Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo uprave:

HOS-ova ploča i na njoj ‘Za dom spremni’ ostaje u Jasenovcu

Ploča HOS-a u Jasenovcu
Nikola Cutuk/PIXSELL
23.06.2017.
u 08:55

Ministar Kuščević: Jedan je kontekst tog pozdrava kad se veže uz ustaški režim, a drugi kad je u amblemu udruge koja je ‘92. priključena HV-u

Ministarstvo uprave, neslužbeno doznaje Večernji list, pripremilo je prijedlog odgovora Vladi na SDP-ovu interpelaciju zbog ploče HOS-a u Jasenovcu, s pozdravom “Za dom spremni” u amblemu te udruge, prema kojem će to Ministarstvo predložiti da nema zakonskog uporišta za micanje sporne ploče s ustaškim pozdravom.

Odgovor na interpelaciju

Odgovor je pripremljen, a ministar uprave Lovro Kuščević mora ga još proći s premijerom Andrejem Plenkovićem, doznaje Večernji list, ali i idućeg tjedna odraditi još nekoliko sastanaka s udrugama, očito i HOS-om, na temu te ploče. Prijedlog odgovora Ministarstva uprave, neslužbeno doznajemo, temelji se na proučavanju zakonske regulative koja, kaže naš izvor iz Vlade, ne predviđa sankcije za pozdrav “Za dom spremni”. Dok se zakonska regulativa ne izmijeni, pojašnjava naš izvor, nema uporišta u zakonu da se HOS-ova ploča, postavljena u studenom lani, makne iz Jasenovca. Iako, priznaje da spomen-ploča s tim pozdravom u Jasenovcu svakako nije primjerena i da “iritira”.

– S druge strane, nitko ne brani da netko podigne tužbu na sudu, uz argument da HOS-ova ploča u Jasenovcu vrijeđa njegove osjećaje ili sl., pa da sud donese odluku može li ona tamo biti ili ne – predložio je naš izvor iz Vlade.

Ministar Lovro Kuščević jučer nije ulazio u sadržaj odgovora koje priprema njegovo ministarstvo. Rekao nam je da prijedlog odgovora još nije gotov te da se priprema na način da se konzultiraju zakoni i Ustav te da će ga uskoro uputiti Vladi. Međutim, dodao je i kako treba razlikovati kontekst pozdrava “Za dom spremni” kada se on veže za pripadnike ustaškog režima od konteksta kada se on nalazi u amblemu udruge koja je 1992. godine priključena ZNG-u i HV-u. HOS je spomen-ploču u Jasenovcu podignuo za jedanaest poginulih hrvatskih branitelja.

– Nikako ne može biti isto kada se ZDS veže uz Antu Pavelića ili kada je u amblemu udruge HOS-a koja je s tim pozdravom u svom grbu registrirana još 1998. godine. Problem tog grba sa ZDS nastao je puno prije ove Vlade – rekao nam je Kuščević. On apelira da se donese zakon, koji bi trebao biti izrađen prema smjernicama Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, i koji bi odredio odnos (sankcije) za sve simbole totalitarnih režima.

– Potrebno je donijeti takav zakon kako bi Hrvatska završila s podjelama iz prošlosti i okrenula se budućnosti – smatra Kuščević.

Vlada je već prekoračila rok u kojem je trebala odgovoriti na SDP-ovu interpelaciju, a sada je on pripremljen očito pod pritiskom HNS-a, novog partnera HDZ-a, koji smatra da ploču iz Jasenovca treba maknuti. Ako odgovor Vlade ostane onakav kako ga predlaže Ministarstvo uprave, teško da će biti po volji HNS-a, pa možda treba ostaviti prostor da bi partneri mogli pronaći drukčije rješenje. Premijer Plenković je u intervjuu Nacionalu donekle omekšao retoriku i prvi put progovorio o namjeri postavljanja te ploče te zaključio da to nije baš bilo spontano. Možda bi se moglo ponoviti da HNS-ovi ministri, poput Mostovih, glasaju protiv Vladina odgovora (nakon čega ih je premijer Plenković smijenio kada je bila riječ o interpelaciji za smjenu ministra financija) ili da HNS-ovi ministri budu suzdržani.

Činjenice protiv HNS-a

– Neće se HNS buniti kada se suoči s činjenicama koje proizlaze iz zakona – smatra naš izvor iz Vlade. Ako Vlada ostane pri prijedlogu Ministarstva uprave, to bi značilo da se premijer Plenković drži svoje priče da čeka smjernice Povjerenstva (upravo osnovanog nakon HOS-ove ploče u Jasenovcu) kako bi se izradio zakonski okvir i odredilo prema simbolima svih totalitarizama.

Komentara 157

Avatar HLEBINSKO ČANGRIZALO
HLEBINSKO ČANGRIZALO
09:17 23.06.2017.

Bogu dragome hvala što ploča ostaje, jer to je ponos na naše junake koji su se među prvima prijavili za borbu protiv fašista i dali svoje živote... Neka im je laka hrvatska zemlja !

Avatar toxic alien
toxic alien
09:38 23.06.2017.

Srbi polako rehabilitiraju svoje najvece koljace, opstruiraju proglasenje Stepinca svecem, odredjuju Hrvatima sto je prihvatljivo a sto ne, drze huskacke govore u sred Hrvatske... Ima li ikoga u Hrvatskoj da kaze dosta!

GO
Gomila
09:32 23.06.2017.

odselit nas triba da nas manje ima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije