Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proljetni sajam

Najskuplji prodani traktor stoji preko 400 tisuća, a bik Ogi čak 25 tisuća eura

Bjelovar: Traktor Fendt vrijedan 480 tisuća eura izložen na Proljetnom sajmu u Gudovcu
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.03.2023.
u 23:21

U Gudovcu se održava 24. izdane sajma poljoprivredne opreme. Među mehanizacijom se ističe traktor vrijedan više od 400 tisuća eura i bik Ogi čija je vrijednost između 20 i 25 tisuća eura. Ministarstvo poljoprivrede je u sklopu sajma dodijelilo i 5,6 milijuna eura vrijedne ugovore iz Programa ruralnog razvoja. Na sajmu predstavlja se više od 400 izlagača iz Hrvatske i desetak stranih država

Na 24. izdanju Proljetnog sajma u bjelovarskom Gudovcu ove je godine bilo više od 400 izlagača. Među izloženom poljoprivrednom mehanizacijom našao se i traktor vrijedan preko 400 tisuća eura. Stroj sa 420 konjskih snaga i svom opremom potrebnom poljoprivredniku, posjetitelji sajma su opisali kao "najbolji traktor na tržištu" i pronašao je svog novog vlasnika. Uz ovaj skupocjeni primjerak na sajmu su se mogli pronaći kombajni vrijedni preko 250 tisuća eura prenosi RTL Danas. Osim mehanizacije na sajmu su bile izložene i životinje, a među njima su najveću pažnju privukla Salers goveda. Pet godina star bik Ogi, težak više od tonu, vrijedi između 20 i 25 tisuća eura. Sajam traje još dva dana do nedjelje, 26. ožujka. i očekuje se da će ga obići više od 30 tisuća ljudi.

Sajam je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je podsjetila na mjere pomoći poljoprivrednicima u sklopu četvrtog paketa mjera pomoći Vlade RH, a poseban naglasak stavila je na nadolazeće promjene u sustavu poticaja. „Nalazimo se na početku kampanje za jedinstvene zahtjeve za potporu. Ovo je godina prijelaza i promjene, a mi ćemo osigurati da nijedan poljoprivrednik ne ostane bez ijedne potpore”, poručila je Vučković. Osvrnula se i na strateški plan poljoprivrede vrijedan 3,8 milijardi eura naglasivši da je Republika Hrvatska vlastiti udio u tomu programu povećala s 15 na 20 posto te tako poljoprivrednicima omogućila veća sredstva.

„Osigurali smo dovoljno novca za one koji žele investirati i donijeti strukturne promjene u hrvatskom gospodarstvu”, kazala je ministrica Vučković te najavila da će Ministarstvo poljoprivrede sudjelovati i u unaprijeđenju infrastrukture Bjelovarskog sajma. Odmah nakon svečanog otvorenja ministrica je uručila 15-ak ugovora za programe ruralnog razvoja i to najviše u sektoru mliječnog govedarstva. U sklopu sajma  Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo 5,6 milijuna eura vrijedne ugovore iz Programa ruralnog razvoja. "Tradicionalni proljetni međunarodni bjelovarski sajam prava je prilika da zahvalimo našim poljoprivrednicima na vrijednom trudu i radu u izazovnim vremenima, ali i uručimo nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti 5,6 milijuna eura", istaknula je ministrica Vučković.

Time će se, kako je kazala, realizirati vrijedne investicije prvenstveno u posebno osjetljiv sektor mliječnog govedarstva koji treba punu podršku, ali i omogućiti investicije u  korištenje obnovljivih izvora energije te ulaganje u višegodišnje nasade. Vučković je podsjetila kako je Vlada ponovno reagirala na brojne tržišne poremećaje te u okviru novog paketa mjera osigurala i 45,7 milijuna eura pomoći za poljoprivrednike, šumare i ribare.

Paket donosi 26,5 milijuna eura vrijednu potporu za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje, dodatnih milijun eura za potpore malim mljekarama za nadoknadu dijela troškova sabiranja mlijeka, 10 milijuna eura za korištenje obnovljivih izvora energije te 4,3 milijuna eura vrijedna potpora za sektor ribarstva i akvakulture, kao i gotovo četiri milijuna eura pomoći za sektor prerade drva i proizvodnje namještaja. Iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju navode kako je putem Programa ruralnog razvoja do sada isplaćeno čak 2,4 milijarde eura za niz projekata koji doprinose razvoju hrvatske poljoprivrede i ruralnih zajednica, od čega 141,7 milijuna eura u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Na 24. Proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu koji je otvoren danas u Gudovcu pored Bjelovara predstavlja se više od 400 izlagača iz Hrvatske i desetak stranih država.  Osim velikog izbora najnovije poljoprivredne mehanizacije po povoljnim cijenama te svog potrebnog materijala za proljetnu sjetvu, u sklopu Proljetnog sajma održava se i Sajam opreme za hortikulturu HOROP, Sajam građevinske i komunalne opreme GRO-KO, a održat će se i niz edukacija, kao i izložba malih životinja. Država partner je Sjeverna Makedonija.

VIDEO: Temperature danas i preko 23, ali stiže nova promjena vremena

Komentara 3

AN
angelstorm21
23:50 24.03.2023.

Prosječni Hrvat ne može toliko uštedjeti za 100 godina rada, a sutra će nam u medijima ti isti seljaci pričati kako ne mogu spajati kraj sa krajem uz sve poticaje, subvencije, korištenje državne zemlje..

Avatar 365dias
365dias
23:29 24.03.2023.

"Najskuplji prodani traktor stoji preko 400 tisuća, a bik Ogi čak 25 tisuća eura" - dakle za ovog "pametnog" novinara 25 tisuća je daaaaleko više od 400???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije