Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odradili izolaciju

Epidemiologinja objasnila kako je južnoafrički soj stigao u Hrvatsku

Goranka Petrović
Foto: HRT
1/4
27.02.2021.
u 12:29

Dodala je da je već prošlo dosta vremena od toga, da su osobe razvile simptome krajem siječnja i normalno odradile svoju izolaciju

U Hrvatskoj su potvrđena dva slučaja južnoafričkog soja. Epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović je rekla kako se radi o dvije osobe koje su putovale u Zanzibar te su po povratku, već tijekom putovanja, razvile simptome, i sukladno proceduri kod prekograničnog prijelaza upućene na testiranje.

- Kad je potvrđeno da jesu COVID-pozitivni, s obzirom na to da dolaze iz tih mjesta gdje znamo da ima tog južnoafričkog soja, poslali smo na sekvenciranje Europski centar za kontrolu bolesti i jučer smo dobili potvrdu da se radi o tom soju - rekla je Petrović za HRT. Dodala je da je već prošlo dosta vremena od toga, da su osobe razvile simptome krajem siječnja i normalno odradile svoju izolaciju, a i njihovi kontakti su bili u karanteni koliko je potrebno te nitko od njih nije razvio simptome niti je kod njih potvrđen taj soj.

Petrović je također rekla da prema preliminarnim rezultatima i messenger RNA cjepiva kao što su Pfizer i Moderna, a isto tako i AstraZeneca, ali i cjepiva koja su još u fazi kliničkog istraživanja - Johnson & Johnson i Novavax, pokazuju slabiju učinkovitost u odnosu na uobičajenu varijantu.

Video: Što sve znamo o britanskom novom soju koronavirusa koji je zabilježen i u Hrvatskoj

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
12:34 27.02.2021.

Laže osobno sam vidio u bolnici nitko ne nosi masku njihovo laganje je dovelo do masovnog straha panike kod labilnig ljudi ne postoji nikakav novi soj ni prvi ne mogu dokazati

DA
dancuo
19:13 27.02.2021.

Kako vas više nije sram sve skupa? Karma je zeznuta stvar, samo da znate.

ZN
znam
12:58 27.02.2021.

AstraZeneca je testirana u UK, Juznoafrickoj Republici i Brazilu i upravo su to mjesta odakle dolaze nove mutacije; slucajno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije