Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvatski zastupnici bojkotirali sjednicu. Blokiran rad parlamenta Federacije BiH

Klub HNS-a je rekao da su zbog toga zauzeli jedinstven stav kako ne želi sudjelovati u parlamentarnom radu do okončanja redovite sjednice na kojoj je potaknuto pitanje brisanje hrvatskog naziva ili postizanja dogovora između koalicijskih partnera.
28. prosinca 2017. u 22:54 22 komentara 3741 prikaza
Parlament Federacije BiH
Foto: predstavnickidom-pfbih.gov.ba

Hrvatski zastupnici bojkotirali su sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH prosvjedujući zbog nedavnog prihvaćanja inicijative bošnjačkih stranaka o brisanju odrednica hrvatski iz naziva javnih poduzeća nakon čega vladajuća većina nije uspjela donijeti proračun za sljedeću godinu.

Bjelolasica: Prognanici i izbjeglice smješteni u olimpijskom centru 1993. Prognanici Ni 20 godina nakon rata BiH nije riješila problem izbjeglica
 

Kako je priopćeno iz kluba zastupnika stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji okuplja HDZ BiH, HDZ 1990. i HKDU BiH izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana je "bez konzultacija i suglasnosti s dopredsjedateljem Zastupničkog doma Mladenom Boškovićem" te su bošnjačke stranke prihvatile prijedlog zaključka o brisanju hrvatskog nacionalnog predznaka.

Bošnjačke stranke poduprle inicijativu SDP-a BiH 

"Kako se u međuvremenu nisu dogodile bitnije promjene koje bi utjecale na normaliziranje odnosa između koalicijskih partnera po ovom za Hrvate najvažnijem pitanju, smatramo neprimjerenim i neprihvatljivim sazivanje navedene sjednice", navodi se u priopćenju kluba HNS-a BiH.

Daytonski sporazum Ustroj BiH 'Dayton 2' išao bi prema rušenju Republike Srpske

Klub HNS-a je rekao da su zbog toga zauzeli jedinstven stav kako ne želi sudjelovati u parlamentarnom radu do okončanja redovite sjednice na kojoj je potaknuto pitanje brisanje hrvatskog naziva ili postizanja dogovora između koalicijskih partnera. Bošnjačke stranke poduprle su inicijativu oporbenog SDP-a BiH da se brišu nazivi hrvatski i Herceg Bosna iz naziva nekoliko javnih poduzeća što je izazvalo oštre osude svih hrvatskih stranaka u Federaciji BiH.

Nije usvojen ni dnevni red

Zbog izostanka hrvatskih zastupnika bošnjačke stranke koje čine parlamentarnu većinu nisu uspjele usvojiti niti dnevni red, pa je odgođena sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Zbog toga će Federacija BiH u 2018. ući bez donesenog proračuna, ali niti odluke o privremenom financiranju što će dodatno zaoštriti krizu između ključne bošnjačke i hrvatske stranke SDA i HDZ-a BiH koji se spore oko više pitanja, a ponajprije oko izmjena izbornog zakona kojim bi se po presudi Ustavnoga suda BiH trebalo osigurati izbor legitimnih hrvatskih izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda bez da o njima odlučuju bošnjački birači i stranke.

Predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović Kolinda Grabar-Kitarović: 'Hrvatska nije u hibridnom ratu ni s jednom državom, nemojmo stvarati paranoju' Robert Huston Robert Huston: 'Ne bojim se revizije Daytona ni raspada BiH. Za to treba dogovor sva tri naroda' bosanska policija NOVA OPTUŽNICA Bivši vojni policajac HVO optužen za ratne zločine
 
Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Tako treba ljudi, brišu hrvatske nazive a arapske kao da su tisuću godina tu ne diraju, alo bosno jel se čujemo, ponestalo pameti jeli.

 • Avatar ironmaiden
  ironmaiden:

  Treći entitet, HR Herceg Bosna, je jedini spas za nase sunarodnjake u toj tvorevini

 • cromak:

  Bosanski lonac prokuhao samo jos zacini fale. Bosnjaci vole ukus lijep zivot i kupace kostime, Dok poturice vise vole vanzemaljce crne uniforme samo im se oci vide, ne zna se sto je peder ili zensko. Za sada jos nije jasno ... prikaži još! gurmani protestuju glasno. Bosanski zacina je malo recept nece ukusa je malo.