Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proizvodi tvrtke Philips Respironics

HALMED o povlačenju respiratora: Uočena dva problema, mogu uzrokovati ozbiljne ozljede

Goran Stanzl/PIXSELL
17.06.2021.
u 08:00

U Republici Hrvatskoj do sada nije zaprimljena niti jedna prijava štetnog događaja vezanog uz navedene respiratore proizvođača Philips Respironics, Inc., napominju iz HALMED-a

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) je od tvrtke Philips Respironics, Inc. zaprimila obavijest o povlačenju respiratora s neprekidnim radom Trilogy 100 i respiratora s povremenim radom SystemOne (Q-Series), DreamStation, DreamStation Go, Dorma 500. Zahvaćeni su svi serijski brojevi proizvedeni prije 26. travnja 2021. godine, priopćeno je iz HALMED-a.

Tvrtka Philips Respironics identificirala je dva problema vezana uz pjenu od poliuretana na bazi poliestera (PE-PUR) za prigušivanje zvuka uređaja koja se upotrebljava u respiratorima za neprekidni rad i povremeni rad. Prvi problem je što se pjena PE-PUR može razgraditi u komadiće koji zatim mogu ući u protok zraka uređaja te ih može udahnuti ili progutati korisnik, a drugi uočeni problem je da pjena PE-PUR može isparavati određene kemijske tvari.

Oštećenje pjene može se ubrzati uporabom neodobrenih metoda čišćenja, kao što je ozon te tijekom početka rada može doći do nastajanja plinova, a može se nastaviti tijekom cijelog vijeka trajanja uređaja.

Navedeni problemi mogu uzrokovati ozbiljne ozljede koje mogu biti opasne po život, uzrokovati trajno oštećenje i/ili zahtijevati medicinsku intervenciju kako bi se spriječile trajne smetnje.

Mogući rizici izloženosti česticama su iritacija (koža, oko i dišni trakt), upalni odgovor, glavobolja, astma, štetni učinci na druge organe (npr. bubrege i jetru) i toksične kancerogene učinke. Mogući rizici kemijskog izlaganja zbog nastajanja plinova uključuju glavobolju/vrtoglavicu, iritaciju (oči, nos, dišni trakt, koža), preosjetljivost, mučninu/povraćanje, toksične i kancerogene učinke.

Proizvođač do sada nije zaprimio niti jednu prijavu ozbiljnog štetnog događaja, no zaprimljene su pritužbe o prisutnosti crnih ostataka/čestica unutar sklopa zračne putanje (koja se proteže od utičnice uređaja, ovlaživača, cijevi i maske) te izvješća o glavobolji, nadraženosti gornjih dišnih putova, kašlju, tlaku u prsima i sinusnoj infekciji.

U Republici Hrvatskoj do sada nije zaprimljena niti jedna prijava štetnog događaja vezanog uz navedene respiratore proizvođača Philips Respironics, Inc., napominju iz HALMED-a.

Pacijentima koji koriste navedene modele respiratora objavljene su upute što činiti dalje, koje se mogu pronaći ovdje.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Dokman
Dokman
09:19 17.06.2021.

Kako će zaprimiti prijavu kad su ti pacijenti kojima su naštetili umrli od....čega? Pa naravno od corone! A to se ne dovodi ni u kakvo pitanje nikada i ni u kakvom slučaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije