Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ima najbolju medicinsku skrb, ali ne i podudarnog donora

Ovoj četrdesetčetverogodišnjoj Amerikanki našeg porijekla, majci dvoje djece (7 i 12 godina) i supruzi Splićanina Nevena Krstulovića-Opare, jedina nada za preživljavanje je pronalazak osobe sa srodnom genetskom slikom.
09. svibnja 2013. u 13:13 0 komentara 14 prikaza
Melita Krstulovic Opara
Foto: Obiteljski album

Zaklada Ana Rukavina u petak u Šibeniku, subotu u Splitu, a u nedjelju u Supetru organizira akcije upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Riječ je o akciji u koju velike nade polaže obitelj Melite Krstulović-Opara iz SAD-a, kćer naših emigranata Mirjane i Ive Serdar, kojoj je pred par tjedana dijagnosticirana akutna leukemija.

Ovoj četrdesetčetverogodišnjoj Amerikanki našeg porijekla, majci dvoje djece (7 i 12 godina) i supruzi Splićanina Nevena Krstulovića-Opare, jedina nada za preživljavanje je pronalazak osobe sa srodnom genetskom slikom. Pronalaskom podudarne osobe, metodom temeljenom na transplantaciji krvi, omogućilo bi se ozdravljenje. Kako su šanse za pronalaženje podudarne osobe najveće u istoj etničkoj skupini, odnosno Hrvatima, već su među katoličkim misijama u SADu pokrenute akcije pronalaženja srodnog donora.

Ipak, uza svo znanje i tehnološke mogućnosti Kalifornijske bolnice „City of Hope Comprehensive Cancer Center (Duarte)“, na kraju se sve nade svode na domovinu naših emigranata, Hrvatsku.

-Ako želite pomoći, dovoljno je da ste između 18 i 40 godina starosti te da se upišete u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u navedenim terminima. Također upis se može svakodnevno obaviti na zagrebačkom Rebru – poziva dr. Lovrfe Krstulović–Opara, profesor na splitskom FESB-u, brat Melitinog supruga.

Humanitarne akcije u Hrvatskoj uglavnom se organiziraju zbog prikupljanja novca, a gospođa Melita ima najbolju medicinsku skrb na svijetu koja joj ne znači ništa bez odgovarajućeg donora. Svaka akcija Zaklade Ana Rukavina nosi poruku – lijek je u nama. - Pomozimo svi zajedno Meliti da se izbori za svoj život i da ponovno zagrli svoje sinove Marka i Anthonya. Što nas se više priključi ovoj akciji, veće su mogućnosti da se nađe donor. Nikada se ne zna, možda ste upravo Vi osoba koja će Meliti dati život – poručuje dr. Krstulović – Opara.

>>Otok: 65 osoba registriralo se za davanje matičnih stanica

Koronavirus
UŽIVO
Drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, bolnice zabranjuju posjete
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.