Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE VIŠE PROBLEMA

Najgora suša u Europi posljednjih desetljeća: Rijeke presušuju, manje je vode za piće...

Drought affected Doubs river in Les Brenets
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS
1/12
10.08.2022.
u 11:52

No nije Francuska jedina država niti Francoise jedina poduzetnica koja ove godine muku muči sa sušama. Ovakve se priče mogu pronaći diljem Europe, preko koje već tjednima jedan za drugim prolaze toplinski valovi.

Francoise Droz-Bartholet, francuska poduzetnica koja vodi ture brodovima po rijeci, kaže da posla, kao i rijeke Doubs, ove godine jedva ima.

People take pictures of boats on the dried bed of the drought-affected Doubs River on the border with France in Les Brenets, Switzerland, August 8, 2022. REUTERS/Denis Balibouse Photo: DENIS BALIBOUSE/REUTERS
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS

Rijeka Doubs teče granicom Francuske i Švicarske, u sjeveroistočnoj pokrajini Jura, te inače nema problema s podnošenjem turističkih brodova kojima Francoise prevozi svoje goste, no ova je godina drugačija. Razina vode u rijekama, jezerima i rezervoarima diljem Europe niža je no ikada, a na mjestima se voda u potpunosti povukla. Najgora suša koju smo vidjeli desetljećima prazni zalihe vode za piće, sputava riječni turizam i promet, te prijeti prinosima usjeva.

Rijeka Doubs trebala bi teći punom snagom kroz šumoviti kanjon, kaskadirati niz slapove prije nego završi u jezeru Brenets, no nakon mjeseci bez relevantne količine kiše, voda se povukla uz kanjon te se uskim kanalićem lijeno spušta svojim tokom. "Nadamo se da je ova suša iznimka, a ne pravilo" kaže Francoise, koja ove godine ima 20 posto manje rezervacija no inače. Prisiljena je voziti goste nekoliko kilometara uzvodno gdje je rijeka dovoljno duboka za njene brodove.

A tourist boat sails back at the end of the Doubs canyon on the drought-affected Doubs River on the border with France in Les Brenets, Switzerland, August 8, 2022. REUTERS/Denis Balibouse TPX IMAGES OF THE DAY Photo: DENIS BALIBOUSE/REUTERS
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS

No nije Francuska jedina država niti Francoise jedina poduzetnica koja ove godine muku muči sa sušama. Ovakve se priče mogu pronaći diljem Europe, preko koje već tjednima jedan za drugim prolaze toplinski valovi.

Farmeri u Španjolskoj već upozoravaju kako bi urodi maslina zbog suša mogli biti i za jednu trećinu manji no proteklih godina, a državom haraju brojni požari. Požari su ove godine česti diljem kontinenta, pa tako u Francuskoj kamioni dostavljaju vodu u desetke sela koja su ostala bez svojih izvora, prenosi Reuters.

U Njemačkoj, koja je kao i ostatak svijeta pogođena problemima u sektoru transporta, dijelovi Rajne više nisu plovni. Teretni brodovi ne mogu ploviti ovom rijekom od iznimne važnosti za Njemačku unutarnju povezanost jer su, puni robe, jednostavno preteški, tonu preduboko, i sve niže razine vode ne mogu ih podržati.

FILE PHOTO: A container vessel passes the Loreley Rock at low water levels as recent dry weather continues, that prevented cargo vessels from sailing fully loaded on the river Rhine, in Sankt Goar, Germany, July 19, 2022. REUTERS/Wolfgang Rattay/File Photo Photo: Wolfgang Rattay/REUTERS
Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS

U Velikoj Britaniji u utorak je izdano upozorenje za 'ekstremne vrućine' za dijelove Engleske i Walesa, a predaha od suša i temperatura koje ruše rekorde i izazivaju požare nema na vidiku. Nešto južnije, najdulja i najvažnija talijanska rijeka, Po, samo što nije presušila. Italija je u srpnju zbog rekordno niske razine rijeke proglasila izvanredno stanje za okolna područja, koja su zadužena za trećinu poljoprivredne proizvodnje ove zemlje. 

River Po, the ongoing environmental disaster. Photo: Bonomo Antonino / ipa-agency.net/IPA
Foto: Bonomo Antonino / ipa-agency.net

Na rijeci Doubs, manje turista na brodovima znači manje posla za restoran Christophea Valliera koji se nadao kako će se ove godine napokon oporaviti od gubitaka koje je pretrpio u pandemijskim godinama. Vallier nije optimističan, kaže kako svi lokalni stručnjaci smatraju da će se rijeka nastaviti sušiti u narednim godinama.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Komentara 14

DU
Deleted user
15:27 10.08.2022.

U Izraelu je večinom suša a imaju gotovo sve jer znaju iskoristiti i ono malo u Hrvatskoj su se građani doveli u ovisnost prema vlasti umjesto da budu svoji gospodari

GE
geler203
15:48 10.08.2022.

O tome se priča već 50 godina. I što je napravljeno? Ništa. Vozila na "struju" tj. baterije koje je Mercedes s ovim istim perfomansama imao 65-e godine. Znači ništa se pomaklo nije. Jedino što se pomaklo je prodaja i "najam" izvora. Isto kao i u drugim granama ništa ne ide na bolje samo na ruku onima koji imaju love da bi imali još više.

HU
Hubrvi
18:15 10.08.2022.

Problem sa susom se da vrlo lahko rjesiti. Mediji u zajednici sa oporbom trebaju zajedno s oporbom i sa Milanovicem na celu za susu i klimatske promjene po obicaju optuziti HDZ i Plenkovica. Kroz to nece imati kise, ali ce se osjecati mokro i super. A Grmoja ce onda zajedno sa Peovickom podnijeti krivicnu prijavu protiv Premijera radi sprecavanja kise. Bilo bi to donekle veselo i na umnom nivou medija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije