Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cro demoskop

Puhovski: Šator u Savskoj pomaže padu HDZ-a i usponu SDP-a

Milanović i Kolinda
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
06.06.2015.
u 19:18

novi trendovi 
Milanoviću naruku idu i pomaci u gospodarstvu, kaže M. Aunedi Medek

HDZ je i dalje najpopularnija politička stranka, ali je SDP smanjio zaostatak na podnošljivih šest posto. Prema najnovijem istraživanju agencije Promocije plus CRO Demoskop HDZ bi, da su parlamentarni izbori održani početkom lipnja, dobio 30,2 posto, a SDP 24 posto glasova.

Ispuhivanje Živog zida

U odnosu na rejtinge iz svibnja, HDZ je izgubio 0,6, a SDP dobio 0,3 posto podrške. Izborni prag od pet posto trenutačno prelazi još samo ORaH, kojeg podržava 5,5 posto ispitanika, dok je Živi zid Ivana Vilibora Sinčića pao ispod praga – na 4,9 posto. Slijede Most nezavisnih lista na čelu s gradonačelnikom Metkovića Božom Petrovom (3 posto), nova stranka bivšeg predsjednika Ive Josipovića Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez (2,6 posto) te HNS (2,2) i HNS s rejtingom od 2,1 posto.

Bilježi se i rast rejtinga Kukuriku koalicije, za koju bi trenutačno glasalo 27,1 posto ispitanika, dok bi za veliku HDZ-ovu koaliciju glasalo 31,2 posto, što je 1,3 posto manje nego mjesec prije. Koji su razlozi SDP-ova rasta, odnosno smanjenja zaostatka za HDZ-om, otkriva stručnjak za komunikacije i odnose s javnošću Mario Aunedi Medek.

– Razvoj situacije u šatoru u Savskoj ide u prilog premijeru i šefu SDP-a Zoranu Milanoviću. Vođe prosvjeda djeluju nerazumno, dok se premijer postavio razumno. Milanoviću i SDP-u u prilog ide i ispuhivanje balona ORaH-a i pogotovo Živog zida. SDP-u i premijeru Milanoviću naruku su počeli ići i gospodarski trendovi, mali ali pozitivni pomaci koji se očituju u smanjenju broja nezaposlenih, rastu izvoza i industrije, rastu BDP-a... Ako se ti trendovi nastave, SDP bi mogao poentirati – smatra Medek. Ne čudi ga ni rast osobnog rejtinga Zorana Milanovića koji je, prema CRO Demoskopu, četvrti najpopularniji političar u državi, što je njegov najbolji rezultat još od prosinca 2012. godine.

– Otvoreniji je, spustio se među ljude, bolje komunicira kao premijer, ne docira kao prije... – objašnjava Medek.

Politički analitičar Žarko Puhovski razloge smanjenja prednosti HDZ-a nad SDP-om vidi u prosvjedima veterana.

HDZ prerano slavi

– Već mjesecima govorim da šatoraši odmažu HDZ-u, a pomažu SDP-u. Drugi razlog smanjenja razlike između HDZ-a i SDP-a jest to što se šef HDZ-a Tomislav Karamarko prerano počeo ponašati kao da je HDZ već pobijedio na izborima – smatra Puhovski.

Prema CRO Demoskopu, na vrhu ljestvice najpozitivnijih hrvatskih političara predsjednica je Kolinda Grabar-Kitarović sa 29,2 posto (prema 31,3 posto iz svibnja) potpore.

Komentara 114

BU
Bulaba
19:41 06.06.2015.

To je ona agencija koja je tvrdila da Josipović sigurno pobjeđuje u prvom krugu s dvanaest posto ispred Kolinde, a u drugom s trinaest posto, hahaha, vrijede koliko i analitičar Puhovski i ovo smeće od novina.

Avatar docCL
docCL
19:34 06.06.2015.

Padu hdz i "usponu" sdp pomazu jedino rezimski mediji i placene agencije. Bilo je razvidno da nakon gospodarskog sloma Hrvacke nece sdp odmah biti najpopularniji. Smisljen je lagani rast jedine komunisticke stranke na vlasti i EU. Pred izbore ce preteci hdz , naravno u anketama kako bi pridobili neodlucne birace koji ne znaju jel bi piskili ili kakili. Ocekuje su cesta uhicenja celnika hdz kako bi se poljuljalo "neutralne " birace. Hrvackoj prijeti ne samo ekonomski "bankrot" nego i totalni moralni pad i kolaps.Sljedeci izbori su majka svih izbora ko i oni prvi koje je sdp bojkotirao. Izadimo svi na izbore i bojkotirajmo sdp, stranku yugoslavena, orjunasa,manjima i ponekog neutralnog "kozmopolita" Recimo zauvjek NE truloslaviji, staljinu,brozu i ostalim totalitarnim ubojicama.

LA
LaurenceofArabia
19:40 06.06.2015.

Ovakvo nerealno forsiranje 'snage' SDP-a i pretvaranje medija u rezimska piskarala pridonosi iskljucivo padu SDP-a a usponu nekog drugog. Ne cinite si uslugu s tim sponzoriranim clancima, svi su vec skuzili da u Hrvatskoj vise gotovo da i nema slobodnih medija....i to nas je prestravilo. O gradjanskoj akciji 'Za referendum' gotovo da se i ne pise.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije