Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINUTOST ZBOG OMIKRONA

EMA odobrila dva lijeka za COVID-19, čeka se zadnja riječ EK

COVID-19 vaccination drive in Karachi
Foto: FAYAZ AZIZ
1/2
16.12.2021.
u 16:54

EU je u srijedu upozorio da postoji "jako visoki rizik" da bi omikron mogao postati dominantan u Europi početkom iduće godine

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je u četvrtak lijekove za covid-19 britanske tvrtke GSK i njezina američkog partnera Vir Biotechnology te švedskog proizvođača Sobija.

GSK-Virov lijek na osnovi antitijela sotrovimab te Sobijev lijek za artritis Kinereta odobreni su dok se munjevito širi nova omikron varijanta koronavirusa.

EU je u srijedu upozorio da postoji "jako visoki rizik" da bi omikron mogao postati dominantan u Europi početkom iduće godine.

Stručnjaci EMA-e preporučili su da se Kineret koristi za liječenje covida-19 kod odraslih s upalom pluća koji trebaju kisik i onih kojima prijeti zatajivanje pluća.

GSK-Vir-ov sotrovimab, tržišnim imenom Xevudy, preporučen je za liječenje odraslih i adolescenata koji ne trebaju kisik, ali su izloženi većem riziku od pogoršanja bolesti.

Konačno odobrenje lijekova mora dati Europska komisija, koja obično slijedi EMA-ine preporuke.

>> VIDEO Kreće cijepljenje djece od 5 do 11 godina: Po čemu se razlikuje od cjepiva za odrasle

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
17:40 16.12.2021.

Kaj ima EK kao političko tijelo odlučivati o odluci EMA kao stručnog tijela? Jer Corona možda ipak nije zdravstveni problem nego politički? Ali to je naravno samo teorija zavjere...

TO
Tomisl
17:45 16.12.2021.

Što više Đikića ,zabrana kretanja , maski, testova , prodanog neučinkovitog cjepiva , sve više valova i sojeva korone (gripe).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije