Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Igor Dragovan: Hrvatska nije Karamarkova

Igor Dragovan
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
Autor
Ivanka Toma
28.02.2014.
u 15:30

"Vlada je dirnula u interesne lobije koji su dobro živjeli na račun građana"

S glavnim tajnikom SDP-a Igorom Dragovanom razgovarali smo nakon izvještajne konvencije vladajuće stranke koja je trebala biti pozornica s koje bi se biračima prezentirali svi rezultati Kukuriku vlade i zatražilo povjerenje za dalje. No, potpuno neočekivano, u prvi plan izbili su sukobi u Vladi, između premijera i ministra financija.

Jeste li ljuti na Slavka Linića jer je sjedanjem u zadnji red ukrao show?

Slavko je i sam svjestan počinjene greške. To se sigurno nije trebalo niti smjelo dogoditi. Cilj nam je bio poslati jasnu poruku da smo svjesni posla koji radimo, a još više odgovornosti pred građanima za posao koji nas čeka u iduće dvije godine. S potpunim razumijevanjem za nestrpljenje građana zbog teške gospodarske situacije čiji teret svi osjećaju, jasno nam je da u ovoj i idućoj godini moraju dati rezultate reforme koje smo do sada proveli i mjere koje poduzimamo.

Vlada treba rješavati ozbiljne probleme, a stalno je u aferama. Komentatori kažu da se Ivica Račan okreće u grobu.

Svatko ima pravo reći što misli, kao što i mi imamo pravo na svoju sliku. Vlada nije u aferama, već se neki događaji podižu na najvišu potenciju. Zašto – to će vrijeme pokazati. Činjenica je da je Vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem u protekle dvije godine ozbiljno počela uvoditi red u državi, a time je dirnula u mnoge interesne lobije koji su godinama dobro živjeli na račun hrvatskih građana. Takvima je, naravno, Vlada neprijatelj.

Koja je razlika između ove i Račanove vlade, između ovog i Račanova SDP-a?

Razlika između jedne i druge vlade, pa i stranke, isključivo je vremenska. Problemi su možda čak i jednaki. I Račanova je vlada, kao i Milanovićeva, zatekla potpuno neuređen sustav te nelikvidnost kao ključni problem. A bez rješavanja nelikvidnosti nema mogućnosti za gospodarski rast. Druga su stvar radnici. Račan je zatekao 200.000 ljudi koji su radili, a nisu primali plaću, Milanovićeva još i veći broj. Golem je bio broj nelikvidnih poduzeća koja su generirala gubitke. To se rješavalo stečajevima koji su povećavali broj nezaposlenih. Sadašnja vlada isti ovakav problem rješava predstečajnim nagodbama kojima je cilj da se u krizi sačuvaju radna mjesta. Treća stvar su ideološki napadi političkih protivnika, ponajprije HDZ-a. Tada se činilo sve ne bi li se srušila legalno izabrana vlast. Organizirali su se ulični mitinzi, pozivalo se na nepoštovanje međunarodnih obveza, vraćalo se u prošlost, govorilo o komunizmu. Sjetimo se kestenjara, splitske rive... Činilo se sve kao i danas kada predsjednik HDZ-a govori o bacanju u nekakve jame, o nenarodnoj vlasti, četničkim vojvodama…. O tome da je ova vlada zločinačka i da je ubijala ljude.

U jednom slučaju Vrhovni sud odbacio je tajnu snimku kao nazakonit dokaz, a u slučaj Sabo bila je dokaz. Čudno

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko vašu vlast naziva nenarodnom te optužuje da ne volite Hrvatsku. U pravilu ne reagirate na te optužbe. Zašto?

To samo pokazuje na koji način HDZ vidi Hrvatsku. Ponašaju se kao da je Hrvatska samo i jedino njihova. Samo oni imaju pravo na Hrvatsku, a za sve one koji drugačije misle ili su druge nacionalnosti, svjetonazora, za njih u Hrvatskoj nema mjesta. Sanader je za sebe i za HDZ isisavao novac poreznih obveznika. I sada netko iz te stranke može govoriti da smo nenarodna vlast i da ne volimo Hrvatsku jer želimo osigurati bolji život i standard za sve građane, a ne samo za njih!? To tvrde zato što nemaju nikakav gospodarski koncept ni viziju kako postići boljitak. Zato se vraćaju natrag i sipaju optužbe, raspiruju govor mržnje, netoleranciju, ne prihvaćaju različitost. Mi u SDP-u mislili smo da su te teme iza nas, ali će netolerancija i ideološke podjele očito biti odrednica svake kampanje jer HDZ drugačije ne zna.

SDP će na predsjedničkim izborima podržati Ivu Josipovića. Je li mu Kolinda Grabar Kitarović opasan ni protukandidat?

Građani smatraju da predsjednik Josipović dobro radi svoj posao, a to mu najviše garantira novi mandat. Manje je važno tko će mu biti protukandidat. Vidjeli smo do sada različita licitiranja. Kampanja je daleko i možda si pojedinci dižu cijenu. Ozbiljan kandidat za predsjednika Republike ne može biti bilo tko. Mi smo svog predsjedničkog kandidata prije četiri godine, Ivu Josipovića, u SDP-u izabrali tajnim glasanjem – 20.000 članova se izjašnjavalo između dva kandidata. To nema ni jedna druga stranka.

SDP se hvali s visokim moralnim standardima. Kako se uklapa gradonačelnik Vukovara Željko Sabo protiv kojeg se vodi kazneni postupak zbog pokušaja kupnje vijećnice?

Kolega Sabo je član Predsjedništva SDP-a, u dva mandata izravno izabran gradonačelnik Vukovara. Na zadnjim izborima je izabran superiornom većinom u odnosu na HDZ-ova kandidata, i to u vrlo teškoj prljavoj kampanji u kojoj HDZ svoju politiku gradi na podjelama i smanjivanju razine prava nacionalnih manjina. HDZ ne može preboljeti politički poraz u Vukovaru. Koristit će sva moguća sredstva, dopuštena i nedopuštena ne bi li se vratili u Vukovaru na vlast. No, za to im trebaju izbori. Ako je pak netko kriv jer je napravio kazneno djelo, o tome će odlučiti sud. Nitko nema pravo utjecati na sudski proces ili ga opstruirati. No, postoje stvari koje imam pravo reći jer su čudne. Kako to da je u jednom slučaju Vrhovni sud odbacio tajnu snimku kao nezakonito prikupljen dokaz, a u slučaju Sabo je takva snimka bila dokaz? To otvara prostor za manipulaciju. Ne postoji konzistentnost u donošenju odluka.

Vrhovni sud je u slučaju Sabe rekao da je posrijedi volja birača koja spada u uski krug vrijednosti zbog kojih vrijedi učiniti iznimku. Nije li to logično objašnjenje?

Mislim da je i tajno snimljeno podmićivanje u iznosu od par stotina tisuća eura kako bi se pogodovalo u određenim poslovima također jako važno, i da je suzbijanje korupcije od velikog društvenog interesa. No, u takvom slučaju Vrhovni sud nije prihvatio na isti način pribavljenu snimku.

Mislite li da je Vrhovni sud stranački opredijeljen?

Ne želim polemizirati s Vrhovnim sudom niti bilo kojim sudom. Imaju pravo na svoj stav, kao i mi na svoje mišljenje.

A što je s aferama županice Marine Lovrić Merzel?

Ono što je sad eskaliralo na nacionalnoj razini godinama traje na županijskoj. Činjenica je da je kolegica Lovrić osvojila tri mandata uzastopce, da uza sve napade ima potporu birača u svojoj županiji. Sve priče koje su se sad pojavile već su bile poznate, optužbe koje su se iznosile protiv nje su ispitane i odbačene. HDZ je mislio da je Sisačko-moslavačka županija njihovo leno i rezultati koje tamo ostvaruje SDP sa svojim političkim partnerima povod su za njihova podmetanja. Nitko u SDP-u nije iznad zakona, što potvrđuju izvidi koji se provode, želimo punu i potpunu istinu.

Komentara 24

Avatar politicar_nije_zanimanje
politicar_nije_zanimanje
15:52 28.02.2014.

Kako li ga sere!!

Avatar politicar_nije_zanimanje
politicar_nije_zanimanje
15:53 28.02.2014.

sabo nije u zatvoru, Merzel također, novi Audiju stižu a on priča o "nekima koji žive na račun građana" za koga je ovo ?!?

NE
Nemgur
16:12 28.02.2014.

...evo nam još jednog mudrog strojabravara...eto ljudi,zato treba u politiku...da ovaj mora živjeti od svojih ruku i svojeg truda, jaaako bi tanko kenjao.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije