Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVIO HZJZ

Detaljne upute: Što učiniti ako ste pozitivni na koronavirus

Testiranje na covid na Zagrebačkom velesajmu
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/10
28.10.2020.
u 10:09

Bliski kontakti su sve osobe s kojima ste bili u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti

Što učiniti ako ste pozitivni na koronavirus ili je pozitivan netko od vaših kolega i prijatelja? Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je kratke upute što napraviti u tom slučaju.

Ako ste upravo vi dobili pozitivan nalaz na COVID-19, prvo bi trebali ostati kod kuće i izolirati se od svojih ukućana. Nakon toga je potrebno obavijestiti svojeg liječnika.

Detaljne upute HZJZ-a:

– Ostanite kod kuće i fizički se izolirajte od svojih ukućana.

– Obavijestite svojeg izabranog liječnika telefonom ili e-mailom (npr. ako su preopterećene telefonske linije, ako je vikend i vaš liječnik ne radi i sl.). Liječnik će vam dati upute o izolaciji te po potrebi otvoriti bolovanje.

– Ako ste zaposleni u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi (domovi za starije i nemoćne), odmah obavijestite svojeg poslodavca odnosno nadležni COVID-19 tim ustanove u kojoj radite koji će potom kontaktirati teritorijalno nadležnog epidemiologa radi procjene potrebe daljnjeg postupanja unutar kolektiva.

– Ostanite u izolaciji 10 dana, pri čemu je datum obolijevanja nulti dan, a drugi dan bolesti je prvi dan izolacije. Nakon 10 dana izolacije osoba nije zarazna za okolinu i ne treba se ponovno testirati na COVID-19 (izuzetak su teški klinički oblici COVID-19 i imunokompromitirani bolesnici).

Galerija: Velike gužve na testiranju na koronavirus na Zagrebačkom velesajmu

Testiranje na covid na Zagrebačkom velesajmu
1/13

– Obavijestite  svoje bliske kontakte o o svojoj bolesti odnosno pozitivnom nalazu na COVID-19 te ih uputite da se jave svojem izabranom liječniku radi karantene (samoizolacije). Trebaju biti u karanteni 10 dana od zadnjeg kontakta s vama, npr. ako ste s osobom bili u kontaktu 5.listopada, tada je osoba u karanteni do 15. listopada te 16.listopada osoba nastavlja svoje uobičajene svakodnevne aktivnosti (posao, škola i dr.) pod uvjetom da tijekom karantene nije razvila nikakve simptome bolesti.

– Bliski kontakti su sve osobe s kojima ste bili u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti (odnosno od uzimanja brisa ako nemate nikakve simptome bolesti, a nalaz brisa pozitivan je na SARS-CoV-2) pa sve do trenutka vašeg odlaska u izolaciju.

– Pripremite popis bliskih kontakata za slanje nadležnoj epidemiološkoj službi (nabolje e-mailom) ako joj zatreba.

Podaci o bliskom kontaktu:

– ime i prezime, adresa, kontakt telefon/mobitel
– opis kontakta (datum, mjesto, vrsta i  trajanje kontakta)
– radno mjesto/zanimanje (posebno važno ako se radi o zaposlenima u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi tj. domovima za starije i nemoćne).

Ovo su upute ako su vam prijatelj ili kolega pozitivni na COVID-19 i vi ste bili njihov bliski kontakt:

– Ostanite kod kuće i fizički se izolirajte od svojih ukućana.

– Obavijestite svojeg izabranog liječnika telefonom ili e-mailom (npr. ako su preopterećene telefonske linije, ako je vikend i vaš liječnik ne radi i sl.).

– Vaš će liječnik uzeti osnovne podatke o oboljeloj osobi sa COVID-19 čiji ste bliski kontakt radi provjere (uvidom u informatički sustav ili direktnim kontaktiranjem epidemiologa) i po potrebi otvoriti bolovanje.

– Ostanite u karanteni (samoizolaciji) 10 dana od zadnjeg kontakta s oboljelom osobom, pri čemu se dan kada ste zadnji put bili u kontaktu računa kao nulti dan, a sljedeći dan je prvi dan karantene. Npr. ako ste sa oboljelom osobom bili u kontaktu 5. listopada, zadnji dan karantene je 15.listopada te 16.listopada možete nastaviti sa svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima (posao, škola i dr.) pod uvjetom da tijekom karantene niste razvili nikakve simptome bolesti.

– Ako ste zaposleni u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi (domovi za starije i nemoćne), odmah obavijestite svojeg poslodavca odnosno nadležni COVID-19 tim ustanove u kojoj radite o tome da ste bili u kontaktu za zaraznom osobom te da morate u karantenu na 10 dana.

VIDEO: Ministar Vili Beroš: Naredio sam potpunu mobilizaciju zdravstva!

Ključne riječi

Komentara 2

GE
Gensoman1000
11:22 28.10.2020.

Odem doma prebolim za dva dana pa onda nazad na posao.

EP
Epil
09:53 29.10.2020.

Nikome iz vlasti nista ne govoriti, osobito im ne odati kontakte, za 2 dana sve bude ionako proslo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije