Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
transparentnost plaća

Europski parlament donio nove mjere: Iznos plaće više nije tajna, a uključene su i nebinarne osobe

EU flags flutter at half mast in memory of late European Parliament President David Sassoli, in Brussels
YVES HERMAN/REUTERS
30.03.2023.
u 12:59

U skladu s novom direktivom, koju je Parlament usvojio u četvrtak na plenarnoj sjednici sa 427 glasova za, 79 protiv i 76 suzdržanih, platne strukture za usporedbu plaća morat će se temeljiti na rodno neutralnim mjerilima i uključivati rodno neutralne sustave ocjenjivanja i klasifikacije radnih mjesta. Oglasi za slobodna radna mjesta i nazivi radnih mjesta morat će biti rodno neutralni, a proces zapošljavanja vođen na nediskriminirajući način.

Europski parlament donio je nove mjere za transparentnost plaća. Žene u EU-u zarađuju u prosjeku 13 posto manje od muškaraca na istim poslovima. Prema novoj direktivi, poduzeća u EU-u morat će otkriti informacije koje će zaposlenicima olakšati da usporede plaće i razotkriju razlike u plaći na temelju spola. Tako će radnici imati pravo na informacije o plaći za svoju kategoriju radnog mjesta, a poduzeća će morati poduzeti mjere ako je razlika u plaći na temelju spola viša od 5 posto. Također, postojat će i odvraćajuće sankcije i financijske kazne za poslodavce koji ne poštuju pravila.

U skladu s novom direktivom, koju je Parlament usvojio u četvrtak na plenarnoj sjednici sa 427 glasova za, 79 protiv i 76 suzdržanih, platne strukture za usporedbu plaća morat će se temeljiti na rodno neutralnim mjerilima i uključivati rodno neutralne sustave ocjenjivanja i klasifikacije radnih mjesta. Oglasi za slobodna radna mjesta i nazivi radnih mjesta morat će biti rodno neutralni, a proces zapošljavanja vođen na nediskriminirajući način.



Ako izvješće o plaćama pokaže razliku među spolovima od najmanje 5 posto, poslodavci će morati u suradnji s predstavnicima radnika provesti zajedničku procjenu plaća. Države članice morat će uspostaviti učinkovite, razmjerne i odvraćajuće sankcije, uključujući financijske kazne, za poslodavce koji krše pravila. Radnici koji su pretrpjeli štetu zbog takvog prekršaja imat će pravo tražiti odštetu. Uz to, područjem primjene nove direktive po prvi su put obuhvaćeni intersekcijska diskriminacija i prava nebinarnih osoba.

Novim pravilima propisano je da radnici i njihovi predstavnici imaju pravo dobiti jasne i potpune informacije o pojedinačnim i prosječnim plaćama raščlanjene po spolu. Tajnost plaća bit će zabranjena te se radnicima neće moći ugovornim odredbama zabraniti da otkriju svoju plaću ili da traže informacije o svojoj i drugim kategorijama plaća. Ako radnik smatra da načelo jednake plaće nije primijenjeno te predmet uputi sudu, nacionalno zakonodavstvo trebalo bi obvezivati poslodavca da dokaže da nije bilo diskriminacije.

Samira Rafaela, članica Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost, rekla je da je njezin prioritet bio radnicima osigurati najuključivije i najučinkovitije mjere za transparentnost plaća. "Ne samo da konačno imamo obvezujuće mjere za rješavanje razlike u plaći na temelju spola, nego su i svi građani Unije prepoznati i zaštićeni od diskriminacije u pogledu plaće. Nebinarne osobe imaju jednaka prava na informacije kao i muškarci i žene. Ponosim se time da smo ovom direktivom po prvi put u europskom zakonodavstvu definirali intersekcijsku diskriminaciju i naveli je kao otežavajuću okolnost pri određivanju kazni", rekla je. 

Kira Marie Peter-Hansen, članica Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja, dodala je da ova direktiva jasno i glasno kaže da se u Europskoj uniji ne prihvaća nikakva diskriminacija u pogledu plaća na temelju spola. "Kroz povijest rad žena je podcjenjivan i potplaćen, a ovom direktivom poduzeli smo važan korak za osiguravanje jednake plaće za jednakovrijedan rad. Ponosim se činjenicom da je Parlament uspio proširiti područje primjene, ojačati ulogu socijalnih partnera i osigurati čvrsta individualna i kolektivna prava", kazala je Peter-Hansen. 

VIDEO: Poslušajte Banožićev govor na engleskom: 'I am konfizanc you will be victorious'

Komentara 1

Avatar Dragovit
Dragovit
13:59 30.03.2023.

Nebinarne što?? O suzo moja, poteci mi iz oka! :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije