Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uništavaju kuće

Destrukcija: Divovski puževi veliki kao štakori prijete Floridi

sarkozy bruni
Foto: Reuters
1/2
15.04.2013.
u 11:39

Afrički puževi izuzetno su otporna vrsta. Mogu lomiti žbuku i plastiku, a napadaju i oko 500 vrsta poznatih biljaka, gotovo sve što je zeleno i nađe im se na putu.

Sve je veći broj invazivnih divovskih afričkih puževa na Floridi pa su tamošnje vlasti izdale upozorenje kojim stanovništvu savjetuju da se pripreme za njihovo uništenje. Reuters piše da su golemi mekušci koji narasti do veličine štakora na Floridi prvi put uočeni 2011. godine, a do sada im je populacija toliko narasla da ozbiljno prijete uništavanju obiteljskih kuća na jugu poluotoka.

Puževi se sada polako bude iz zimskog sna pa ih svakog tjedna deratizacijske ekipe ubiju oko tisuću. No taj će broj sada rapidno rasti i stoga stanovnike pozivaju da se sami oboružaju sredstvima potrebnim za njihovo uništenje. Afrički puževi izuzetno su otporna vrsta. Mogu lomiti žbuku i plastiku, a napadaju i oko 500 vrsta poznatih biljaka, gotovo sve što je zeleno i nađe im se na putu.

– Oni su jako veliki i kada se kreću i gledaju ljude, vrlo su simpatični. Ali morate biti svjesni da su oni invazivna vrsta koja uništava sve pred sobom – objasnila je glasnogovornica floridskog ureda za agrikulturu Denise Feiber zbog čega su oglasi i posteri za ''lov i uništenje mekušaca'' postavljeni na autobusnim stajalištima, plakatima i kinima diljem zemlje.

Tipičan puž može izleći 1200 jaja godišnje, a osim uništavanja žbuke, čest je slučaj da njihove školjke ispuhuju automobilske gume na cestama, a sluz nagriza zidove i staze oko domova.

>>Francuski Brest mogao bi pasti u drugu ligu zbog - puževa!?

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije