Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTIĆENA VRSTA

Dva stoljeća nakon istrebljenja predatori se vratili u Dansku

Pixabay
07.05.2017.
u 08:42

Te životinje su iz Njemačke stigle na zapad Danske, najrjeđe naseljenu skandinavsku zemlju.

 Vukovi, a među njima jedna vučica, vratili su se u Dansku prvi put nakon dva stoljeća, rekao je zoolog s danskog sveučilišta na temelju provedenih testova DNK.

"Od 2012. godine smo znali da su vukovi ušli u Dansku. Sada imamo dokaz da je među njima jedna ženka", a to predstavlja mogućnost okota ovog proljeća, rekao je Peter Sunde, znanstvenik sa sveučilišta Aarhus.

Te životinje su iz Njemačke stigle na zapad Danske, najrjeđe naseljenu skandinavsku zemlju.

"Prešle su dug put, više od 500 km. Mislimo da su to mladunci koje je odbacila njihova obitelj te su krenuli u potragu za novim lovnim područjima", rekao je taj znanstvenik.

Osim DNK, dokazi su prikupljeni putem otisaka i snimaka videonadzora. Znanstvenici su odredili genetski profil pet jedinki, četiri mužjaka i jedne ženke, ali možda ih ima i više. Njihov položaj je tajan kako lovci ne bi bili u iskušenju.

Vukovi su potpuno nestali iz danskog kraljevstva početkom XIX. stoljeća jer su ih istrijebili lovci.

U drugim nordijskim zemljama gdje je ta vrsta zastupljenija, ubijanje vukova, vrste zaštićene Bernskom konvencijom, izaziva žustre polemike između stanovnika, uzgajivača, lovaca, vlade, Europske unije i udruga za zaštitu divljih vrsta.

Ključne riječi

Komentara 3

JU
juragladni
09:56 07.05.2017.

Gustoća naseljenosti u Danskoj je 129, u Švedskoj 22, Norveškoj 15, a Island 3 stanovnika po kvadratnom kilometru. Dakle, Danska je najgušće naseljena skandinavska zemlja tj. upravo suprotno od onoga što ste napisali.

DU
Deleted user
10:20 07.05.2017.

Pretpostavljam da je lapsus, ali kaj je htio reći "najnaseljenija" ili Island? Ma neee...na Island nisu mogli doći iz Njemačke!

DU
Deleted user
11:07 07.05.2017.

Priroda u ratu s covjekom uvijek je izisla kao pobjednik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije