ANALITIČARI PESIMISTIČNI

U Europi moguć dramatičan pad cijena kvadrata: Očekuje li se isto i u Hrvatskoj?

Novogradnja - započelo zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
26.06.2023.
u 11:51

Dok Europska središnja banka upozorava kako bi cijene kvadrata u EU mogle dramatično pasti, Hrvatsku karakterizira slaba ponuda i snažna potražnja, stoga analitičari ne predviđaju isto na našim područjima

Nema previše nade da će uskoro početi padati cijene kvadrata stanova u Hrvatskoj, smatraju analitičari tržišta. Iako se vjerovalo kako bi do toga moglo doći zbog porasta kamatnih stopa i pesimizma potrošača u eurozoni, u Hrvatskoj se još neko vrijeme ne očekuju nikakve dramatične korekcije. 

Ovaj trend na zapadnim razvijenim tržištima već je krenuo. Prema novom Izvješću o stabilnosti Europske središnje banke (ECB), među ostalim se upozorava da bi cijene stambenog prostora u eurozoni mogle kaotično pasti, budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima. No u Hrvatskoj se zbog specifičnih okolnosti još neko vrijeme ne očekuju nikakve dramatične korekcije, a ako cijene krenu padati, to će biti znatno sporije od prosjeka EU.

Više pročitajte u Poslovnom dnevniku. 

>> VIDEO Za sav promet zatvaraju se dvije važne prometnice, ZET-ov bus 109 vozi izmijenjenom trasom

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
12:43 26.06.2023.

Tržišta nekretnina u Hrvatskoj već nekoliko godina doživljavaju veliki uzlet. Prije svega u metropolama: Ovdje su otkupne cijene stambenih zgrada, stanova i zemljišta doslovno eksplodirale. A zainteresirani nastavljaju nadmašivati ​​jedni druge u cijenama i doslovno razbijaju vrata vlasnika kuća u njihova žuđena četiri zida. I građevinska industrija također uživa sve veći broj narudžbi; gradi se više novih domova nego što je to bio slučaj već dugo vremena. Jednom riječju: betonsko zlato ponovno blista! Ali prije ili kasnije ovo sadašnje raspoloženje pretvorit će se u suprotnost. Sadašnja razina cijena neće se moći dugoročno održati. Baš kao i trenutna euforija u građevinskom sektoru. Jer oh tako zlatni beton zapravo stoji na nogama od gline. Činjenica je da industrija nekretnina pati od temeljnih problema. Treba ih shvatiti kao jasne signale upozorenja koji već najavljuju nadolazeću krizu u sektoru nekretnina u Hrvatskoj: Tržišta nekretnina uvijek se razvijaju pod utjecajem središnjih okvirnih uvjeta. To također uključuje stvarne ekonomske varijable kao što su prihodi i trendovi zapošljavanja. I upravo tu nastaje veliki problem. U 2015. godini realni dohoci bili su otprilike na razini iz 1980. plaće su također masovno promovirale nejednakost dohotka između onih s niskim i normalnim prihodima s jedne strane i onih s najvećim prihodima s druge strane. Podjelica između bogatih i siromašnih polako, ali sigurno prerasta u mačetu koja siječe društveni mir.

FR
FranjoTT
15:14 26.06.2023.

Kod nas se pere lova preko nekretnina i zato cijene rastu. Ja da sam kao HDZ maznuo iz INA-e 3 milijarde kuna, bolila bi me briga da li je kvadrat 5000 ili 10000 eura, pa ukrao sam nisam zaradio....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije