Naslovnica Vijesti Hrvatska

Branimir Glavaš na pozornicu u Osijeku stigao uz Škorinu pjesmu 'Sude mi'

- Ako čovjek zna da je nevin i da je dao sve od sebe za slobodu, tada to daje snagu da ostaneš pri zdravoj svijesti, da izdržiš, da se ne pokolebaš, da napuniš akumulatore, rekao je po povratku Glavaš
01. veljače 2015. u 23:15 367 komentara 37100 prikaza
branimir glavaš
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/37

Branimir Glavaš nakon pet i pol godina vratio se u Osijek. Stigao je u grad oko 20 sati, nešto kasnije nego što je bilo najavljeno. Uputio se odmah na Trg slobode gdje je započeo veliki doček. I Đuro Glogoški došao je u Osijek gdje je na pozornici zajedno s Branimirom Glavašem koji je pred građane izašao na pjesmu Miroslava Škore "Sude mi". Pjevao je i Šima Jovanović,a došli su Đuro Glogoški i Josip Klemm, a priređen je i vatromet.

- Treba reći ne progonu hrvatskih branitelja, nikad pobjednička vojska nije sudila svojim herojima - poručio je Glavaš, dodajući "pa ako bude potrebno i podizanje novog šatora pred DORH-om u Zagrebu". "Pobjeda je u Osijeku", rekao je, "čista kao suza kao i u Oluji i Bljesku". Procjena je da se na osječkom trgu okupilo oko 1500 građana.

- Pobjeda u ovom herojskom gradu Osijeku je čista kao suza, kao i u Bljesku i Oluji. Budite uspravni, ne saginjite kičmu pred nikim, pa ni jednom vlašću. Iako sma bio odsutan pet i pol godina, ja znam koliko je narod osiromašen. Još uvijek nije kasno da ispravimo sve one greške koje su činili posljednjih dvadesetak godina – poručio je.

Zahvalio je okupljenima na potpori. Sjedio je, naveo je, u šest kaznionica.

- Tijelo se može zatvoriti, ali duh ne. Bio sam duhom s vama. Ako čovjek zna da je nevin i da je dao sve od sebe za slobodu, da mu se ispunio dječački san, tada to daje snagu da ostaneš pri zdravoj svijesti, da izdržiš, da se ne pokolebaš, da napuniš akumulatore, da budeš spreman za daljne izazove i borbu jer mi nismo izvršili sve ono što smo obećali 1990. - zaključio je.

Za Glavaša su, među ostalim, pjevali Miroslav Škoro i Mate Bulić.

- Pitali su me što ja ovdje radim. Recite mi, gdje bih ja to trebao biti, zapjevajmo za našeg prijatelja i dobrog čovjeka. Istina je voda duboka – rekao je Škoro prije nego se Glavaš popeo na pozornicu.

Branimir Glavaš otišao je i majci na grob zapaliti svijeću.

branimir glavaš grob majke | Autor : Marko Mrkonjić/PIXSELL Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Podsjećamo, njegov put do Osijeka danas je trajao dulje nego što je bilo očekivano. Na put prema Osijeku krenuo je u 11.30 sati, a na granici je "zapeo" jer kako je objašnjeno, BiH nije na vrijeme povukla zabranu napuštanja države koja mu je izrečena kada su mu odobreni izlasci iz mostarskog zatvora na vikenda pa je u Hrvatsku ušao tek oko 19.30 sati.

- Osjećaj je prekrasan, kazao je Glavaš na granici u Slavonskom šancu gdje su ga među ostalim dočekali Vladimir Šišljagić, Dinko Burić, Boro Grubišić...

- Posvetit ću se radu u stranci kako bi stasala i pripremila se za parlamentarne izbore, rekao je među ostalim Glavaš. Na pitanje novinara što očekuje sutra, s obzirom na najave da bi Županijski sud u Zagrebu trebao odlučivati o DORH-ovom zahtjevu za istražnim zatvorom, odgovorio je kako ne očekuje nikakvo ročište.

- Moj odvjetnik nije dobio nikakav poziv za sutra, rekao je Glavaš. Zbog kašnjenja zaputio se direktno na proslavu na trg i koncert dobrodošlice pa večeras nije otišao na grob majke. Majka Zora preminula je u listopadu 2009., a pet mjeseci ranije Glavaš je otišao u Drinovce pa nije bio ni na pokopu.

branimir glavaš | Autor : Davor Javorović/Pixsell Foto: Davor Javorović/Pixsell

Natpis na nadvožnjaku "Branimir Glavaš heroj"

"Branimir Glavaš heroj" izvješeno je na nadvožnjaku na osječkoj obilaznici. Po njega su otišli, među ostalima, bivši osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, novi čelnik HDSSB-a Dragan Vulin i Ivan Drmić.

Glavaš je u svibnju 2009. nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina u Osijeku 1991. Istoga je dana prešao granicu s BiH. Pušten je nedavno iz zatvora u Mostaru, nakon što je Ustavni sud ukinuo presudu Vrhovnoga suda.

>>Odvjetnik Matijević: Čuo sam se s Glavašem, on u nedjelju dolazi u Osijek!

>>Klemm: Pozivam i civilne udruge da nam pomognu da ne dođe do kaosa

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

  • gustirna:

    Da li je ovo onaj glavas kojeg je jugokomunisticko pravosudje vsh osudilo da.....'je bio paravojnik koji je rusio ustvno pravni poredak njihove ljubljene jugoslavije' i sada je ustavni sud ponistio to odluku koju udbaski mediji nece da napisu ,vec bljuzgaju ... prikaži još! o priznavanju i nepriznavanju hrvatske......

  • gustirna:

    Bajica i hrvatina strpati u remetinac da nebi opet podmitili svjedoke te im poceti suditi za nepostivanje hrvatskog pravosudja i antihrvatsku djelatnost....rusio glavas jugokomunjarama ustavno pravni poredak jugoslavije....hihihi.....

  • General_U:

    heroj a ne zločinac branimir je pokazao da je hrabar i odlučan čovjek samo u montiranim sudskim procesima može ga se proglasiti zločincem učinjena mu je velika nepravda.