Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskok širi istragu

J. Kosor: Neću dati ostavku i nećemo dopustiti da se HDZ uruši

kosor, jarnjak (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
Autori: Luka Capar, Ivanka Toma
26.10.2011.
u 22:34

– Ako dođe do daljnjih koraka u procesu protiv HDZ-a, to neće biti najgora stvar na svijetu – kaže Kosor.

– Ako dođe do daljnjih koraka u procesu protiv HDZ-a, to neće biti najgora stvar na svijetu. Procesa se ne bojimo i, ako treba, možemo se vratiti u baraku na Jarunu i početi iznova, nećemo dopustiti da se stranka uruši. HDZ je čvrsta, stabilna i velika stranka koja ima više od 220.000 članova, poštenih i dobrih ljudi – rekla je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na konferenciji za novinare u središnjici stranke, sazvanoj nakon što je USKOK i službeno poslao dopis o istrazi protiv HDZ-a.

"Ovo je iznimno težak trenutak za našu stranku"

– Proširenje istrage na HDZ iznimno je težak trenutak u životu naše stranke. Bilo je puno teških trenutaka, ali ovo sad je sigurno jedan od najtežih. Ovo je pretposljednja stanica križnog puta koji je počeo 1. srpnja u trenutku kada sam ja preuzela stranku nakon odlaska bivšeg predsjednika Ive Sanadera – kazala je premijerka Kosor. Dodala je da proširenje istrage neće ni milimetra poljuljati njihovu borbu protiv korupcije te kako je HDZ jedina stranka koja se uhvatila u koštac s korupcijom, a sad im se to izgleda vraća kao bumerang.

Na pitanje novinara kako komentira činjenicu da je istraga pokrenuta u jeku predizborne kampanje, Kosor je odgovorila da ne želi ništa politizirati i kako su oni prvi za raščišćavanje kriminala te da svatko za to mora individualno odgovarati iz koje god strane bio pa tako i iz HDZ-a, istaknuvši kako ne razmišlja o ostavci.

– Svi članovi stranke spremni su dati iskaz o svojim saznanjima kako su tekli izvori financiranja u stranci. Ovime pokazujemo das su nam interesi nacije iznad stranačkih interesa te da je ono što je dobro za hrvatski narod, građane i građanke dobro i za HDZ – kazala je Kosor. Istaknula je da će istodobno postaviti pitanje zašto sustav, zašto istrage i predmeti USKOK-a nisu tajni, odnosno zašto informacije o njima cure u javnost.

– Hrvatska neće biti potpuno uređena pravna država dok i taj sustav ne bude uređen. Tražit ćemo i dobiti odgovor na svoja pitanja jer je također riječ o kaznenom djelu za koje će netko odgovarati – oštro je upozorila premijerka.

Naglasila je da će i dalje postavljati pitanja što je s istragama u riječkim tržnicama gdje je nenamjenski potrošeno 140 milijuna kuna, što je s istragama o kriminalu čelnika nekih drugih stranaka, a koje su opisane u objavljenim knjigama, što je s iskazom Ivana Zvonimira Čička o računu SDP-a u inozemstvu... To su sve temelji za pokretanje istrage po službenoj dužnosti.

Na konferenciji prisutno kompletno predsjedništvo HDZ-a

Na konferenciji za novinare bilo je prisutno kompletno predsjedništvo HDZ-a, uključujući i većinu ministara u Vladi, a novinarima se obratio i bivši glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak koji je posve podržao premijerku Kosor kazavši kako će se, ako ga pozovu, odazvati na razgovor s USKOK-om i otkloniti sve što se stavlja na teret i njemu i HDZ-u.

– Ovaj tajming možda je izabran kako bi se naštetilo stranci, ali ja čvrsto vjerujem da DORH i USKOK rade svoj posao korektno i dajem punu potporu Bajiću i Cvitanu u daljnjoj borbi protiv korupcije, bez obzira tko i na koji način im prijetio, a znamo da im je Slavko Linić, jedan od čelnika Kukuriku koalicije, otvoreno prijetio u svom intervjuu u Globusu – dodala je Kosor.

Kosor: Mediji su naštetili HDZ-u

Na novinarsko pitanje osjeća li se moralno odgovornom iako se njezino ime ne spominje u medijskim napisima o proširenju istrage, Kosor je kazala da su mediji strašno naštetili HDZ-u i borbi protiv korupcije objavljivanjem dijelova optužnica.

– Niste vi ni USKOK niti policija da bih vam ja ovdje odgovarala na ta pitanja. Otkrit ćemo tko medijima daje informacije, a ja sam se osobno spremna odazvati pozivu nadležnih institucija. O svim navodima odgovarat ću tamo gdje treba – zaključila je Kosor.

Iz USKOK-a stigao i službeni dopis

HDZ je u srijedu dobio službenu obavijest USKOK-a da je kao stranka, odnosno pravna osoba podvrgnut preispitivanju kaznene odgovornosti. Više izvora iz samog vrha stranke reklo je da je HDZ-u stigla obavijest kako se istraga proširuje na stranku. U daljnje pojedinosti nisu ulazili, već su samo rekli da je riječ o utvrđivanju kaznene odgovornosti HDZ-a kao pravne osobe, o čemu je Večernji list ovih dana pisao.

Riječ je o crnim fondovima zbog kojih se kao odgovorne osobe iz stranke navode bivši predsjednik Ivo Sanader, rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević, glavni tajnici Branko Vukelić i Ivan Jarnjak te glasnogovornik Ratko Maček koji je bio šef predizbornih kampanja u kojima se trošio novac iz crne blagajne.

Budući da je USKOK poslao HDZ-u obavijest o pokretanju istrage, a još nije napisao optužnicu, za sada zastupnicima Jarnjaku i Vukeliću ne treba skidati imunitet. Njihova odgovornost preispitat će se bez odobravanja Sabora.

Komentara 1908

ZE
zendraf
09:23 27.10.2011.

Oni koji su prije glasali za HDZ do sada su se mogli izvući na to da su glupi. Ako sad glasaju onda su jedino kriminalci i ništa drugo.

FV
fck vl
09:23 27.10.2011.

svantevid, tako je. pričekajmo neka završi istraga pa započne suđenje i na kraju se donesu presude. onda neko može slaviti, a neko plakati

OB
-obrisani-
09:11 27.10.2011.

Premjerka je već jednom najavila mogućnost pokretanja postupka opoziva precednika praveDNOst, a sada bi mogla to isto pokrenuti i za druge nelojalne dužnosnike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije