Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lex Perković

EK ponovio: Očekujemo da Hrvatska ispuni svoja obećanja

Europska komisija
Tomislav Krasnec/VLM/PIXSELL
09.09.2013.
u 12:57

Glasnogovornik EK zadužen za višejezičnost ponovio je svoj odgovor rekavši da se unutar Europske unije potiče kulturna, lingvistička i vjerska raznolikost, ali da je ovo pitanje u nadležnosti hrvatskih, a ne europskih vlasti.

Primjena europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj i moguće sankcije predviđene člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora s EU neće biti tema ovotjednog kolegija povjerenika Europske komisije, izjavila je glasnogovornica EK Pia Ahrenkilde Hansen danas u Bruxellesu.

– Ne očekujem da će to biti tema kolegija povjerenika koji se održava sutra u Strasbourgu. Ali mi i dalje stojimo pri onome što smo jasno rekli u petak. Zaista očekujemo da Hrvatska ispuni svoja obećanja. Primili smo uvjeravanja da će Hrvatska poduzeti akciju po pitanju tog zakona. Sad trebamo vidjeti da se ta akcija poduzme i da se poduzme brzo – rekla je glasnogovornica Europske komisije.

Pitanje i o ćirilici

Na podnevnom brifingu za novinare u Bruxellesu ponovno je postavljeno i pitanje o tome kakav je stav Europske komisije prema događajima u Vukovaru, gdje građani razbijaju i skidaju natpise na ćirilici. Dennis Abbot, glasnogovornik EK zadužen za višejezičnost, ponovio je svoj odgovor od prošlog tjedna, rekavši da se unutar Europske unije potiče kulturna, lingvistička i vjerska raznolikost, ali da je ovo pitanje u nadležnosti hrvatskih, a ne europskih vlasti. Na to ga je jedan bugarski novinar pitao o jednom sličnom primjeru puno bližem Bruxellesu: primjeru Belgije, gdje u flamanskim dijelovima vrlo često nema prometnih znakova s natpisima na francuskom jeziku i obrnuto. 

– Ne miješamo se ni u tom primjeru i ne govorimo flamanskoj zajednici u Belgiji da mora imati i prometne natpise na francuskom. To je njihova stvar. U EU imamo osnovne principe o poštovanju lingvističke raznolikosti, ali ne miješamo se do razine uličnih znakova. To je stvar za nacionalne i lokalne vlasti – rekao je Dennis Abbot.

Na autocestama u Belgiji vozači vrlo lako mogu ostati zbunjeni kad se ime i smjer nekog grada ponekad čak i prestaju pojavljivati na prometnim znakovima jer se taj grad nalazi u drugom dijelu zemlje u kojoj je podjela između Flamanaca i Valonaca vidljiva u svakodnevnom životu.

>>Lex Perković: Poštujemo pravo EU, čemu te prijetnje!?

>>Premijer brani 'lex Perković': Nismo ni u kakvoj pogrešci!

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije