Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.03.2015. u 12:00

“Informirani” neće moći nekretnine u ovrsi kupiti po znatno nižoj cijeni

Iako je na prvi pogled riječ o tehnološkoj, informatičkoj promjeni, elektronička dražba nekretnina u ovršnim postupcima predstavlja prije svega antikorupcijski iskorak, još jedno sredstvo u borbi protiv pohlepe, od kojeg bi i ovršenici mogli imati koristi. Informacija je moć i novac kad je se krije i čuva samo za uzak krug ljudi, naravno onih koji već imaju puno novca, a žele ga još više, pa makar i na štetu onih koji novca nemaju pa su stoga i došli pod udar ovrhe.

“Zbog neinformiranosti potencijalnih kupaca nekretnine se u ovršnom postupku, s jedne strane, ne prodaju, ovrhe se zbog toga obustavljaju, a tražbine ovrhovoditelja ostaju nenamirene. S druge strane, nekretnine se prodaju po znatno nižoj cijeni od njihove stvarne vrijednosti jer se prodaja obavlja u okviru uskog kruga sudionika”, obrazloženje je Ministarstva pravosuđa čime su bili motivirani predlažući sustav e-dražbe. Informaciju o prodaji nekretnine na dražbi dovoljno je bilo “zatajiti” formalnom objavom na oglasnoj ploči suda ili uskraćivanjem detaljnijih informacija, čime objava automatski dobiva značaj informacije od lokalnog značenja, dakle formalno ispuniti zakonske uvjete, a istodobno sve učiniti da se maksimalno smanji interes za kupnju nekretnine, koja se na drugoj dražbi mogla dobiti i za trećinu procijenjene vrijednosti.

E-dražbom potencijalnim kupcima na čitavom državnom teritoriju, a ne samo u najgorim slučajevima na oglasnoj ploči suda, bit će dostupne detaljne informacije o nekretnini, s fotografijama, kao i anonimizirane ponude za trajanja dražbe. Očekivanja su da će to povećati interes, uz to što su u e-dražbu ugrađeni zakonski mehanizmi po kojima se nekretnina više neće moći prodati za manje od tri petine procijenjene vrijednosti. Dakle, tko je jamio, jamio je. Dostupnost informacija, odnosno transparentnost, temeljni je dio svake preventivne antikorupcijske priče.

>>Kuća Koradinih opet ide na javnu dražbu

>>Udovica Korade otkupila kuću

Komentara 1

OK
okus
12:20 19.03.2015.

Nikad ali NIKAD ne dolazi u obzir ta kupnja. Na tudoj nesreci - NIKADA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije