Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALARM Nasilja sve više, upozoravaju stručnjaci

Fizički obračuni i među najmlađima

05.12.2008.
u 17:08

Uz nasilje među srednjoškolcima, upozoravaju stručnjaci, različiti oblici agresivnog ponašanja sve su češći i među najmlađima.

Bitna prevencija
Nije, ističu, rijetkost da djeca predškolske dobi te učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole posežu za fizičkim razračunavanjem, prijetnjama i ucjenama kako bi ostvarila svoje ciljeve. Stoga se programi prevencije nasilja sve više provode i među tom populacijom, koja svoje uzore često pronalazi među odraslima.

– Strašno je što je društvo sve tolerantnije prema nasilju, koje je postalo uobičajeni dio naše komunikacije. Upravo iz toga proizlazi potreba da se nešto preventivno poduzme jer smo dosad zapravo samo gasili požar – kaže mr. Renata Coha, specijalistkinja kliničke psihologije.

Potrebu prevencije nasilja među najmlađima spoznalo je i županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, čija predsjednica Zdenka Bošnjak kaže da se na televiziji u ranim večernjim satima ne bi smjeli puštati filmovi i reklame nasilnog sadržaja. Na novogradiškom je području, dodaje, izražen i problem nedostatka stručnog kadra, pri čemu poražavajuće zvuči podatak da u jednom vrtiću u 21. stoljeću nema stručnog pedagoga.

Izrugivanje i vrijeđanje
– I u našoj školi ima slučajeva da nam se za pomoć obrate učenici izloženi izrugivanju i vrijeđanju. Dobro je što takva ponašanja djeca sve češće i sama prepoznaju kao nasilje i prijavljuju ga – ističe Ivka Jurković, psihologinja iz brodske OŠ I. G. Kovačića.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije