Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
100 GODINA FAŠIZMA

Guvernatorat Dalmacija: Posljedice potpisivanja sramotnog Rimskog ugovora

07.11.2022.
u 21:30

Dalmaciju je Mussoliniju predao Pavelić, njome je upravljao fašistički guverner, a ZAVNOH ju je vratio Hrvatskoj

Komentara 38

DU
Deleted user
01:37 08.11.2022.

Zamislite sad ovo kad se vrati hrvatska reprezentacija iz Katara i na trgu Josipa Bana Jelačića jedno milijun Hrvata dočeka reprezentaciju i svi u glas zapjevaju ,, oj hrvatska mati nemoj tugovati zovi samo zovi svi će sokolovi za te život dati,,pa uz stihove Thompsona ima ovi da se izuju iz cipela što pišu ovakve članke 😁 ili plava krv je hrvatskoga roda je,ba strinu tko nas Hagu proda 💙

Avatar MILENIUM Sokol
MILENIUM Sokol
23:39 07.11.2022.

Shvasta. Opet ta tema. Ajmo se vratit bar do devedesetih. A bolje jos i danasnje vrijeme. Jel Hrvati su priznali greske NDHa. Opet ocrnuju bezveze Hrvatsku.

Avatar MK3
MK3
23:06 07.11.2022.

(Prvi vid krivog prikaza) Prije Rimskog sporazuma bili su i Rapalski i Londonski sporazumi. (Drugi vid krivog prikaza) Isto valja napomenuti da su prvi fašistički saveznik u Dalmaciji bili TŠetnici i slobodno su se kretali ne samo u NDH nego i na okupranom teritoriju (pa čak i neki Hrvati među njima) i kao takvi se izostavljaju iz konteksta pod kojima su Rimski ugovori uopče sklopljeni. Ili kako tumačiti da je Jakša Račić radje bio glavni Dražin TŠetnik u Taljanskom Splitu nego bilo što drugo u Hrvatskoj državi? Zato su Karađorđevićevi sljedbenici u Dalmaciji odgovorni za Rimske Ugovore koji su i uzrok za njih i razlog za stanje u anektiranim područjima. (Treći vid krivoga prikaza) Dalmacija je vračena od Italo-faš. u Rujnu 1943, kad su Partizani preuzimali vlast Dalmacija je bila vračena Hrvatskaoj - odnosno nit Zadar nit Istra nisu bili nit nako 1945 "doduše i Trst je još bio u igri moram napomenuti". Uglavnom, perfidno je znači TŠetnike (MVAC) koji su od 1941 do Rujna 1943 za talijane proganjali Hrvate po Dalmaciji pod izlikom da su komunisti samo zato jer su htjeli biti Hrvatska (a ne Italija), nakon Rujna 1943 nazivati Antifašistima, jer su preokrenuli kapute nakon kapitulacije Italike, postali Partizani i opet nastavili proganjati Hrvate po Dalmaciji pod izlikom da su sad fašisti samo zato jer su htjeli biti Hrvatska (a ne Jugoslavija). Kad se MVAC Pokret u NDH i na anektiranim područjima bolje razjasni, klupko laži počet će se razmotavati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?