Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Dayton 2' išao bi prema rušenju Republike Srpske

Republika Srpska ne želi pristati na mijenjanje bilo kakvog statusa entiteta koji upravo sporazum iz 1995. jamči Banjoj Luci
27. prosinca 2017. u 09:12 84 komentara 15308 prikaza
Daytonski sporazum
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Američki kongresnik Michael Turner poslao je otvoreno pismo državnom tajniku Rexu Tillersonu s idejom da SAD organizira “Dayton 2”, odnosno međunarodnu konferenciju na kojoj bi odnosi između triju naroda u Bosni i Hercegovini bili ponovo uređeni, u skladu s današnjim realnostima.

Robert Huston Robert Huston: 'Ne bojim se revizije Daytona ni raspada BiH. Za to treba dogovor sva tri naroda'

Nove okolnosti

“Prošlog smo tjedna obilježili 22. obljetnicu potpisivanja Daytonskog sporazuma, i zahvaljujući njemu na području BiH već dulje od dva desetljeća vlada mir. U zadnje vrijeme, bojim se, taj mir je ugrožen. Sada je kritično vrijeme za ovu regiju, i trenutak je da SAD preuzmu inicijativu i posjednu strane za stol”, stoji u pismu koje je Turner objavio na internetu. Inače, ovaj američki političar bio je u vrijeme prvih pregovora iz 1995. gradonačelnik Daytona, i, kako kaže, vidio je osobno moć koju SAD ima u ovakvim slučajevima.

U dobrom dijelu svojih tvrdnji Turner je prilično u pravu. BiH je, dva desetljeća nakon rata, još uvijek svojevrsno bojno polje. Doduše, ne ratuje se oružjem, već riječima, izjavama i optužbama, no količina žestine kao da se nije smanjila. Iako je nominalno riječ o jednoj državi, stvarnost na terenu sasvim je drukčija, posebno između dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH. Ova dva entiteta idu toliko daleko da samostalno razvijaju i međunarodne odnose. S jedne strane, Milorad Dodik gaji odlične odnose s Rusijom, odlazi na prijeme po podršku kod Putina. S druge strane, Bakir Izetbegović rado je viđen gost kod Erdoğana, kojeg drži svojim uzorom. Odnosi u Federaciji posebno su složeni jer je prilično očito kako Bošnjaci već godinama nastoje uspostaviti dominaciju u cijelom entitetu, pokušavajući pretvoriti Hrvate u građane drugog reda. Situacija je u cijeloj BiH toliko složena da je već sada prilično jasno kako na ovaj način stvari neće još dugo ići.

Svjesni su toga i u Banjoj Luci, no sasvim je izvjesno kako neće pristati na smanjenje bilo kakvih ovlasti ili statusa koji Republika Srpska ima, a koje jamči Daytonski sporazum iz 1995.

– Stranci koji imaju lažnu brigu prema BiH trebaju više voditi računa na koji način visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH intervenira i tumači sadašnji sporazum, a ne da pripremaju neke nove glomazne međunarodne konferencije – kaže Staša Košarac iz Dodikova SNSD-a.

Upravo je smanjenje ovlasti RS vjerojatno i jedan od ciljeva Zapada koji Banja Luku vidi kao glavnim ruskim uporištem u jugoistočnoj Europi. Neće na nove pregovore vjerojatno pristati ni bošnjačka strana koja već godinama ima znatnu dominaciju u Federaciji pri čemu su Hrvati stavljeni u neravnopravan položaj.

Nefunkcionalna država

– Novi Daytonski sporazum najviše bi koristio Hrvatima u BiH koji se danas nalaze u vrlo podređenom položaju – kaže hrvatski povjesničar dr. Petar Bašić. Prema njegovim riječima, sasvim je jasno kako je BiH danas nefunkcionalna i troma država, i kako okvir postavljen prije dva desetljeća jednostavno nije dobar iako je u trenutku donošenja zaustavio vojne sukobe.

– Da su bosanskohercegovački političari pametni i pragmatični, već bi i sami inicirali promjene jer je jasno da je samo pitanje vremena kada će odnosi između tri naroda puknuti, pri čemu ne treba isključiti ni izbijanje novih sukoba. Rješenje će biti složeno, ali mislim da je najbolja opcija uređenje BiH po švicarskom konfederalnom sistemu – zaključuje Petar Bašić.     

Daytonski sporazum
1 / 7
Tuđman je neprikosnoveno vladao 90-ih, a Mesić prvih 10 godina 21. stoljeća. Donosimo pregled rezultata predsjedničkih izbora u modernoj Hrvatskoj...
Predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović Kolinda Grabar-Kitarović: 'Hrvatska nije u hibridnom ratu ni s jednom državom, nemojmo stvarati paranoju' Haag Zoran Krešić Haag je potvrdio podjelu iz Daytona - bez Herceg-Bosne Daytonski sporazum MIRKO PEJANOVIĆ Najveća vrijednost Daytona je što 
je zaustavio rat i donio mir u BiH
INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
 • Deleted user:

  u toj nesritnoj bosni i hercegovini treba stvoriti 3 države i to je to..rs,herceg-bosnu i ovi muđahedini neka si daju ime.to je rješenje a sve ostalo je trla baba dlan da joj prođe dan..

 • Avatar Radojica
  Radojica:

  Konfederacija može, ali da Hrvati dobiju svoj entitet, a ukoliko se sadašnja BiH želi razbiti u više kantona, na to nikako ne pristati jer bi vremenom muslimani postali dominantni u svakom od njih što i jeste cilj. Za RS je ... prikaži još! palo preko 20000 glava i neće se tako jednostavno utopiti u projektovane želje US administracije.

 • Avatar links
  links:

  ja sam siguran da će se ove 3 strane začas dogovoriti, buahahahahahahah, propala zemlja, nepopravljivo dok ljudi ne uzmu vile u lopate u ruke i prebije ovu žgadiju koja ih sada vodi...