Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAKA KIŠA

Grmljavinsko nevrijeme pogodilo Split: Na ulicama 'bazeni' vode, vatrogasci dobili na stotine poziva

Foto: Facebook/Splitski kvart
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.08.2022.
u 15:59

Jedna od tih ulica je i Velebitska na križanju s Ulicom Bruna Bušića, gdje su automobili otežano prolazili zbog većih količina vode na prometnicama

Najavljeni pljuskovi pogodili su danas Dalmaciju, a grmljavinsko nevrijeme u Splitu 'potopilo' je ulice u gradu.

U kratkom vremenu pala je veća količina kiše, zbog čega

su se na nekim dijelovima grada stvorili 'bazeni' vode, prenosi Dalmatinski portal koji je objavio snimke. 

Jedna od tih ulica je i Velebitska na križanju s Ulicom Bruna Bušića, gdje su automobili otežano prolazili zbog većih količina vode na prometnicama.

Foto: Dalmatinski portal

Potopljena je i Poljička ulica, jedna od glavnih prometnica u cijelom Splitu. 

Facebook profil Splitski kvart objavio je fotografije nevremena na kojima je vidljivo kako su neke ulice gotovo neprohodne, a s velikom količinom vode muku muče i puno veća vozila. 

Foto: Facebook/Splitski kvart

Vatrogasci su primili stotine poziva

Većina poziva koje su uznemireni građani uputili vatrogascima odnosilo se na  ispumpavanja okna liftova i podrumskih stanova, a u jednom slučaju vatrogasci su intervenirali kako bi ugasili požar razvodne kutije koja je uslijed udara groma planula na sedmom katu stambene zgrade, doznaje Hina u županijskom Vatrogasno-operativnom centru.

Palo je više kiše nego što padne u prosječnom mjesecu kolovozu

Prema riječima Rade Popadića iz Crometeo udruge koja okuplja hrvatske amatere meteorologe, subotnjom kišom prekinuta je višemjesečna suša u dijelovima Dalmacije, a razlog je u prolasku visinske ciklone koja se svojim centrom premještala sa sjevernog na južni Jadran.

Popadić je rekao da je prema podacima mreže meteoroloških postaja najviše kiše palo na području splitskog gradskog kotara Sućidar u kojem je izmjereno čak 45 litara po metru četvornom, čime je premašena prosječna količina oborina za čitav kolovoz. 

Oborine nisu zaobišle ni druge dijelove srednje Dalmacije, kiša je pala na Braču, Šolti i Visu, a obilnijih je oborina bilo u dijelovima Dalmatinske zagore.

Ciklona je, uz obilne oborine donijela i zamjetan pad temperature zraka za 10 do 15 Celzijevih stupnjeva u odnosu na jučer. Pojedina mjesta Dalmatinske zagore mjere tek 15 stupnjeva dok je na Dinari u 15 sati izmjereno tek osam stupnjeva.

Kiša je ugasila požar koji je tamo bio aktivan", izjavio je Popadić.

Prognoza za ostatak vikenda

Državni hidrometerološki zavod najavio je kako se ponegdje u unutrašnjosti očekuje malo kiše tijekom subote, a uglavnom u Dalmaciji i Lici pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženiji.

Na sjevernom Jadranu barem djelomice sunčano. Vjetar većinom slab, ponegdje umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na sjevernom Jadranu slaba i umjerena, podno Velebita na udare lokalno jaka bura, a na srednjem i južnom mjestimice sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 20 do 25, na Jadranu do 29 °C.

Za razliku od subote, u nedjelju se tek poslijepodne očekuje poneki lokalni pljusak, i to na području unutrašnjosti Dalmacije, u Lici te Slavoniji. 

>> VIDEO Krvoproliće u Crnoj Gori: Ubijeno 11 osoba među kojima su i djeca, napadača (34)  usmrtio sugrađanin

Ključne riječi

Komentara 8

MO
montello
14:31 13.08.2022.

Bolje da je kisa da se smanje vrucine🌧

PH
Petarstijena-HR
18:24 13.08.2022.

ST župan Boban mora dati ostavku,jer je dva mandata lažno obmanjivati građane IX izborne jedinice da će brza cesta Solun-Omiš biti gotova do 2020.g

PH
Petarstijena-HR
18:33 13.08.2022.

Plenković očito i ne zna da debelo kasne radovi na splitskoj obilaznici....,a navodno on ima " kamere koje sve vide"....što rade njegovi ministri i direktori Hrvatskih cesta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije