Naslovnica Vijesti Hrvatska

HDZ i desna koalicija imaju sve manju prednost, Vladi najviša ocjena u dvije godine

Istraživanje je pokazalo i trend smanjenja prednosti HDZ-a i desne koalicije u odnosu na glavnog takmaca, SDP i lijevu koaliciju koji je započeo prije trije mjeseca
04. srpnja 2015. u 10:58 230 komentara 7206 prikaza
Milanović i Karamarko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iseljavanje mladih i obrazovanih ljudi iz zemlje (18,3 %), posjeta pape Franje Sarajevu (12,2%) , situacija s Grčkom i prekidom pregovora (10,9%) te skandal na utakmici s Italijom, svastika na splitskom Poljudu (10,3%) najvažnije su teme mjeseca, pokazali su rezultati redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno u razdoblju između 1. i 3. srpnja, javlja HRT.

Istraživanje je pokazalo i trend smanjenja prednosti HDZ-a i desne koalicije u odnosu na glavnog takmaca, SDP i lijevu koaliciju koji je započeo prije trije mjeseca kad je razlika između koalicija bila veća od 6 postotnih bodova, da bi u ovomjesečnom istraživanju ona pala na 2 postotna boda.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom srpnja, na ljestvici stranačkih preferencija HDZ bi dobio 30,4 posto glasova.

U odnosu na prošlogodišnji srpanj vodeća oporbena stranka bilježi rast izbora od 7,3 postotna boda (u lipnju 2014. godine HDZ je bilježio izbor od 23,1%). S druge strane, stožerna stranka sadašnje vladajuće koalicije – SDP, bilježi izbor od 25,5 posto (prema 24% prije mjesec dana, odnosno 19,1% u istom mjesecu prošle godine).

Osim ove dvije stranke, odnosno njihove koalicije, još su dvije stranke na nacionalnoj razini (cijela Hrvatska jedna izborna jedinca) zabilježile nešto viši izbor (oko izbonog praga): Orah i Živi zid.

Kolinda Grabar Kitarović najomiljenija političarka, Milanović i Karamarko "najnegativniji"

Na vrhu ljestvice najpozitivnijih hrvatskih političara je hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović s izborom od 28,4 posto (prema 29,2% iz lipnja). Predsjednik Sabora, Josip Leko učvrstio se na drugom mjestu, sada s izborom od 10,5 posto (prije mjesec dana 12,1%). Zoran Milanović je sada treći sa 7 posto izbora, a slijedi njegov nekadašnji stranački kolega Ivo Josipović s izborom od 6,7 posto (8,7% prije mjesec dana). Mirela Holy je peta s 4,9 posto, a slijede Boris Lalovac s 4,1 posto, Tonino Picula  3,2%, Božo Petrov 3,1%, Tomislav Karamarko 3% i Ivan Vilibor Sinčić 2,2%.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara drže dva lidera vodećih hrvatskih političkih stranaka Tomislav Karamarko (33,3%) i Zoran Milanović (31,4%).

Za svoj je rad Vlada RH dobila ocjenu 2,31, u odnosu na 2,25 iz lipnja. Ovo je ujedno najviša ocjena u posljednjih skoro dvije godine (još od rujna 2013. godine kad je iznosila 2,39). Predsjednica republike je za svoj rad dobila vrlo čvrstu trojku, odnosno 3,43 prema 3,40 iz lipnja. Hrvatski sabor, s ocjenom od 2,17 građani su najslabije ocijenili, prenosi HRT rezultate istraživanja CRO - Demoskop.

>>Puhovski: Šator u Savskoj pomaže padu HDZ-a i usponu SDP-a

Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas

  • Evaluna0309:

    Jos jedno namjesteno istrazivanje po naredbi partije, nista novo, vec smo navikli.

  • potkova1:

    Još jedna naručena anketa. Samo neka se sdp tješi, neće još dugo.

  • M.Heri:

    Ankete su glupost što potvrdjuje i ova.