Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zdravko Mamić osuđen na 6 i pol godina, izdan nalog za uhićenjem!

Zoran Mamić dobio je 4 godine i 11 mjeseci, Pernar 4 godine i 2 mjeseca, a Vrbanović 3 godine
06. lipnja 2018. u 14:30 306 komentara 81339 prikaza
Zdravko Mamić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/18

Zdravko Mamić proglašen je danas na sudu u Osijeku krivim po obje točke optužnice koje se odnose na njega te je dobio ukupno 6 i pol godina zatvoraZoran Mamić dobio je 4 godine i 11 mjeseci, Milan Pernar 4 godine i 2 mjeseca, a Damir Vrbanović 3 godine. Proglašeni su krivim za Uskokove optužbe o izvlačenju oko 116 milijuna kuna iz Dinama te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna.

Izvanredna konferencija za novinare Zdravka Mamića DANAS PRESUDA Mamić objasnio zašto je u Međugorju: 'Ne vjerujem u pošteno suđenje'

Zdravku Mamiću bit će zaplijenjen novac s računa u nekoliko banaka u korist državnog proračuna. U proračun su banke dužne prenijeti i novac s računa kćeri mu Lucije i Ive Mamić. Zdravko Mamić jučer je prešao hrvatsku granicu te je presudu dočekao u Međugorju. 

U nastavku pratite tijek događaja:

14:40 sati Osječki Županijski sud u srijedu je, temeljem nepravomoćne presude kojom je Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora, dao nalog za njegovim uhićenjem, doznaje se na sudu.

Nakon što MUP utvrdi na kojem je graničnom prijelazu okrivljeni napustio Hrvatsku, jer se prema postojećim podacima nalazi u Bosni i Hercegovini, sud će policiji dati nalog za raspisivanje međunarodne tjeralice, temeljem koje Mamić može biti uhićen u bilo kojoj zemlji izvan EU. Ukoliko se okrivljenik zatekne u nekoj članici EU, izdat će se europski uhidbeni nalog, kazao je Hini glasnovornik Suda Miroslav Rožac.

Nakon što hrvatske pravosudne vlasti raspišu međunarodnu tjeralicu od vlasti BiH će ovisiti hoće li ga izručiti budući da Mamić ima dvojno državljanstvo.

14.25 - Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja kazao je danas kako nije dobra poruka što bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama Zdravko Mamić nije u Hrvatskoj na dan izricanja presude, kojom je na osječkom sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, ustvrdivši kako je očito da nadležna tijela koja su trebala nešto poduzeti kako bi to spriječila nisu ispunila svoju funkciju.

"Poruka sigurno nije dobra. Ovršeni radi nekoliko stotina kuna neplaćenih računa stradaju, a ljudima s ovako teškim kaznenim djelima se omogućilo da napuste Hrvatsku. Pogledajte Todorića", izjavio je Grmoja novinarima u Saboru. Više čitajte ovdje.

13.17 – Tužitelj Sven Mišković rekao je da je USKOK zadovoljan presudama. 

– Što se tiče sankcija, smatram da su preblage – rekao je Mišković, dodajući da će podnijeti žalbu u odnosu na to.

Novinari su ga pitali kako se može protumačiti Mamićev odlazak u BiH uoči izricanja presude.

– Može se protumačiti isključivo kao to da nije imao hrabrosti suočiti se s odlukom suda – poručio je.

Tužitelj Tonći Petković složio se da su zadovoljni osuđujućim presudama.

Doznajemo da će uskoro biti objavljena i tjeralica za Zdravkom Mamićem.

13.12 – Miljević je kritizirao novinara koji ga je pitao u vezi s Mamićevim izjavama, pitajući ga je li znao da će to reći poslije presude rekavši mu da je ciničan i da konfundira osobe.

– Ova zadnja opaska vam nije trebala, bezobrazna je i cinična – rekao je Miljević.

– Jedno je Veljko Miljević, jedno je Zdravko Mamić – rekao je.

Rekao je da bi po njegovom savjetu Mamić bio ovdje. Miljević je rekao da je emotivna osoba kao i Mamić.

13.10 – Mamićev odvjetnik Veljko Miljević rekao je da je njegovo mišljenje kako ova presuda ne samo da nije pravična odnosno pravedna nego i da je nezakonita.

– Ako objava izreke presude traje sat vremena, a obrazloženje manje od 10 minuta, onda je nekom tko prati pravosuđe dulje od godine savršeno jasno da u obrazloženju nije rečeno apsolutno ništa što bi trebalo reći za proces ovakve vrste – rekao je Miljević.

Rekao je da je nezakonito izricati odluku u situaciji nakon priopćenja DORH-a o nalogu provođenja izvida o navodnom utjecaju na suce.

– Sada će cijela Hrvatska čuti o tome tko zastupa optužnice USKOK-a pred sudom – rekao je Miljević.

Naglasio je, ako nema štete, da nema ni kaznenog djela.

12.47 – Vanja Horvat, bivša žena Zorana Mamića, mora predati automobil Audi jer se od danas smatra imovinom države Hrvatske. Plijene, dakle, automobile i novac s računa, ali i nekretnine članovima obitelji Mamić – kćerima, suprugama, bivšim suprugama...

12.39 – Zapljenjuje se i niz nekretnina. Nalaže se tako supruzi Zdravka Mamića Marini Mamić da jednu nekretninu preda u isključivi posjed RH pod prijetnjom ovrhe. Imovina se mora predati u roku od 15 dana nakon pravomoćnosti presude.

12.37 – Kazna je veća od pet godina, Zdravko Mamić morao bi odmah u zatvor. Da je dobio samo mjesec dana veću kaznu, u istražnom zatvoru bi danas završio i Zoran Mamić.

12.34 – Zdravku Mamiću bit će zaplijenjen novac s računa u nekoliko banaka u korist državnog proračuna. U proračun su banke dužne prenijeti i novac s računa kćeri mu Lucije i Ive Mamić.

Zdravko Mamić
1 / 16
Presuda: Zdravko Mamić osuđen na 6 i pol godina zatvora

12.30 – Zoran Mamić dobio je 4 godine i 11 mjeseci, Pernar 4 godine i 2 mjeseca, a Vrbanović 3 godine.

12.27 – Zdravko Mamić za 2. točku dobio je tri godine, za 4. četiri godine. Zajedno je dobio 6 i pol godina zatvora.

12.26 – Zdravko Mamić kriv je, dakle, po obje točke optužnice koje se odnose na njega.

Mamić Obračuni, vrijeđanja, psovke... Mamića su osudili, prisjetite se njegovih najvećih ispada

12.21 – Braća Mamić i Vrbanović krivi su za malverzacije oko podjele transfernog obeštećenja između Dejana Lovrena i Dinama. Zdravko Mamić kriv je za malverzacije oko podjele transfera između Dinama i Luke Modrića. 

12.09 – Po drugoj točki krivi su Zdravko i Zoran Mamić, Pernar i Vrbanović.

12.08 – Zoran Mamić i Milan Pernar oslobođeni su za davanje mita, za ostalo su krivi.

12.05 – Počelo je izricanje presude.

11.50 – Stižu i branitelji:

Presuda Mamiću | Autor : Suzana Lepan Štefančić Foto: Suzana Lepan Štefančić

11.40 – Na sud su došli tužitelji Sven Mišković i Tonći Petković.

11.30 – Na Brdu ukazanja u Međugorju u utorak navečer postavljen je uvredljiv transparent kojim se savjetniku GNK Dinama Zdravku Mamiću poručuje da mu "neće pomoći ni Gospa" u očitoj aluziji na današnju presudu Županijskog suda u Osijeku.

Transparent u kojem se Mamića naziva i pogrdnim imenima postavljen je nedaleko od kipa međugorske Gospe koji je sinoć posjetio Mamić. U potpisu stoji izvjesna skupina 'Vjerne Ere 86'. Odmah pokraj postavljena je i prekrižena fotografija s njegovim likom

Kako su objavili lokalni mediji u Mostaru, transparent je postavljen nekoliko sati nakon što je Dinamov dužnosnik na svome Facebook profilu objavio da se nalazi u Međugorju.

11.28 – Kako doznaju 24 sata, Mamić će izricanje presude pratiti u Vili Regina, gdje je i odsjeo. Poručio je da će izjavu za medije dati odmah nakon izricanja presude.

POPUT REALITY SHOWA Iza kulisa suđenja Mamiću: 'Hoćete li krvi i džigerice moje?'

11.24 – U telefonskom razgovoru za HRT, Mamić je potvrdio da je u Bosni i Hercegovini i da neće doći na izricanje presude. 

– Neću doći jer nisam obvezan biti prisutan, doživljavao bih frustracije. A a potreban mi je više nego ikad mir i došao sam se ovdje pomoliti Gospi Međugorskoj i u krugu prijatelja u Međugorju sačekati odluku sudskog vijeća – rekao je.

11.20 – Optužnica protiv njih ima četiri točke, a evo za što ih se konkretno tereti.

Nakon što je Zoran Mamić vratio Dinamu 24 milijuna kuna pozajmice, poreznik Milan Pernar bio je dužan utvrditi ima li Mamić dokazane izvore prihoda za cijelu imovinu te na nesrazmjer i neprijavljeni dohodak obračunati porez. No, Pernar nije, tereti se, to učinio jer je primio mito od Zorana Mamića. Novac koji je Dejan Lovren proslijedio Mamiću, stoji u optužnici, poreznik stoga nije tretirao kao dohodak pa na njega nije ni obračunao 12,2 milijuna kuna poreza i prireza, čime je za taj nemali iznos oštetio državu.

Koliko je mita, kako se tereti, primio, ne zna se.

Milan Pernar neosnovano je bio umanjio Zoranu Mamiću, piše u optužnici, i obvezu plaćanja PDV-a te poreza na dobit i kamata, od oko 919.000 kuna. I za to je, tereti se, uzeo mito, no plan im se izjalovio jer je to porezno rješenje ukinuto.

Zdravko Mamić Danas presuda Zdravku Mamiću Izmišljenim SMS-ovima pokazao je svoju nervozu

Dejan Lovren nije imao, po optužnici, pravo na polovicu iznosa od svoga transfera iz Dinama u Olympique Lyonnais, no omogućili su mu to, tereti se, Zdravko Mamić i Damir Vrbanović. Cilj je bio osigurati tako Zoranu Mamiću novac kojim će vratiti 24 milijuna kuna pozajmice dobivene od Dinama. Antedatirali su, stava su tužitelji, Aneks ugovora o profesionalnom igranju, kojim igrač ima pravo na polovicu transfernog obeštećenja – aneks je potpisan kada je Lovren već igrao u Francuskoj. Lovrenu je Dinamo isplatio 25,8 milijuna kuna, a sav je novac nogometaš isti dan proslijedio na račun Zorana Mamića. Tako je Mamić, po tome, pozajmicu od Dinama vratio – Dinamovim novcem.

Zdravko Mamić
1 / 9
Izvanredna konferencija za novinare Zdravka Mamića

Ni Luka Modrić nije imao pravo, tereti se, na polovicu iznosa svoga transfera iz Dinama u Tottenham. Kada je odlazio iz Dinama, tvrde tužitelji, potpisao je raskid ugovora kojim je potvrdio da nema nikakvih potraživanja. Usto, aneks po kojem ima pravo na novac od transfera, potpisan je, tereti se, također kada je Modrić već trčao po stadionu u Engleskoj. Modriću je, slijedom toga, isplaćeno 66,9 milijuna kuna, od čega je Modrić 52 milijuna predao Zdravku Mamiću i članovima njegove obitelji.

Izvanredna konferencija za novinare Zdravka Mamića Oglasili se DORH o Mamićevoj presici: Nema pritiska na suce, ali ćemo od policije zatražiti provjeru Zdravko Mamić u Međugorju Ne ide u Osijek Zdravko Mamić javio se iz Međugorja: Nisam u bijegu, ali neću doći na izricanje presude Izvanredna konferencija za novinare Zdravka Mamića UOČI PRESUDE Mamić optužuje: 'Državno odvjetništvo reketari i ucjenjuje nevinog čovjeka'
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
 • borispele47:

  Ovo nisu nikakvi dokazi, na osnovu takvih insinuacija niti jedan Sud ne moze i nesmije donjeti i potvrditi optuzbu, Lovren i Modric mogu raditi svojim novcem sto ih volja i pokloniti ga kome hoce, u ovom slucaju Mamicu koji je ... prikaži još! organizirao transfer i omogucio im taj novac, dakle oslobadjajuca presuda Mamicima, Vrbanovicu i Pernaru.

 • Artukovic:

  Ako ga osude potvrdit ce transkripte od jucer koje je predstavio gospodin Mamic.Osnova za tuzbu nepostoji,sto znaci ni za osudu.Sve drugo je pakiranje Cvitana i drustva da bi SDP lakse uplivao u dinamo.

 • Avatar Toni Broo
  Toni Broo:

  Na temelju čega bi ga osudili, na temelju konstrukcija i indicija tužitelja koji je potpisao optužnica, a za to nije imao ovlasti? Suđenje je čista lakrdija, nema nikakvih materijalnih dokaza, svi svjedoci tužiteljstva Mamića za ništa ne terete, Dinamo koji ... prikaži još!i je po dorh-u oštećena strana odbacuje DORH-ove optužbe. Znači, DORH-u ostaju samo indicije i konstrukcije te mediji i trolov jugo-šovinistički preko kojih stvaraju histeriju oko Mamića, instrumentaliziraju javno mijenje protiv Mamića godinama te tako pripremaju podlogu za njegovo uništavanje, ali presudom ga ne mogu uništiti jer su zakoni, pravo i pravda na strani Mamića, ali ipak, moguće je da Mamića osude, dorh je politička organizacija i nisu bez veze tražili suce van Zagreba koji bi igrali njihovu izopačenu igru i sudili van svake logike, ali na vrhovnom ili sudu u Strasbourgu presuda pada i vjerojatno ide novo suđenje, međutim dok to dođe na vrhovni, a kako je vidljivo iz prepiski, Cvitan želi Mamiću zagorčati život, pa koliko traje traje, više instance mu ništa ne znače jer on je kadija koji tuži i sudi, ne može on pobjeći od svog komunističkog backgrounda. Znači, pokušat će napraviti trakvicu od presude s time da Mamić u zatvoru čeka taj pravosudni rasplet, ali Mamić je mudar i nikad se neće pokoriti potomcima komunista i jugo-šovinista koji su cijeli ovaj igrokaz iscenirali i u tome su razotkriveni!