusa, kao i pratiti da se ne dogodi nekontrolirano širenje. Užasno je važno za cijelu državu da od Uskrsa uđemo u ljeto sa što boljom epidemiološkom situacijom", kazao je imunolog dr. sc. Zlatko Trobonjača za Dnevnik.hr. Naglašava da ne treba biti zabrinut - ako ćemo se pridržavati mjera. 

Blagi porast broja zaraženih posljednjih tjedan dana, kaže, vrlo je teško pripisati nekom uzroku ili reći da je riječ o početku trećeg vala. "Teško je sada reći o čemu se radi, podsjetit ću da smo prije 15-ak dana imali i otvaranje školskog sustava. Tek za možda dva tjedna moći ćemo vidjeti o čemu je točno riječ. Neki kažu da je naš kolektivni imunitet već dosta visok, ja baš ne vjerujem da je toliko visok da bi se spriječilo veće širenje ovih visoko zaraznih sojeva, sama činjenica sa su novi sojevi visoko zarazni i da dižu taj reprodukcijski broj, a imamo i dosta zaraženih osoba u općoj populaciji, tako da je treći val moguć. Kad usporedite situaciju s listopadom, s početkom drugog vala, ispada da mi sada krećemo s većim brojevima. Ali, ponavljam, popuštanja nisu značajna i strahovito puno mjera je i dalje na snazi", napominje Trobonjača.

Što se tiče cjepiva i njegovog imunološkog odgovora na zaraznije varijante virusa, imunolog ističe kako zasad ni jedan proizvođač nije jasno rekao da njegovo cjepivo uopće ne djeluje na britanski ili južnoafrički soj.

Video: Što sve znamo o britanskom novom soju koronavirusa koji je zabilježen i u Hrvatskoj

Komentara 1

BA
bauba
12:01 27.02.2021.

Svi ćemo pomrijeti, to je izvjesno. Od kog "soja", pokazat će obdukcija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije