Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Fritzl pristao prvi TV-intervju dati britanskoj televiziji

09.03.2009.
u 14:28

ST. PÖLTEN - Tjedan dan uoči početka suđenja, austrijski monstrum Josef Fritzl dogovorio je s čelnikom britanske izvještajne agencije Central European News (CEN) Davidom Hillom svoj prvi intervju. Priču o svojim zlodjelima monstruozni će otac ispičati Hillu u zatvorskoj ćeliji nakon završetka sudskog procesa.

Austrijski mediji pišu da je u ogromnome CEN-ovu dogovoru s Fritzlom riječ o milijunskoj svoti eura.
- Naravno da nećemo zatvoreniku isplatiti honorar. Stoga smo s Fritzlom i njegovim stečajnim upraviteljem dr. Walteom Anzbökom dogovorili da taj milijunski iznos od intervjua doznačimo žrtvama, Elisabeth i njezinoj djeci. Time je njezina budućnost osigurana i neće morati sama u medije - kazao je direktor CEN-a koji zadovoljno trlja ruke pogođenom ekskluzivom na kojoj mu zavide mnoge svjetski mediji.

Jedini uvjet koji je Fritzl postavio Hillu za slučaj da s njim želi razgovarati na engleskom jeziku jest da mu unaprijed mora dostaviti pitanja kako bi mogao "ispolirati svoj engleski vokabular". Britanski CEN već ovoga će tjedna u Fritzlovoj kući strave i užasa u Amstettenu početi snimati film o austrijskom monstrumu i njegovim zločinima koji su šokirali svijet.

Film će potom od CEN-a, za pozamašan iznos novca, moći nabaviti i ostale svjetske TV-postaje. O predbacivanjima da samo misle na profit, a ne i na ljudske osjećaje, predstavnik CEN-a u Austriji Michael Leidig je kazao:
- Tu nema profita. Svaki cent dobiva Elisabeth

To je bio jedan od Fritzlovih uvjeta za davanje suglasnosti za snimanje i niti jednu druga opcija, barem što se tiče incestuoznog oca, nije dolazila u obzir, tvrde austrijski mediji.

Bečki dnevni list Kurier pod naslovom "Proces" danas na naslovnici najavljuje seriju napisa o slučaju Fritzl i informacije o početku suđenja "zločincu stoljeća" koje počinje 16. i trebalo bi završiti 20. ožujka u glavnom gradu Donje Austrije St. Pöltenu. Isti izvor na dvije stranice piše, između ostalog, o 8642 dana zatočeništva Fritzlove kćeri Elisabeth koja se prema svom incestuoznom ocu odnosila kao "miš prema zmiji".

Austrijski radio i televizija ORF izvještavaju o navodnim anonimnim prijetnjama Fritzlu, zbog kojih su pravosudni organi poduzeli dosad u Austriji neviđene mjere sigurnosti na kopnu i u zraku. ORF navodi kako tijekom suđenja Fritzlu neće biti zatvoren cjelokupni zračni prostor iznad grada St. Pöltna nego samo prostor iznad zgrade zemaljskog suda, kako bi se osiguralo da novinarski helikopteri ne nadlijeću to područje.


Tijek suđenja

Suđenje Josefu Fritzlu počinje u ponedjeljak, 16. ožujka čitanjem optužnice, izvještava austrijski ORF. Optužnicu će pročitati državna tužiteljica Christiane Burkheiser. Fritzla se tereti za ubojstvo sina koji je preminuo ubrzo nakon rođenja te silovanje, držanje u ropstvu, utamničenje i incest. Potom će optuženi dati svoj iskaz i odgovarati na pitanja. Od utorka nadalje, osmeročlana porota će videovezom gledati i slušati 11-satno saslušanje Fritzlove kćeri Elisabeth i njene iskaze. Svjedoci, barem prema sadašnjim informacijama, nisu pozvani u sudnicu. Prema najavama, suđenje bi trebalo završiti u petak, 20. ožujka čitanjem presude u nazočnosti javnosti i novinara.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije