Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Austrijski mediji pišu da su optužbe protiv austrijskog monstruma 'na klimavim nogama'

Fritzl bi mogao izbjeći kaznu za ubojstvo i za 6 godina biti na slobodi

14.03.2009.
u 14:52

ST. PÖLTEN – Austrijski monstrum Josef Fritzl (73) koji će u ponedjeljak prije podne u St. Pöltenu stati pred lice pravde mogao bi izbjeći kaznu za ubojstvo i za 6 i pol godina opet biti na slobodi. Naime, kako jučer piše austrijski dnevni list Österreich, optužbe za ubojstvo djeteta koje je umrlo ubrzo nakon poroda i za  24- godišnje držanje u ropstvu kćeri Elisabeth (42) su pravno na „klimavim su nogama“.

„Nakon 6 i pol godina, on je ponovno na slobodi“, izjavio je odvjetnik Raoul Wagner u razgovoru za austrijski dnevnik istaknuvši da su nažalost austrijski zakoni takvi da „više štite zločinca nego žrtvu“.

Fritzlova kći Elisabeth je najveća žrtva incestuoznog oca kojem je rodila sedmero djece te će biti ključan svjedok u slučaju smrti njihovog sina Michaela. Ona je policiji rekla kako je dječak, jedan od blizanaca rođenih 1996. godine, umro nekoliko dana nakon rođenja u tamnici, jer mu Fritzl nije pružio špotrebnu liječničku pomoć.

Fritzl je to opovrgnuo i tvrdi da nije bio prisutan porodu i da je bebu vidio kad je već bila mrtva. Tijelo dječaka koji je umro pod nepoznatim okolnostima, austrijski je monstrum spalio u peći a pepeo prosuo po vrtu.

Odvjetnik Wagner smatra da će u vodu pasti i optužnica protiv Fritzla za držanje kćeri i djece u ropstvu jer austrijski zakon izričito govori o „trgovini robljem“ dok ostale oblike ropstva ne spominje.

Isti izvor pretpostavlja da bi Fritzl mogao biti kažnjen jedino za silovanje. Prema austrijskom zakonu, nije moguće objediniti kazne nakon osuda za različita kaznena djela. Kazna se određuje prema djelu za koje je predviđena najstroža kazna, a to bi prema Wagnerovim riječima bilo silovanjeza koje je zakonodavac predviđio najviše 15 godina zatvora.

Prema odredbama Zakona o otpuštanju zatvorenika, dobivenu kaznu moguće je u pola smanjiti. Ako se Fritzlu uračuna i vrijeme provedeno u zatvoru, on bi, prema Wagnerovoj računici, za 6 i pol godina ponovno mogao biti slobodan čovjek.
Fritzl je preko svog odvjetnika poručio kako zna da ga čeka doživotni zatvor


Zbog straha od 'zračne invazije' zabranjeno letenje, žrtve ponovo na psihijatriji

Tijekom petodnevnog suđenja Josefu Fritzlu, koje počinje u ponedjeljak, bit će zabranjeno nadlijetanje zgrade Zemaljskog suda u St Pöltenu helikopterima i lakim zrakoplovima. Zabranu je zatražila austrijska policija zbog straha da bi netko mogao pokušati izvršti zračni napad na austrijskog monstruma, koji bi mogao biti osuđen na doživotni zatvor, prilikom njegova uvođenja ili izvođenja iz sudnice. Drugi razlog je onemogućiti novinare i paparazzija da u „lovu“ na ekskluzivu iz zraka ometaju suđenje. „ Sve što nas nadlijeće bi mu moglo pomoći u organiziranom bijegu. Želimo posve iskljućiti tu mogućnost.. Isto tako želimo osigurati da ne dođe do neke protesne akcije organizirane iz zraka“, istaknuo je šef policije u St. Pöltenu, Johann Schadwasser. Za vrijeme petodnevnog suđenja, Elisabeth i djeca nastala u incestuoznoj vezi s ocem , ponovno će biti smješteni u psihijatrijsku kliniku u Amstettenu Tamo će o njima brinuti poseban tim liječnika i psihologa. Za „rat“ s paparazzima zaduženi su zaštitari, policija i specijalci.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije