Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRO je ZNATI

HZJZ objavio preporuke za cijepljenje za sve one koji imaju alergije

Prvim Moderninim cjepivom u Hrvatskoj cijepili se ljudi u Sisačko-moslavačkoj županiji
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
24.02.2021.
u 13:20

Prema preporukama CDC-a, koje prihvaća i HZJZ, alergija na antibiotike i druge lijekove nije kontraindikacija za cijepljenje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je na svojim stranicama upute o atopijskim i alergijskim kontraindikacijama za cijepljenje protiv bolesti COVID-19.

– Preosjetljivost na sastojke cjepiva jedina je kontraindikacija za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 (naravno, uz opće kontraindikacije – akutna febrilna bolest i teška nuspojava na primjenu prethodne doze tog cjepiva). Od sastojaka cjepiva naglašava se polietilenglikol, koji pokazuje križnu preosjetljivost s polisorbatom. Drugim riječima, ako osoba nije alergična na polietilenglikol i/ili polisorbat, može se cijepiti – navodi HZJZ. 

Prema preporukama CDC-a, koje prihvaća i HZJZ, alergija na antibiotike i druge lijekove nije kontraindikacija za cijepljenje. HZJZ je objavio i link na kojem se nalaze preporuke CDC-a. 

VIDEO: Što do sada znamo o brazilskom soju koronavirusa i zašto zabrinjava znanstvenike.

O cijepljenju govorili su danas i na konferenciji Stožera. 

– Nema jasne preporuke tko se ne bi trebao cijepiti. Ni za jednu dijagnozu nije striktno rečeno da se ne smije cijepiti. Bilo je nekoliko njih koji su imali anafilaktičke reakcije i već su prije bili alergični, kod njih treba biti oprezan – kazala je ravnateljica Klinike ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naveo je kako mnogi zovu bolničke ustanove i pitaju smiju li se cijepiti te dodao kako ni jedna prehrambena alergija ili ona koja nije vezana uz sastojak cjepiva nije vezana uz bolničko cijepljenje

– Nije dobro da pacijenti sami zovu bolnice, ali je dobro da na punktu imaju povijest alergijske bolesti ili antialergijske lijekove – nadometnuo je. 

Upute HZJZ-a možete pročitati OVDJE.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije