Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Parlamentarni izbori 2011

HDZ-u sud blokirao zgradu, Kosor: To nas neće obeshrabriti za izbore

- Nemam službenih informacija o blokadi - poručila je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor večeras izlazeći iz središnjice stranke. Dodala je da to neće obeshrabriti HDZ u predizbornoj kampanji.
30. listopada 2011. u 17:17 1250 komentara 7 prikaza
kosor, hdz (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/16

Županijski sud u Zagrebu je, i to na zahtjev USKOK-a koji je podnesen još u četvrtak, blokirao zgradu središnjice HDZ-a kako bi osigurao sredstva kojima bi ova politička stranka obeštetila državu ako bude proglašena krivom u kaznenom postupku.

HDZ može koristiti zgradu središnjice svoje stranke na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, ali je ne može prodavati, davati je u zalog, niti na bilo koji drugi način njome raspolagati.

Kosor: Blokada neće obeshrabriti HDZ
- Nemam službenih informacija o blokadi - poručila je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor večeras izlazeći iz središnjice stranke. Dodala je da to neće obeshrabriti HDZ u predizbornoj kampanji.

Radi se o slučaju proširenja istrage Fimi medija na HDZ kao političku stranku. USKOK je prošloga tjedna donio rješenje da se istraga o sustavnom izvlačenju novca iz državnih poduzeća posredstvom marketinške tvrtke Fimi medije proširi i na HDZ kao pravnu osobu.

Večernji list je prvi pisao o istrazi HDZ-ovih crnih fondova otkrivajući priču o HDZ-ovoj bivšoj blagajnici Branki Pavošević, a prije nekoliko dana i službeno je postalo poznato da DORH provodi istragu protiv HDZ-a.

USKOK optužuje HDZ da je šest godina, od 2003. do 2. srpnja 2009. godine koristio crne fondove i iz njih financirao kampanje, plaćao usluge za poslove koji su se obavljali za stranku, dodatke na plaću, božićnice, uskrsnice, regrese... Time je, tvrde tužitelji, vladajuća stranka oštetitla državu za oko 32 milijuna kuna.

Večernji je još prošloga tjedna objavio da je izvjesno kako će USKOK tražiti da se upravo nekretninom u središtu Zagreba osigura vraćanje duga državi za pokradenu svotu. Pritom smo, što je uostalom potvrdilo i Državno izborno povjerenstvo, pretpostavljali da se neće tražiti blokada računa stranke.

Posebno se pritom misli na posebni račun koji su stranke dužne otvoriti prema Zakonu o financiranju predizbornih kampanja. Naime, blokadom računa, HDZ bi mogao tvrditi da je usred kampanje doveden u neravnopravnu situaciju u odnosu na ostale stranke, te da su mu zbog toga smanjene šanse na izborima.

Postavljalo se i pitanje može li se blokirati zgrada središnjice HDZ-a budući da se stranka nije upisala kao vlasnik u gruntovnici, no podatak o neupisanom vlasništvu nije prepreka za blokadu imovine. Blokirati se, naime, može i vanknjižno vlasništvo.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
 • Avatar comparator
  comparator:

  Hrvati se ipk ne boje poturica i minornih skupina mrzitelja svega Hrvatskog. Hrvati če ipak preživjeti pritisak i organizirati se za obranu interesa.

 • velikazmija:

  dejavu di nabavljaš -hleb-

 • bandido:

  pa kak ce ic na izbore bez kuna