IZ ARHIVE KOLEKCIONARA

FOTO Iza likera za koje svi znaju u Rijeci krije se zanimljiva priča: 'Moji nonić i nona su na etiketama'

storyeditor/2025-01-09/Borjan_Suzic.JPG
Foto: Nikola Zoko
11.01.2025.
u 17:20

Osmišljena je i posebna pizza Fiumana koju se može kušati u Pivnici Cont, a odnedavno i u restoranu Paris

Stari plakati koji su najavljivali predstavu “Karolina Riječka” ili plakat koji najavljuje film “Bitka na Neretvi” s Picassovom ilustracijom, starinski setovi za ispijanje čaja ili kave, boce u kojima se nekada prodavala pivo, vino, špriceri, ploče sa starinskim natpisima ulica, jedna od prvih boca Coca-Cole koja se prodavala u Rijeci, starinske zemljopisne karte Rijeke, pomorske karte, obiteljski grbovi, kupoprodajni ugovori, razni povijesni dokumenti, stoljeće stari natpisi nad obrtničkim radnjama, ogroman starinski reflektor s filmskog seta iz Hollywooda, špil igračih karata iz tvornice igračih karata koja je početkom 20. stoljeća otvorena u Rijeci – to i niz drugih antikviteta može se vidjeti u lokalima po Rijeci u vlasništvu Borjana Suzića, zaljubljenika u starine u stalnoj potrazi za novim zanimljivim detaljima iz prošlosti Rijeke, ali i općenito, iz davnih vremena koji svjedoče o prijašnjem načinu života. Osim što je riječ o predmetima iz bogate riječke kulturne i političke povijesti, tu su i predmeti industrijske baštine te svakodnevnog života.

Umorni konobar na ulazu

– Ljubav prema starim stvarima i eksponatima počela je kada smo u najam uzeli najstariju riječku kavanu Cont, koja se nalazi u palači Kontinental, gdje posluje još od 1888. godine. Samo ta je lokacija svim Riječanima sinonim za brojne uspomene, pa je u tom lokalu i najviše izloženih predmeta – kazao nam je Borjan Suzić pri obilasku lokacija. U Contu vas već na ulazu dočeka velika figura umornog konobara koji nosi poslužavnik, a zid iza njega pun je bočica s velikim izborom rakija i likera od kojih su možda najpoznatiji Fiuman i Fiumanka, koje proizvode u kušaonici “Suza Croatian Craft Distillery” na Bregima iznad Rijeke koju Borjan vodi s bratom Tinom. Tamo, uz najavu, grupe od 30-ak osoba mogu uživati u rustikalno uređenoj kušaonici na kojoj su zidovi puni polica sa starinskim alkoholnim pićima, starim slikama Rijeke i okolice, soda-bocama opatijskih i riječkih hotela, ručnim radovima, goblenima, zidnim satovima, sjedi se na starinskim stolicama. U dvorištu ispred kušaonice je i starinsko vozilo uz koje se možete poslikati, a na kojem su i natpisi Fiuman i Fiumanka. U posebnoj je prostoriji stara Candy perilica i sušilica rublja, stara možda i 80 godina kakvu se može vidjeti u starim američkim filmovima. Pored šanka je, pak stari američki hladnjak Whitenhouse koji i dalje hladi i koristi se ljeti.

Foto: Nikola Zoko

U kušaonici se mogu degustirati svi nagrađivani likeri, rakije te ostala pića, a obitelj se može pohvaliti s čak 25 vrsta likera i rakija. Može se razgledati i destileriju uz priču o povijesnom vremeplovu Rijeke i okolice, te saznati zašto su likeri Fiuman i Fiumanka poznati Riječanima.

Nazivi vezani uz Rijeku

– Na etiketama ta dva likera su stare slike mojih predaka; nona Anita i nono Željko kojeg su zvali i Nedjeljko. Moj je nonić bio pravi gospar iz Dubrovnika, školovan, naočit, a baka Fiumanka koju je upoznao u Rijeci, kamo je došao zbog izgradnje autoceste. Imali su vrlo burnu ljubavnu priču, nono je bio sklon ljepšem spolu, pa je njihova veza, u kojoj je rođena moja majka, brzo prekinuta. Zato je, recimo, i na ovim etiketama na bocama, njezin pogled uvijek u suprotnu stranu od njegova. No, njihovi likovi i burna ljubavna priča i dalje žive na etiketama likera – ispričao je Borjan. Fiuman je biljni liker, nešto između pelina i jegera, a Fiumanka je voćni liker sličan teraninu. Oba se pića mogu naručiti i popiti i u Pivnici Cont gdje se mogu čuti i zanimljivosti o muzeju gulaša koji se nalazi u sklopu pivnice, te restoranu Paris u Rijeci. Koliko je u poslu posvećen tradiciji, govore i nazivi drugih pića, pa recimo, ima travaricu naziva Učkarica, a Torpedo-51 njihov je džin.

U Pivnici Cont, a odnedavno i u restoranu Paris, gdje je Borjan suvlasnik, može se kušati i jedinstvena pizza Fiumana nastala kao autorski recept za tijesto koje je za Cont osmislio poznati pizzaiolo Franko Rajković. Za pripremu tijesta Franko koristi fino brašno i infuziranu vodu ječma, prirodni kvas koji pomaže u sazrijevanju tijesta koje je izdašno, ali vrlo lagano kad jedete pizzu. Postupak traje 48 sati nakon čega je tijesto spremno za izradu, a u peć ide s umakom od rajčice ili ukusnom kremom od sira i buče. I na toj lokaciji, dok uživate u pogledu na more, možete na zidovima uživati u slikama i eksponatima iz prošlosti Rijeke. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije